Κορονοϊός: Αυτά είναι τα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τα εμβόλια των Pfizer, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Κάθε μέρα οι γνώσεις μας για τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19, την οποία προκαλεί ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2, εμπλουτίζονται σημαντικά.

[ Κορονοϊός ] Όσο περισσότερο προχωρούν οι εμβολιασμοί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, τόσο περισσότερα περιστατικά με ανεπιθύμητες παρενέργειες γίνονται γνωστά. Αυτά βοηθούν τους ειδικούς να οριοθετούν με ολοένα μεγαλύτερη ακρίβεια την πιθανότητα εκδήλωσης της κάθε παρενέργειας στο κάθε εμβόλιο για την κάθε ομάδα πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενημερώνει διαρκώς τις διασταυρωμένες πληροφορίες που υπάρχουν για κάθε ένα από τα εμβόλια κατά της COVID-19, όπως και για κάθε άλλο φάρμακο που διατίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Γι’ αυτόν το σκοπό έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα EudraVigilance.

Το EudraVigilance είναι ένα σύστημα παρακολούθησης της ασφάλειας των φαρμάκων. Η δομή του διευκολύνει την ηλεκτρονική αναφορά υποψιών ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με φάρμακα και την αποτελεσματική ανάλυση δεδομένων. Αυτό επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση πιθανών ζητημάτων ασφάλειας. Το σύστημα περιέχει διαφορετικές δράσεις που αφορούν συγκεκριμένες εργασίες στη διαδικασία ηλεκτρονικής αναφοράς υποψιών ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων.

Κορονοϊός: Τα επίσημα έγγραφα του ΕΜΑ για κάθε ένα διαθέσιμο στην Ευρώπη εμβόλιο COVID-19

Ο ΕΜΑ συγκεντρώνει σε επικαιροποιημένα ανά τακτικές περιόδους έγγραφα, όλες τις βασικές πληροφορίες για κάθε ένα από τα διαθέσιμα στην ΕΕ εμβόλια κατά της COVID-19. Σε αυτά απαντώνται όλες οι απορίες που μπορεί να έχει κανείς, όπως:

  • Πώς δρα το εμβόλιο;
  • Μπορούν τα άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί από τη νόσο COVID-19 να εμβολιαστούν με αυτό;
  • Πόσο διαρκεί η προστασία από το εμβόλιο;
  • Μπορούν τα παιδιά να εμβολιαστούν με το εμβόλιο;
  • Μπορούν οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες να εμβολιαστούν με το εμβόλιο;
  • Μπορούν τα άτομα με αλλεργίες να εμβολιαστούν με το εμβόλιο;
  • Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με το εμβόλιο;

Ακολουθούν τα επίσημα έγγραφα του ΕΜΑ για κάθε ένα από τα διαθέσιμα στην ΕΕ εμβόλια κατά της COVID-19, όπως είναι αναρτημένα σήμερα, 23/4, στην πλατφόρμα EudraVigilance:

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Ονομασία Comirnaty

Εμβόλιο AstraZeneca: Ονομασία Vaxzevria

Εμβόλιο Moderna

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ονομασία Janssen

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θρόμβωση: Η πιθανότητα αυξάνεται ανάλογα με το ύψος – Ποια είναι τα όρια για άντρες και γυναίκες

Ο κορoνοϊός μπορεί να κοστίζει ζωές για ΜΗΝΕΣ μετά την αρχική ανάρρωση!

Κορονοϊός: Αυτές οι τρεις παρενέργειες μετά το εμβόλιο σημαίνουν ότι λειτουργεί

Κορονοϊός: Συχνότητα θρόμβωσης από την καθ’αυτή COVID-19 σε σύγκριση με εμβόλιο AstraZeneca, αντισυλληπτικά και τσιγάρο