Κορονοϊός: Εξετάζουν σύνδεση του εμβολίου της Pfizer με μυοκαρδίτιδα στους νέους!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι διερευνά έναν μικρό αριθμό περιστατικών καρδιακής φλεγμονής ως παρενέργεια του εμβολίου COVID-19 της Pfizer, παρόλο που δεν έχει ακόμη εξαγάγει συμπεράσματα.

[ Κορονοϊός ] Σύμφωνα με την Pfizer δεν παρατηρήθηκε υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρδιακής φλεγμονής απ’ ό,τι θα αναμενόταν συνήθως στην κοινότητα, ακόμα και χωρίς το εμβόλιο.

Σε σχετική ανακοίνωση που στάλθηκε μέσω email στο καναδικό Global News το Σαββατοκύριακο, η Pfizer επαλήθευσε ότι «γνωρίζει για αναφορές περί μυοκαρδίτιδας» σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για τη νόσο COVID-19.

Κορονοϊός: Τι λέει η Pfizer για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά από το εμβόλιό της

“Περισσότεροι από 260 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν πλέον εμβολιαστεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για την COVID-19 και δεν έχουμε παρατηρήσει υψηλότερο ποσοστό μυοκαρδίτιδας από αυτό που θα περίμενε κανείς στον γενικό πληθυσμό. Δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης σύνδεσμος με το εμβόλιο”, ανέφερε η ανακοίνωση.

“Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν σχετίζονται αλλά πλησιάζουν το χρονικό διάστημα για τον εμβολιασμό πιθανότατα θα συμβούν με παρόμοιο ρυθμό σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί στον συνολικό πληθυσμό”, πρόσθεσε η Pfizer.

Ωστόσο, με έναν μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, “το όφελος του εμβολίου εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο”, σύμφωνα με την Pfizer.

Κορονοϊός: Η στάση του Ισραήλ στα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά από το εμβόλιο Pfizer

Ο συντονιστής πανδημικής αντίδρασης του Ισραήλ, Nachman Ash, δήλωσε ότι μια προκαταρκτική μελέτη έδειξε “δεκάδες περιστατικά” μυοκαρδίτιδας που σημειώθηκαν σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα, κυρίως μετά τη δεύτερη δόση.

Ο Ash είπε ότι δεν είναι σαφές εάν αυτό ήταν ασυνήθιστα υψηλό και αν συνδέθηκε με το εμβόλιο της Pfizer.

Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας αναφέρθηκαν σε άτομα 30 ετών και κάτω!

“Το Υπουργείο Υγείας εξετάζει επί του παρόντος εάν υπάρχει υπερβολική νοσηρότητα (ποσοστό νόσου) και αν μπορεί να αποδοθεί στα εμβόλια”, δήλωσε ο Ash.

Ο Ash, ο οποίος μίλησε για το ζήτημα σε ραδιοφωνική συνέντευξη και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χαρακτήρισε το ζήτημα ως “ερωτηματικό” και τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη εξαγάγει συμπεράσματα.

Ο προσδιορισμός μιας πιθανής σύνδεσης, είπε, είναι δύσκολος, επειδή η μυοκαρδίτιδα, μια πάθηση που συχνά εξαφανίζεται χωρίς επιπλοκές, μπορεί να προκληθεί από διάφορους ιούς και τα προηγούμενα χρόνια αναφέρθηκε παρόμοιος αριθμός περιπτώσεων.

Η Pfizer, που ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με το θέμα, δήλωσε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ για να επανεξετάσει τα δεδομένα σχετικά με το εμβόλιό της.

Η εταιρεία δήλωσε ότι “γνωρίζει τα ισραηλινά περιστατικά μυοκαρδίτιδας που εμφανίστηκαν κυρίως σε έναν πληθυσμό νεαρών ανδρών που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer/BioNTech για την COVID-19”.

“Δεν υπάρχουν στοιχεία προς το παρόν για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η μυοκαρδίτιδα είναι ένας κίνδυνος που σχετίζεται με τη χρήση του εμβολίου Pfizer/BioNTech COVID-19”.

Κορονοϊός: Η πρωτοπορία του Ισραήλ στους εμβολιασμούς COVID-19

Το Ισραήλ είναι παγκόσμιος ηγέτης στον ρυθμό εμβολιασμών, με σχεδόν το 60% του πληθυσμού του 9,3 εκατομμυρίων να έχει ήδη κάνει το εμβόλιο Pfizer. Η εθνική βάση δεδομένων έχει ήδη δείξει ότι το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη των συμπτωμάτων και της σοβαρής ασθένειας που σχετίζεται με την COVID-19. Από τον Ιανουάριο, λίγο μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού, οι καθημερινές λοιμώξεις μειώθηκαν από το μέγιστο των 10.000 σε μόλις 129 πριν από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Nadav Davidovitch, διευθυντής της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο Ben Gurion του Ισραήλ, δήλωσε ότι ακόμη και αν διαπιστωθεί συσχέτιση μεταξύ των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας και του εμβολίου Pfizer, δεν φαίνεται να είναι αρκετά σοβαρή για να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου.

“Είναι μια κατάσταση που πρέπει να εξεταστεί και πρέπει να περιμένουμε μια τελική έκθεση, αλλά σε μια ενδιάμεση ανάλυση φαίνεται ότι ο κίνδυνος ασθένειας από COVID-19 είναι πολύ υψηλότερος από τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου. Ο κίνδυνος περι-μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο είναι χαμηλός και προσωρινός, είπε.

Πηγές: https://globalnews.ca, https://www.sciencetimes.com, https://www.reuters.comhttps://www.health.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τα εμβόλια των Pfizer, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με το εμβόλιο Pfizer και όσους έχουν πολλά περιττά κιλά

Κορονοϊός: Τι περιμένουν οι επιστήμονες ότι θα συμβεί το καλοκαίρι με την εξάπλωση της COVID-19

Κορονοϊός: Πως εκδηλώνονται οι θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό. Πως αντιμετωπίζονται.