Θρόμβωση: Η πιθανότητα αυξάνεται ανάλογα με το ύψος – Ποια είναι τα όρια για άντρες και γυναίκες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
θρόμβωση
Οι θρόμβοι αίματος μπορούν γρήγορα να εξελιχθούν σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Αλλά αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε θρόμβωση, είναι πιθανό να υπάρχει ένας χωρίς προφανή συμπτώματα.

Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε ποιοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας για ανάπτυξη θρόμβου αίματος.

Όπως αποδεικνύεται, το πόσο ψηλός είναι κανείς μπορεί να είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, όταν είστε ψηλότεροι από ένα συγκεκριμένο ύψος, είναι πιο πιθανό να εκδηλώσετε θρόμβωση.

Ένας άντρας με ύψος 1,88μ και πάνω είναι πιο πιθανό να αναπτύξει θρόμβωση

Οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν εάν υπήρχε σχέση μεταξύ του ύψους και της πιθανότητας εμφάνισης θρόμβων αίματος, μέσα από μια μελέτη του 2017 στο περιοδικό Circulation: Cardiovascular Genetics. Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια Σουηδούς (σε ζεύγη αδερφών) και διαπίστωσαν ότι το ύψος συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής. Είναι ένας τύπος θρόμβωσης που ξεκινά συνήθως στις φλέβες των ποδιών.

θρόμβωση

Σύμφωνα με την μελέτη:

  • Οι άνδρες ύψους 1,88μ. ή ψηλότεροι είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτού του τύπου θρόμβων αίματος
  • Οι άνδρες με ύψος 1,60μ. και κάτω είχαν 65% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικού θρομβοεμβολισμού
  • Οι άνδρες μεταξύ 1,75μ. και 1,85μ. είχαν 30% μειωμένο κίνδυνο

Μια γυναίκα με ύψος 1,82μ. και πάνω είναι πιθανότερο να αναπτύξει θρόμβωση

Η μελέτη εξέτασε επίσης γυναίκες που είχαν περάσει τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη και οι ερευνητές βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα με αυτά των ανδρών.

Σύμφωνα με την μελέτη:

  • Οι γυναίκες που ήταν 1,82μ. ή ψηλότερες είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικού θρομβοεμβολισμού
  • Οι γυναίκες που ήταν κάτω από 1,52μ. είχαν 60% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αυτού του τύπου θρόμβωσης
  • Οι γυναίκες που ήταν μεταξύ 1,70μ. και 1,75μ. είχαν 30% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικού θρομβοεμβολισμού σε σύγκριση με τις γυναίκες 1,82μ. και πάνω

“Ο συσχετισμός του ύψους στον φλεβικό θρομβοεμβολισμό δεν περιορίζεται στους άνδρες, αλλά ισχύει και για τις γυναίκες”, κατέληξαν οι ερευνητές.

Γιατί τα πιο ψηλά άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένα είδη θρομβώσεων

Δεδομένου ότι η μελέτη εξέτασε αδέλφια, τα ευρήματα των ερευνητών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ύψος είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για φλεβική θρομβοεμβολή, καθώς “η χρήση ζευγαριών αδελφών μειώνει την πιθανότητα το οικογενειακό ιστορικό να δικαιολογεί τα αποτελέσματα”. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρ. Bengt Zöller, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Lund και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Malmö, η βαρύτητα μπορεί να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ του ύψους και του κινδύνου θρόμβωσης.

“Θα μπορούσε απλώς να συμβαίνει ότι επειδή τα ψηλότερα άτομα έχουν μακρύτερες φλέβες στα πόδια, υπάρχει μεγαλύτερη επιφάνεια όπου μπορεί να προκύψουν προβλήματα. Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη βαρυτική πίεση στις φλέβες των ποδιών των ψηλότερων ατόμων που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ροής του αίματος ή προσωρινής διακοπής της, ανέφερε ο ίδιος.

Πηγές: https://www.sciencedaily.com, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσοχή: Ποιος τύπος αίματος συνδέεται πιο πολύ με θρόμβωση

Κορωνοϊός: Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για τις θρομβώσεις. Οι συστάσεις της Αιματολογικής Εταιρείας

Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνονται οι θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό. Πως αντιμετωπίζονται.

Κορονοϊός: Συχνότητα θρόμβωσης από την καθ’αυτή COVID-19 σε σύγκριση με εμβόλιο AstraZeneca, αντισυλληπτικά και τσιγάρο