Κορονοϊός: Η τακτική άσκηση μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από COVID-19

  • Iatropedia newsroom
Κορονοϊός: Η τακτική άσκηση μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από COVID-19
Οι ενήλικες που έχουν σωματική δραστηριότητα έχουν 10% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από COVID-19 και 27% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν λόγω αυτού

Όσοι ασκούνται τακτικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από COVID-19 ή να νοσήσουν τόσο σοβαρά ώστε να χρειαστεί να νοσηλευθούν, διαπιστώνει νέα μελέτη.

Σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνται καθόλου, οι ενήλικες που έχουν σωματική δραστηριότητα έχουν 10% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από COVID-19 και 27% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν λόγω αυτού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία περισσότερων από 61.500 μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων που συμμετείχαν σε τρεις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 το 2020.

Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν τον τρόπο ζωής και την άσκησή τους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που αφιέρωναν σε δραστηριότητες όπως η ποδηλασία, το περπάτημα, το τρέξιμο και το ανέβασμα σκαλοπατιών.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις αυτοαναφορές, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες ως ανενεργούς, ανεπαρκώς ή επαρκώς δραστήριους, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές σωματικής δραστηριότητας των ΗΠΑ.

Οι οδηγίες λένε ότι οι ενήλικες πρέπει να έχουν τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης ή 75 έως 150 λεπτά έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα.

Κάποια παραδείγματα άσκησης μέτριας έντασης είναι το γρήγορο περπάτημα, το τένις, η εργασία στην αυλή ή η αεροβική στο νερό.

Οι δραστηριότητες έντονης έντασης περιλαμβάνουν το τζόκινγκ, το τρέξιμο, την ποδηλασία, το κολύμπι, το ποδόσφαιρο ή τη μεταφορά βαρέων φορτίων.

Από τον Μάιο του 2000 έως τον Μάιο του 2022, όσοι πληρούσαν αυτές τις οδηγίες είχαν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν ή να αρρωστήσουν σοβαρά από COVID-19, δείχνουν τα αποτελέσματα.

«Η πανδημία της COVID-19 ήταν μια μοναδική ευκαιρία να εξετάσουμε τα πιθανά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας από δεδομένα που συλλέχθηκαν πριν ξεκινήσει», ανέφερε ο επικεφαλής συντάκτης Δρ Dennis Muñoz Vergara, εκπαιδευτής στο Osher Center for Integrative Medicine στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital, σε δελτίο Τύπου.

Η έρευνα φαίνεται επίσης να δείχνει ότι τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας είναι περισσότερα για τις γυναίκες, αλλά απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να εξεταστούν πλήρως οι διαφορές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με τα παπούτσια μέσα στο σπίτι; Δείτε τι μπορείτε να πάθετε

Το tai chi μειώνει την πίεση περισσότερο από την αερόβια άσκηση [μελέτη]

Το bullying στην παιδική ηλικία υπετριπλασιάζει τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή