Κορονοϊός: Πότε θα έχουμε το εμβόλιο – Τι ισχύει για το “παράθυρο” των 12-18 μηνών

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Η χρονική περίοδος των 12-18 μηνών που ακούγεται ως πιθανή περίοδος για να γίνει διαθέσιμο στο ευρύ κοινό το εμβόλιο για τη νόσο COVID-19, την οποία προκαλεί ο κορονοϊός, είναι μη ρεαλιστική, αφού, σύμφωνα με ειδικούς, το εμβόλιο θα είναι έτοιμο σε 18-24 μήνες.

Μπορεί ο κορονοϊός να είναι το βασικό πεδίο μελέτης φαρμακευτικών εταιρειών, επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων παγκοσμίως, αλλά όσο και αν το θέλουμε, το εμβόλιο μάλλον δεν θα είναι έτοιμο πριν το 2022.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πώς απολυμαίνουμε και καθαρίζουμε ρούχα, πετσέτες σεντόνια και ό,τι μπαίνει στο πλυντήριο

Κορονοϊός: Ποια σωματικά υγρά μεταδίδουν τον ιό – Πότε κάποιος είναι μεταδοτικός

Κορονοϊός: Τι ισχύει με τα δύο πιο βασικά εμβόλια που δοκιμάζονται

Εκτός από τα γενικά εμπόδια στην ανάπτυξη εμβολίων DΝΑ/RNA, οι ειδικοί υπογραμμίζουν τα πολλά άγνωστα γύρω από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2. Μάλιστα, κρατούν επιφυλακτική στάση και ως προς ένα από τα πιο προβεβλημένα αντιιικά που δοκιμάζονται αυτό τον καιρό, το Remdesivir που είναι σε επίπεδο 3ης Φάσης δοκιμών από την Gilead Sciences. Η μεγάλη μεταβλητότητα στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς ανταποκρίνονται σε αυτό καθιστούν κάθε πρόβλεψη δύσκολη. Το εμβόλιο mRNA-1273 της Moderna αντιμετωπίζεται με ανάλογη επιφύλαξη από τους εμπειρογνώμονες ως προς την αποτελεσματικότητά του, καθώς εξαρτάται από παράγοντες που δεν είναι εμφανείς, όπως η ανοσογονική έκθεση, ο τρόπος ζωής, η χρήση άλλων φαρμάκων και η ποικιλία συνδυασμών μεταξύ του DNA των ασθενών και του ιού RNA, που πλήττει τον καθέναν.

Από την άλλη, ένα ενδιάμεσο εμβόλιο, ή αντιιικό φάρμακο, που θα παρουσιάζει 30-40% καταστολή της αντιγραφής του ιού θα μπορούσε να είναι πολύτιμο για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων, ανέφεραν ορισμένοι ειδικοί. Το Remdesivir και το mRNA-1273 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών. Τα αποτελέσματα για το πρώτο αναμένονται στις 27 Απριλίου και τα αποτελέσματα για το δεύτερο κάπου στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Κορονοϊός: Τα εμπόδια στην γρήγορη ανάπτυξη εμβολίου

Συνήθως απαιτείται περίπου ένα έτος για να ελεγχθεί αρχικά ένα τέτοιο εμβόλιο, ή αντιιικό φάρμακο, προτού περάσει σε φάση κλινικών δοκιμών, δήλωσε ο δρ. Barry Robson, συνιδρυτής της εταιρείας Ingine στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, υπάρχει προφανής ανάγκη για ταχύτερη πρόοδο, αλλά ένα βιαστικό εμβόλιο, ή αντιιικό φάρμακο οποιουδήποτε είδους θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για τη δημόσια υγεία, όπως για παράδειγμα μια αυτοάνοση αντίδραση κατά των πρωτεϊνών του ίδιου του ασθενούς.

Τα εμβόλια DNA/RNA που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη νόσο COVID-19 τροποποιούν το DNA ενός ασθενούς και δημιουργούν ένα αντιγόνο, συγκεκριμένα τον ιό. Τότε ο οργανισμός θέτει σε λειτουργία έναν αμυντικό μηχανισμό για να τον εξοντώσει, δήλωσε ο Hedley Rees, σύμβουλος και μέλος της εταιρείας PharmaFlow στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι προκλινικές απαιτήσεις για την ανάπτυξη εμβολίων είναι πολύ αυστηρές σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ως εκ τούτου, είναι πολύ περίεργο και καθόλου ρεαλιστικό το ενδεχόμενο ένα εμβόλιο για τη νόσο COVID-19 να διατεθεί στην αγορά σε 12-18 μήνες, πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος γι’ αυτό το μη ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο κινείται και Javier Jaimes, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του πανεπιστημίου Cornell, ο οποίος σημείωσε ότι η επιλογή ασθενών κι εθελοντών για τέτοιες δοκιμές και η πρόοδος των διαφορετικών φάσεων είναι δύσκολη. Η μόλυνση των εθελοντών με έναν μη γνωστό ιό και η βιασύνη για αποτελέσματα θα δημιουργούσε προβλήματα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας, πρόσθεσε.

Η ανάπτυξη του εμβολίου θα διαρκέσει τουλάχιστον 18 μήνες, σύμφωνα με σχεδόν όλους τους ειδικούς.

Πηγή: https://www.pharmaceutical-technology.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Μάσκες και γάντια ΔΕΝ περιορίζουν την μετάδοση του SARS-CoV-2 – Τι συμβαίνει

Κορονοϊός: Πώς απολυμαίνουμε το αυτοκίνητο χωρίς να χαλάσουμε την επένδυση στο εσωτερικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ