Κοιμηθείτε σωστά- βοηθάει στη μνήμη

  • Iatropedia
Η έλλειψη ύπνου, μόνο καλό δεν προσφέρει. Εκτός από τη σωματική καταπόνηση που δημιουργεί για το υπόλοιπο της ημέρας, δεν βοηθάει και τον εγκέφαλο να ανταπεξέρχεται στις απλές φυσιολογικές του λειτουργίες. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο στους έφηβους που προτιμούν να βρίσκονται μπροστά από ένα κομπιούτερ, παρά να κοιμούνται τα βράδια.

Η μνήμη, η μάθηση αλλά και ο συντονισμός της σκέψης εξαρτώνται κατά πολύ από τον σωστό ύπνο λένε οι επιστήμονες. Η έλλειψη του σωστού ύπνου μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές δυσκολίες και στα παιδιά και ιδιαιτέρως σε σχέση με την εκμάθηση. Άλλωστε το πρόβλημα φαίνεται ότι επεκτείνεται και σε νεαρότερες ηλικίες.

Πρόσφατη μελέτη σε εφήβους δείχνει ότι το 1/3 των ερωτηθέντων εμφανίζει σημαντικήκαθυστέρηση στην επέλευση του ύπνου και 1/3 αναφέρει ανεπαρκή διάρκεια ύπνου. Αιτία ο σύγχρονος τρόπος ζωής των εφήβων που απασχολούνται όλη την ημέρα σε διάφορες δραστηριότητες και το βράδυ παίζουν με τις ώρες στο ίντερνετ.

Με βάση τους υπολογισμούς περισσότεροι από δυο εκατομμύρια Έλληνες ταλαιπωρούνται από τις διαταραχές τα βράδια όταν προσπαθούν να κοιμηθούν. Και το χειρότερο είναι ότι ελάχιστοι καταφεύγουν στους ειδικούς.