Κορονοϊός: Τι περιμένουν οι επιστήμονες ότι θα συμβεί το καλοκαίρι με την εξάπλωση της COVID-19

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Κατά τα φαινόμενα, είναι πολύ πιθανό ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί την COVID-19, θα γίνει εποχιακός και θα εξαπλώνεται περισσότερο τον χειμώνα και λιγότερο το καλοκαίρι.

[ Κορονοϊός ] Οι άλλοι τέσσερις γνωστοί κορονοϊοί που κυκλοφορούν συνήθως μεταξύ ανθρώπων συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Είδαμε επίσης τον τελευταίο χρόνο τα κρούσματα COVID-19, τις νοσηλείες και τους θανάτους να αυξάνονται τον χειμώνα σε όλες τις χώρες, κάτι που υποδηλώνει τον εποχιακό χαρακτήρα της νόσου.

Κορονοϊός: Πώς ορίζεται η εποχικότητα της COVID-19

Είναι αναμενόμενη η σχέση μεταξύ της ιογενούς μετάδοσης και των εποχών. Πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές είναι εποχιακές. Το καλοκαίρι, περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ χαμηλότερος και είναι πιθανό να ακολουθήσουμε πιο δραστήριο τρόπο ζωής, κάτι που μπορεί να αυξήσει την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στις μολύνσεις. Είναι επίσης πιθανό να επωφεληθούμε από την αυξημένη έκθεση στο ηλιακό φως, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D, κάτι που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) από το φως του ήλιου μειώνει τη διάρκεια ζωής του κορονοϊού στις επιφάνειες. Είναι επίσης πιθανό η υγρασία και η θερμοκρασία να επηρεάζουν την μετάδοση. Όταν συνδυάζονται μαζί, αυτοί οι παράγοντες πιθανότατα θα επηρεάσουν την εξάπλωση του ιού.

Αλλά πόσο σημαντικό είναι αυτό το αποτέλεσμα; Και ποιες είναι οι επιπτώσεις στον έλεγχο της COVID-19 καθώς αρχίζουμε να πλησιάζουμε τους θερμότερους μήνες, καθώς και για το ενδεχόμενο μιας άλλης χειμερινής αναβίωσης; Δεδομένου ότι η υπάρχουσα έρευνα είχε καταλήξει σε ασαφή αποτελέσματα σχετικά με το αν και πώς οι εποχές επηρεάζουν τον κορονοϊό SARS-CoV-2, ομάδα επιστημόνων ερευνητών απαντάει σε αυτά τα ερωτήματα…

Κορονοϊός: Αξιολόγηση των επιπτώσεων του κλίματος στην εξάπλωση της COVID-19

Οι επιδημιολόγοι χρησιμοποιούν κάτι που ονομάζεται αναπαραγωγικός αριθμός (R), για να περιγράψουν την πρόοδο μιας επιδημίας: όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός R, τόσο πιο γρήγορη είναι η εξάπλωση. Στην αρχή μιας επιδημίας, η ανάπτυξή της δεν θα επηρεαστεί από κανέναν που έχει εκτεθεί στην ασθένεια και αναπτύσσει ανοσία, οπότε εξαπλώνεται εκθετικά. Σε αυτό το σημείο ο αριθμός R που περιγράφει αυτή την εξάπλωση αναφέρεται ως R₀.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από εστίες σε όλο τον κόσμο, η νέα έρευνα καθόρισε το R₀ για την COVID-19 σε 359 μεγάλες πόλεις. Κάθε πόλη που συμπεριλήφθηκε στην μελέτη είχε πάνω από 500.000 κατοίκους και είχε βιώσει ένα σημαντικό ξέσπασμα της COVID-19 μέσα στο 2020.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μεγάλες πόλεις (και όχι σε χώρες ή σε μικρότερους πληθυσμούς) επειδή αυτές τους επέτρεψαν να εξετάσουν τα κρούσματα που ήταν αρκετά πολλά και επαρκώς γεωγραφικά ποικίλα, ώστε να οδηγήσουν σε χρήσιμες συγκρίσεις. Συγκρίνοντας τα δεδομένα της επιδημίας των πόλεων με τις πληροφορίες σχετικά με τα δημογραφικά τους στοιχεία, τα μέτρα ελέγχου του κλίματος και των λοιμώξεων, μπόρεσαν να προσδιορίσουν εάν κάποιος από αυτούς τους παράγοντες εξήγησε το ποσοστό εξάπλωσης του ιού.

Διαπίστωσαν ότι η αυξημένη υπεριώδης ακτινοβολία αντιστοιχούσε σε μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης του κορονοϊού.

Κατά μέσο όρο, το R₀ μειώθηκε κατά 0,05 για κάθε 10 kilojoules ανά τετραγωνικό μέτρο (kJ / m²) αύξησης στην ημερήσια υπεριώδη ακτινοβολία (οι πόλεις που εξετάστηκαν κυμαίνονταν από 30kJ / m² έως περίπου 130kJ / m² UV κάθε μέρα).

Καθώς τα επίπεδα ακτινοβολίας UV είναι υψηλότερα το καλοκαίρι, η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει πράγματι κάποια εποχιακή επίδραση στην μετάδοση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτός ο συσχετισμός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η υπεριώδης ακτινοβολία είναι η αιτία αυτής της μείωσης της μετάδοσης, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να συσχετιστεί με άλλους αιτιώδεις παράγοντες.

Για παράδειγμα, όσο υψηλότερη είναι η υπεριώδης ακτινοβολία σε μια πόλη, τόσο πιο ζεστή είναι. Δεν εντοπίστηκε κάποιος ξεχωριστός στατιστικά σημαντικός σύνδεσμος μεταξύ R₀ και της θερμοκρασίας ή της υγρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν τέτοιες σχέσεις.

Η συσχέτιση μεταξύ της ιογενούς εξάπλωσης και της θερμοκρασίας ή της υγρασίας μπορεί να έχει κρυφτεί πίσω από πολλούς άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το R₀, καθώς και από τον ισχυρό συσχετισμό μεταξύ της υπεριώδους ακτινοβολίας και της θερμοκρασίας. Πράγματι, υπάρχουν μερικές αδύναμες ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ της ιογενούς εξάπλωσης και της θερμοκρασίας σε άλλες μελέτες.

Κορονοϊός: Πολύ πιο σημαντικά από τον ήλιο τα κυβερνητικά μέτρα (και η εφαρμογή τους)

Αν και η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας ήταν στατιστικά σημαντική, ήταν σχετικά μικρή σε σύγκριση με άλλους παράγοντες. Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των πόλεων, όπως το μέγεθος και η ποσότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (ένα πιθανό μέτρο εκβιομηχάνισης και συμφόρησης του πληθυσμού), μαζί με τα μέτρα δημόσιας υγείας αντιπροσώπευαν περισσότερες από τις παρατηρούμενες διακυμάνσεις στις τιμές R₀.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις επηρέασαν περίπου τέσσερις φορές περισσότερο την διακύμανση στο R₀ απ’ ό,τι η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου.

Το σημαντικό είναι πως αυτό είναι στον έλεγχό μας. Στο άμεσο μέλλον, τα πιθανά περαιτέρω κύματα της πανδημίας θα καθορίζονται κατά κύριο λόγο από τους ελέγχους που υπαγορεύουν οι κυβερνήσεις και όχι από τον καιρό. Σε αυτό προστίθενται τα αποτελέσματα των εμβολίων COVID-19 που τώρα γίνονται.

Μακροπρόθεσμα, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η COVID-19 θα γίνει εποχική ενδημική λοίμωξη παρόμοια με τη γρίπη και άλλους κορονοϊούς. Η έρευνα έδειξε στοιχεία για μικρές εποχιακές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν κάτι τέτοιο, όταν η COVID-19 σταθεροποιηθεί ως ενδημική μολυσματική νόσος.

Αλλά η πρόβλεψη αυτής της συμπεριφοράς για ένα τόσο περίπλοκο σύστημα, όπως ο κόσμος, είναι δύσκολη. Καθώς βγαίνουμε από την αρχική επιδημική φάση, η μακροπρόθεσμη συμπεριφορά της μετάδοσης της COVID-19 θα εξαρτηθεί πιθανώς από πολλούς άλλους παράγοντες. Αυτά πιθανότατα θα περιλαμβάνουν:

  • το επίπεδο και τη διάρκεια της ανοσίας που θα έχουν αναπτύξει όσοι μολύνθηκαν
  • την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια της προστασίας που θα έχουν στην πραγματική ζωή τα τρέχοντα και μελλοντικά εμβόλια
  • την εξέλιξη νέων παραλλαγών του ιού

Πηγές: https://theconversation.com, https://medicalxpress.com, https://www.sciencedirect.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Θέλει προσοχή αν κολλήσετε COVID-19 ανάμεσα στην 1η και 2η δόση του εμβολίου – Τι πρέπει να κάνετε

Κορονοϊός: Ο σωστός και ο λάθος τρόπος να φοράτε τη διπλή μάσκα

Κορονοϊός: Αυτές οι τρεις παρενέργειες μετά το εμβόλιο σημαίνουν ότι λειτουργεί

Κορονοϊός: Αν σε πονάει αυτό το σημείο στο σώμα, ίσως οφείλεται σε COVID-19!

Κορονοϊός: Τα πιο πιθανά σημεία να κολλήσετε COVID-19 σε κλίμακα από το 1 έως το 9