Κορονοϊός: Αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι πάνω από αυτό το όριο, αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου του ασθενούς

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Από πολύ νωρίς στην πανδημία του νέου κορονοϊού, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι όσοι πάσχουν από σοβαρή παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης και θανάτου από τη νόσο COVID-19.

Ξέραμε, δηλαδή, ότι αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος ενός ασθενούς ήταν πάνω από 40 μονάδες, τότε το άτομο είχε αυξημένο κίνδυνο νόσησης και θανάτου από COVID-19.

Τώρα, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ισχυρίζεται ότι ακόμη και εκείνοι που είναι μέτρια παχύσαρκοι έχουν περισσότερες πιθανότητες σοβαρής ασθένειας και θανάτου από COVID-19.

Το CDC αναφέρει πλέον στις οδηγίες του για τον κορονοϊό, ότι και εκείνοι με Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 30 και 40 μονάδων μέτρησης «διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19″.

Πρόσθεσαν επίσης ότι ακόμα και όσοι είναι απλά υπέρβαροι, δηλαδή έχουν ΔΜΣ μεταξύ 25 και 30, «ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια” από τον νέο κορονοϊό.

«Η παχυσαρκία θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο για πολλές άλλες σοβαρές χρόνιες ασθένειες και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από την COVID-19”, προσθέτει το CDC.

Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός

O Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι μία απλή μέθοδος που μπορεί να προσδιορίσει ποιο είναι το υγιές μας βάρος. Πρόκειται για μια μέτρηση που προκύπτει από το βάρος και το ύψος μας και χρησιμοποιείται ευρέως από γιατρούς και άλλους επιστήμονες της υγείας για να προσδιορίσει τη συχνότητα του ελλιπούς βάρους, του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στους ενήλικες.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΔΜΣ με το μοναδικό online εργαλείο του Iatropedia.gr

Κορονοϊός: Πώς να παραμείνετε ασφαλείς

Το CDC συνιστά σε αυτούς που εμπίπτουν στην κατηγορία των υπέρβαρων και ειδικά των παχύσαρκων ατόμων, να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις. Εκτός από την τήρηση των μεθόδων πρόληψης (χρήση μάσκας, κοινωνική απόσταση, τακτικό πλύσιμο των χεριών και αποφυγή πολλών εσωτερικών χώρων) προτείνει επίσης την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

«Πάρτε τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας για υπερβολικό βάρος, παχυσαρκία ή σοβαρή παχυσαρκία ακριβώς όπως σας έχουν συνταγογραφηθεί», αναφέρει και προσθέτει:

«Ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σας για τη διατροφή και τη σωματική σας δραστηριότητα, διατηρώντας παράλληλα τις προφυλάξεις κοινωνικής απόστασης. Καλέστε τον γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες ή αισθάνεστε άρρωστοι».

Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να μάθουν πόσο πιο επικίνδυνος είναι ο κορονοϊός για όσους πάσχουν από παχυσαρκία. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση δεδομένων που αφορούσαν 399.000 ασθενείς με COVID-19, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Obesity Reviews, σε σύγκριση με τα άτομα που ήταν εντός υγιούς βάρους εκείνα με παχυσαρκία που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό είχαν:

  • 113% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν
  • 74% πιο πιθανό να εισαχθούν σε ΜΕΘ και
  • 48% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν

Πηγές: https://www.nytimes.comhttps://www.cdc.gov, , https://www.msn.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου για όσους ασθενείς έχουν έλλειψη σε αυτό το μέταλλο

Κορονοϊός: Έχω ανοσία αν έχω ήδη περάσει την COVID-19;

Κορονοϊός: Πού να κάτσεις σε ένα δωμάτιο για να μειώσεις την πιθανότητα να κολλήσεις