Κινδυνεύουν οι γυναίκες με τα συμπληρώματα ασβεστίου;

  • Iatropedia
Τα χαπάκια με συμπληρώματα ασβεστίου, όταν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες, δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε και μπορεί να κάνουν τον οργανισμό να κινδυνεύσει από έμφραγμα. Τουλάχιστον αυτό διαπίστωσαν Ελβετοί και Γερμανοί γιατροί, ύστερα από έρευνα που έκανα σε ηλικιωμένους.

Περισσότερο από όλους κινδυνεύουν οι γυναίκες (σύμφωνα πάντα με την συγκεκριμένη έρευνα) οι οποίες άλλωστε συνηθίζουν να λαμβάνουν τα συγκεκριμένα συμπληρώματα, για να προστατευθούν από την οστεοπόρωση, αμέσως μετά την εμμηνόπαυση. Οι Ελβετοί και οι Γερμανοί γιατροί τονίζουν πως οι γυναίκες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα ασβεστίου σε μορφή χαπιού, θα πρέπει να το κάνουν με κάθε επιφύλαξη, ενώ για να είναι σίγουρες ότι δεν κινδυνεύουν από έμφραγμα, αλλά και παίρνουν ασβέστιο ταυτόχρονα, καλό θα είναι να προτιμούν μία ισορροπημένη διατροφή που να περιέχει επαρκές ασβέστιο. Τροφές που περιέχουν ασβέστιο, είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επίσης τα πράσινα λαχανικά κ.α.

Οι ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών Καρκίνου στη Χαϊδελβέργη και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, μελέτησαν περίπου 24.000 άτομα ηλικίας 35 έως 64 ετών για πάνω από μία δεκαετία και σύγκριναν τον αριθμό των εμφραγμάτων μεταξύ όσων έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου και όσων δεν έπαιρναν.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι έπαιρναν χάπια ασβεστίου τακτικά, ήσαν 86% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα. Όσοι έπαιρναν μία μέση δόση ασβεστίου από κάθε πηγή (820 mg τη μέρα), δηλαδή μέσα από τη διατροφή τους και τα έξτρα συμπληρώματα, εμφάνιζαν μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με όσους έπαιρναν λιγότερη δόση. Όμως όσοι έπαιρναν μεγαλύτερη δόση (πάνω από 1.100 mg τη μέρα), δεν είχαν μικρότερο κίνδυνο.

Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου σχετίζεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος, όμως δεν αποδεικνύει ότι τα ίδια τα συμπληρώματα προκαλούν έμφραγμα. Νέες μελέτες πρέπει να γίνουν για να ερευνήσουν περαιτέρω τη σχέση ανάμεσα στα συμπληρώματα ασβεστίου και στην υγεία της καρδιάς και να προσδιορίσουν σε ποιο βαθμό τα οφέλη των συμπληρωμάτων για την οστεοπόρωση αντισταθμίζονται από τον κίνδυνο εμφράγματος.

Ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας Ίαν Ράιντ, σε συνοδευτικό άρθρο, συμφωνεί ότι η λήψη πρόσθετου ασβεστίου μέσω των συμπληρωμάτων, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά, αντίθετα με μία δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο. Όπως αναφέρει, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το πρόσθετο ασβέστιο που λαμβάνεται απότομα μέσω των χαπιών, κάνει ζημιά στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας τελικά σε έμφραγμα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου, αλλά αρκεί να λαμβάνουν το αναγκαίο ασβέστιο από τη διατροφή τους», είπε.

Μια έρευνα του Ράιντ, που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ το 2010, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί τα συμπληρώματα ασβεστίου να μειώνουν τα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης κατά 10% κατά μέσο όρο, όμως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφραγμάτων κατά 25%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το έμφραγμα στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την οστεοπόρωση στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μήπως παθαίνετε κατάγματα;

επανάσταση στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδαςσ και οστεοπόρωσης από Έλληνες

έλληνας ιατρός ρίχνει φως στους κινδύνους της οστεοπόρωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν