Κύτταρο – κύτταρο καταστρέφει τον εγκέφαλο το Αλτσχάιμερ

  • Iatropedia
Η νόσος Αλτσχάιμερ, εξαπλώνεται από κύτταρο σε κύτταρο του εγκεφάλου σαν μόλυνση από ιό, όπως δείχνουν δυο νέες επιστημονικές έρευνες, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι η εξάπλωση οφείλεται σε μια ελαττωματική πρωτεΐνη.

Οι δυο έρευνες που βασίστηκαν σε μελέτες σε ποντίκια δίνουν πλέον οριστική απάντηση και ξεδιαλύνουν τον ακριβή τρόπο που το Αλτσχάιμερ εξαπλώνεται στον εγκέφαλο. Ο μηχανισμός της εξάπλωσης, επίσης, είναι πολύ πιθανόν να είναι ο ίδιος με άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Πάρκινσον.

Οι επιστήμονες είναι πλέον λίγο περισσότερο αισιόδοξοι. Αφού ανακάλυψαν τον τρόπο που εξαπλώνεται η νόσος, μπορούν πια να αναζητήσουν πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες, που θα επιβραδύνουν, ή και θα μπλοκάρουν την εξάπλωση της.

Οι 2 έρευνες είναι ξεχωριστές μεταξύ τους και έγιναν από διαφορετικά Πανεπιστήμια. Η μια από το πανεπιστήμιο του Κολούμπια (δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό PloS ONE) και η άλλη από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuron).

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι η νόσος αρχίζει να επεκτείνεται όταν τα κύτταρα είναι γεμάτα με την πρωτεΐνη “Ταυ”. Ξεκινάει από την περιοχή του εγκεφάλου όπου γίνεται η επεξεργασία και η αποθήκευση της μνήμης. Από εκεί σιγά σιγά καταστρέφοντας το ένα κύτταρο μετά το άλλο εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τη νόηση. Για περισσότερα από 25 χρόνια οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι για τον τρόπο εξάπλωσης. Ξεπηδούσε ταυτόχρονα, σε διάφορες περιοχές του εγκέφαλου ή σταδιακά και σε μεμονωμένα σημεία. Τελικά η απάντηση βρέθηκε.

Οι επιστήμονες πλέον στρέφουν τις προσπάθειες τους για την εξάπλωση της νόσου στο να παρεμποδιστεί έγκαιρα, η από κύτταρο σε κύτταρο μετάδοση. Προσανατολίζονται στο να μπλοκάρουν την πρωτεΐνη “Ταυ”, που αλλιώς την αποκαλούν και ο “εκτελεστής”. Αυτό τονίζουν θα πρέπει να γίνει σε πρώιμο στάδιο, δίχως να έχουν μολυνθεί και καταστραφεί πολλά κύτταρα. Μέχρι στιγμής τα φάρμακα που κυκλοφορούν για τη νόσο Αλτσχάιμερ στοχεύουν μια άλλη πρωτεΐνη το Β αμυλοειδές. Τώρα θα χτυπούν ταυτόχρονα και την πρωτεΐνη Ταυ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τη νόσο Αλτσχάιμερ στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τη νόσο του Πάρκινσον στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

βρήκαν τυχαία νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

έγκαιρη διάγνωση – πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ

η κυβέρνηση εγκαταλείπει και τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

τρώτε λιγότερο: προφυλάσσει από το Αλτσχάιμερ

Καφές: φίλος ή εχθρός;