Κορονοϊός: Έχω ανοσία αν έχω ήδη περάσει την COVID-19;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Πολλοί αναρωτιούνται αν αποκτούν ανοσία στον κορονοϊό εφόσον έχουν ήδη ασθενήσει και ξεπεράσει τη νόσο COVID-19.

Η απλή απάντηση είναι πως ναι, αν έχεις περάσει ήδη την COVID-19 τότε έχεις κάποια ανοσία στον κορονοϊό, αλλά το πόση ισχυρή ανοσία έχεις και -κυρίως- για πόσο καιρό έχεις ανοσία εξακολουθούν να είναι μεγάλες αναπάντητα ερωτήματα.

Κορονοϊός και ανοσία στην COVID-19

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επαναμόλυνση έχει μικρές πιθανότητες για τουλάχιστον τρεις μήνες, ακόμη και για άτομα που πέρασαν μια ήπια COVID-19. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο οι έχουν βρει ότι οργανισμός έχει σταθερά επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων, βάσει έρευνας σε σχεδόν 20.000 ασθενείς.

Διαπιστώθηκε ότι η επαναμόλυνση σε σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι στιγμής είναι σπάνια. Το πιο γνωστό παράδειγμα: Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ δήλωσαν ότι ένας άνδρας που πέρασε ήπια COVID-19, μήνες αργότερα μολύνθηκε ξανά, αλλά δεν έδειξε συμπτώματα. Η δεύτερη μόλυνσή του εντοπίστηκε μέσω τεστ στο αεροδρόμιο και οι ερευνητές δήλωσαν ότι έδειξε ελαφρώς διαφορετικά στελέχη του ιού SARS-CoV-2 (νέος κορονοϊός).

Υπάρχουν, μάλιστα, αποδείξεις, ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του συγκεκριμένου άνδρα λειτούργησε όπως έπρεπε. Αλλά πολύ λίγες ασθένειες αφήνουν τους ανθρώπους εντελώς ανοσοποιημένους για μια ζωή.

Πώς λειτουργούν τα αντισώματα

Τα αντισώματα είναι μόνο ένα κομμάτι της άμυνας του σώματος και φυσικά εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Και συνήθως, τα ανοσοκύτταρα «μνήμης» μπορούν να εντοπίσουν μικρόβια που είχαν συναντήσει προηγουμένως, ώστε να τα καταπολεμήσουν καλύτερα τη δεύτερη φορά. Αυτό είναι που κάνει τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις λιγότερο σοβαρές από την αρχική.

Οι επιστήμονες μελετούν τον τρόπο που άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος ενεργοποιούνται από τον κορονοϊό.

Δεν είναι γνωστό εάν άτομα που έχουν υποστεί εκ νέου μόλυνση, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα θα μπορούσαν να διαδώσουν τον ιό σε άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υγειονομικές αρχές λένε ότι ακόμη και άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19 πρέπει να φορούν μάσκα, να διατηρούν την κοινωνική απόσταση και να εξασκούν καλή προσωπική υγιεινή.

Πηγή: https://apnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Γιατί έδωσαν κορτιζόνη στον Τραμπ και σε τι τον βοήθησε

Κορονοϊός: Πού να κάτσεις σε ένα δωμάτιο για να μειώσεις την πιθανότητα να κολλήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν