Κολύμπι: Βρήκαν γιατί κινδυνεύουμε από μολύνσεις στο δέρμα στην παραλία

  • Ρούλα Τσουλέα
κολύμπι δέρμα
Νέα μελέτη εξέτασε πως επηρεάζονται τα βακτήρια στο δέρμα από το κολύμπι στο αλμυρό νερό της θάλασσας, αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία.

Τον λόγο για τον οποίο αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης στο δέρμα μετά το κολύμπι στη θάλασσα βρήκαν επιστήμονες από την Καλιφόρνια.

Σε πρωτότυπο πείραμα που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως 10 λεπτά κολύμπι είναι αρκετά για να αλλάξουν οι αποικίες των προστατευτικών βακτηρίων στο δέρμα. Αυτό έχει ως επακόλουθο να αυξάνεται ο κίνδυνος για μόλυνση στην παραλία.

Το δέρμα μας φιλοξενεί εκατομμύρια βακτήρια, μύκητες και ιούς, που αποτελούν τη χλωρίδα του. Πολλά από τα βακτήριά του συμμετέχουν στην προστασία του οργανισμού από την εισβολή ξένων παθογόνων. H εξάλειψη αυτών των βακτηρίων αφήνει το δέρμα εκτεθειμένο στις μολύνσεις.

Τα νέα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής εταιρείας Μικροβιολογίας (ASM Microbe 2019), που ολοκληρώνει αύριο τις εργασίες του στο Σαν Φρανσίσκο.

Η μελέτη

Όπως εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Marisa Chattman Nielsen, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine, η μελέτη έγινε σε εννέα εθελοντές.

Οι ερευνητές έλαβαν δείγμα από τα βακτήρια του δέρματος στα πόδια τους τέσσερις φορές:

  • Πριν πάνε για κολύμπι στη θάλασσα
  • Αμέσως μόλις στέγνωσαν εντελώς
  • 6 ώρες μετά το κολύμπι
  • 24 ώρες μετά το κολύμπι

Ανέλυσαν επίσης δείγματα από το νερό της θάλασσας στην οποία κολύμπησαν οι εθελοντές τους.

Όπως έδειξαν οι αναλύσεις των δειγμάτων, πριν από το κολύμπι κάθε εθελοντής είχε στα πόδια του διαφορετικές αποικίες βακτηρίων, δηλαδή διαφορετικό μικροβίωμα. Μετά το κολύμπι, όμως, όλοι είχαν παρόμοιο μικροβίωμα. Επιπλέον, το μικροβίωμα αυτό ήταν εντελώς διαφορετικό από εκείνο που είχαν στην αρχή.

Έξι ώρες μετά το κολύμπι, το μικροβίωμά τους είχε αρχίσει να επιστρέφει στην προ της κολύμβησης κατάσταση. Και 24 ώρες αργότερα στους περισσότερους είχε επανέλθει στο φυσιολογικό.

Η ερμηνεία

«Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η έκθεση στο νερό της θάλασσας αλλοιώνει το μικροβίωμα του ανθρώπινου δέρματος», τόνισε η κυρία Chattman Nielsen. «Ως φαίνεται, την ώρα που κολυμπάμε, τα φυσιολογικά βακτήρια του δέρματος εξουδετερώνονται, ενώ στο δέρμα μας προσκολλώνται τα βακτήρια της θάλασσας».

Η αλλοίωση αυτή μας αφήνει εκτεθειμένους σε κάθε είδους μόλυνση, τόσο στη θάλασσα όσο και στην παραλία.

Προγενέστερες έρευνες έχουν συσχετίσει τη μόλυνση του νερού της θάλασσας με δερματικές λοιμώξεις, ωτίτιδες και γαστρεντερικά και αναπνευστικά προβλήματα.

Και… χολέρα

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως, στην παρούσα μελέτη, οι εννέα εθελοντές κολύμπησαν άθελά τους σε θάλασσα μολυσμένη με βακτήρια του γένους vibrio. Στο γένος αυτό ανήκει το βακτήριο που προκαλεί χολέρα!

Κανένας εθελοντής δεν είχε βακτήρια vibrio στα πόδια του πριν κολυμπήσει. Μετά το κολύμπι, όμως, βρέθηκαν βακτήρια vibrio σε όλους τους εθελοντές! Και στον έναν από αυτούς τα βακτήρια εξακολουθούσαν να υπάρχουν 24 ώρες αργότερα.

Επιπλέον, η συγκέντρωση των βακτηρίων vibrio στα πόδια των εθελοντών ήταν δεκαπλάσια απ’ ό,τι στο νερό της θάλασσας. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια έχουν ιδιαίτερη ικανότητα προσκόλλησης στο δέρμα, εκτίμησε η ερευνήτρια.

Έσπευσε, βέβαια, να επισημάνει πως πολλά βακτήρια vibrio δεν είναι παθογόνα. Ωστόσο το γεγονός ότι προσκολλώνται στο δέρμα, δεν είναι και ό,τι πιο ενθαρρυντικό.

«Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το μικροβίωμα του ανθρώπινου δέρματος παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, σε τοπικές και συστηματικές νόσους και στην προστασία από τις μολύνσεις», είπε. «Ένα υγιές μικροβίωμα προστατεύει τον ξενιστή του από την αποίκιση και μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς».

Ειδικά όσον αφορά τη θάλασσα, «το δέρμα αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον των μολυσμένων νερών και της μολυσμένης άμμου», κατέληξε.

Σημειώνεται πως οι επιστημονικές και ιατρικές έρευνες που ανακοινώνονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικές, έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια επιστημονική ή/και ιατρική επιθεώρηση.