Καρκίνος του προστάτη: Απαντήσεις σε 9 ερωτήσεις που έχουν όλοι οι άντρες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του προστάτη
Στην Ευρώπη ο προστατικός καρκίνος είναι η 2η αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Προσβάλλει κυρίως γηραιότερους άνδρες και εμφανίζεται περισσότερο στις δυτικές χώρες.

Ως καρκίνος του προστάτη ορίζεται η ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον προστατικό αδένα. Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι ακόμα ιάσιμος, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί όντως να σώσει ζωές. Κάθε άντρας θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη και πρέπει να βρίσκεται σε συνεννόηση με τον γιατρό του για αν και πότε πρέπει να ξεκινήσει τακτικούς ελέγχους και πόσο συχνά πρέπει να τους επαναλαμβάνει.

Η δρ Nina Radcliff από Galloway Township του New Jersey στις ΗΠΑ είναι γιατρός αναισθησιολόγος, ιατρική συνεργάτης σε τηλεοπτικές εκπομπές και συγγραφέας ιατρικών βιβλίων. Δείτε τις απαντήσεις που δίνει σε 9 ερωτήσεις/απορίες που έχει διαπιστωθεί πως έχει σχεδόν κάθε άντρας για τον καρκίνο του προστάτη:

Τι είναι ο προστάτης;

Ένας μικρός αδένας -περίπου στο μέγεθος και το σχήμα ενός καρυδιού- που έχουν οι άνδρες και ο οποίος αποτελεί μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος. Ο αδένας αυτός περιβάλλει την ουρήθρα, δηλαδή τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη.

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη;

Ο καρκίνος είναι γενικά μια ανώμαλη, ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων που σχηματίζουν ιστούς/όγκους στον προστάτη. Επειδή ο προστάτης περιβάλλει την ουρήθρα, ένας όγκος μπορεί να εμποδίσει και τελικά να αποκλείσει εντελώς τη ροή των ούρων.

Και, αν αυτά τα καρκινικά κύτταρα αποκολληθούν από τον προστάτη, μπορούν να ταξιδέψουν μέσω του αίματος και των λεμφικών αγγείων σε άλλα μέρη του σώματος, να προσκολληθούν σε άλλους ιστούς στο σώμα, όπου μπορούν να αναπτυχθούν και να σχηματίσουν νέους όγκους. Αυτό ονομάζεται μετάσταση. Η πιο πιθανή τοποθεσία της πρώτης μετάστασης του καρκίνου του προστάτη είναι στα οστά, ακολουθούμενη από τον πνεύμονα και το ήπαρ.

Ποιες είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη;

  • Ηλικία: Το ποσοστό αυξάνεται ραγδαία μετά την ηλικία των 50 ετών και οι 6 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη διαγιγνώσκονται σε άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Αν έχετε πατέρα, ή αδελφό με καρκίνο του προστάτη, τότε η πιθανότητα να αναπτύξετε κι εσείς τον ίδιο καρκίνο υπερδιπλασιάζεται.
  • Σωματικό βάρος: Ερευνητές από το Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνο ενός άντρα για καρκίνο του προστάτη εκτοξεύεται κατά 15% για κάθε 5 μονάδες αύξησης του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

>>>Καρκίνος του προστάτη: Τι ρόλο παίζει ο Δείκτης Μάζας Σώματος – Υπολογίστε τον δικό σας ΕΔΩ<<<

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;

Γενικά, τα πρώτα στάδια του καρκίνου του προστάτη δεν έχουν συμπτώματα. Καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται, ή εξαπλώνεται, μπορεί να προκύψουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Αργή, ή “αδύναμη” ροή ούρων
  • Συχνοουρία
  • Αιματουρία
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Πόνος στην πλάτη, το ισχίο, ή σε νευρώσεις, ακόμα και αδυναμία, ή μούδιασμα στα πόδια (από πιθανή μετάσταση)

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά για τον καρκίνο του προστάτη, κάτι που σημαίνει ότι η υποκείμενη αιτία μπορεί να οφείλεται σε άλλη ασθένεια. Ωστόσο, εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να σας βοηθήσει να βρείτε την ακριβή αιτία.

Πώς γίνεται ο έλεγχος για καρκίνο του προστάτη;

Ο έλεγχος αναφέρεται στην εύρεση του καρκίνου προτού αυτός προκαλέσει οποιαδήποτε συμπτώματα, δηλαδή στα πρώτα του στάδια, οπότε και έχουν καλύτερες θεραπευτικές επιλογές και αποτελέσματα. Κατά το χρόνο αυτό, οι τυπικές εξετάσεις περιλαμβάνουν την εξέταση των επιπέδων του PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) και μια δακτυλική εξέταση.

Το PSA είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα κύτταρα του προστατικού αδένα και μπορεί να μετρηθεί με μια εξέταση αίματος. Το PSA μπορεί να είναι αυξημένο ελέω του καρκίνου του προστάτη, καθώς και από πιθανή καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (διευρυμένος προστάτης), από προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη), από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, ή ακόμα και χωρίς κάποια οργανική ανωμαλία.

Γι’ αυτό και απαιτείται ταυτόχρονη δακτυλική εξέταση, προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει ο γιατρός την πιθανότητα προβλήματος στον προστάτη. Ο γιατρός θα ψηλαφίσει το μέγεθος και άλλες ανώμαλες αυξήσεις στον αδένα, οι οποίες μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του προστάτη.

Πότε πρέπει να αρχίσω να κάνω ελέγχους για καρκίνο του προστάτη;

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει πολλή συζήτηση στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την εξέταση του προστάτη, με διάφορες απόψεις να διίστανται αναφορικά με την ηλικία που πρέπει ένας άντρας να ξεκινάει τις τακτικές εξετάσεις, αλλά και το πόσο συχνές πρέπει να είναι αυτές.

Όταν φτάσετε στην ηλικία των 50 ετών θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας την προοπτική μιας εξέτασης με κολονοσκόπηση. Και, εάν είστε σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη (πχ έχετε αδελφό, ή πατέρα με την ασθένεια) τότε η πρώτη εξέταση ίσως χρειαστεί να γίνει από την ηλικία των 40 ή 45 ετών.

Ποια είναι η ιατρική διαμάχη για τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη;

Τα επίπεδα του PSA δεν αφορούν αποκλειστικά τον καρκίνο του προστάτη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε “ψευδώς θετικά” αποτελέσματα και μια σωρεία συμπληρωματικών εξετάσεων, οι οποίες εγείρουν επιμέρους κινδύνους, μαζί με την άσκοπη ανησυχία του ανδρός.

Η Υπηρεσία (ιατρικής) Πρόληψης των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “τα πιθανά προβλήματα του προσυμπτωματικού ελέγχου PSA είναι μεγαλύτερα από το δυνητικό όφελος”.

Από την άλλη πλευρά, ο καρκίνος του προστάτη πλήττει χιλιάδες άνδρες κάθε χρόνο και τα αυξημένα επίπεδα του PSA μπορεί να είναι η μόνη ένδειξη ότι έχετε πρόβλημα προτού τα συμπτώματα αναπτυχθούν ευρέως και είναι πολύ αργά για έγκαιρη αντιμετώπιση.

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη;

Επειδή στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι καρκίνοι του προστάτη είναι μικρές, με αργή ανάπτυξη, ασυμπτωματικές διογκώσεις, οι οποίες δύσκολα εξαπλώνονται, δεν σκοτώνουν. Επιπλέον, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει, ότι για αυτούς τους τύπους όγκων, η θεραπεία δεν αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Και η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει και σε επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων του εντέρου και της ουροδόχου κύστης, και να προκληθεί ακράτεια, στυτική δυσλειτουργία και ακόμη και θάνατος!

Ως αποτέλεσμα, κατά τα τελευταία αρκετά χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός των ανδρών (περίπου το 50%) επιλέγουν μια την λύση της “ενεργητικής επιτήρησης”, δηλαδή την προσεκτική παρακολούθηση του καρκίνου με εξέταση PSA και δακτυλική εξέταση και βιοψία του προστάτη. Αν διαπιστωθεί αλλαγή στα αποτελέσματα των τακτικών εξετάσεων, τότε και μόνο τότε συζητούν με τον γιατρό τους την καλύτερη μέθοδο θεραπείας.

Οι θεραπευτικές επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, τα συμπτώματα και τη γενική υγεία του ατόμου. Περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, χημειοθεραπεία, κρυοχειρουργική επέμβαση (χρήση εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, για να παγώσουν τα καρκινικά κύτταρα), θεραπεία με εμβόλια (γνωστή και ως ανοσοθεραπεία), η οποία ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί στον καρκίνο και αγγειογενετική θεραπεία (πρόληψη της ανάπτυξης νέων αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον καρκίνο).

Πώς μπορώ να προλάβω τον καρκίνο του προστάτη;

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να προληφθεί. Ωστόσο, οι ειδικοί συστήνουν τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, της τακτικής σωματικής άσκησης (ακόμα και ήπιας μορφής) και ισορροπημένη διατροφή γεμάτη με βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Έρευνες δείχνουν ότι η μείωση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και άλλων επεξεργασμένων κρεάτων, στην κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και η ταυτόχρονη αύξηση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Συμβουλή για όλους τους άνδρες, αλλά και τις γυναίκες που τους αγαπούν: Είναι σημαντικό να συζητήσετε το ενδεχόμενο προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη με το γιατρό σας και να ξέρετε τα συμπτώματα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι, κατά μέσο όρο, οι άνδρες ζουν πέντε χρόνια λιγότερο από τις γυναίκες. Και, πολιτισμικά, οι γυναίκες ξεπερνούν τους άνδρες στο να ζητούν βοήθεια σχετικά με την υγεία τους. Έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι πολλοί άνδρες αναζητούν ιατρική συμβουλή μόνο όταν πιέζονται από την σύζυγό τους, ή όταν η κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί πολύ. Μην αμελείτε την υγεία σας! Αναλάβετε δράση και μιλήσετε με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν ένα τεστ για καρκίνο του προστάτη είναι η σωστή επιλογή για εσάς.

http://www.pressofatlanticcity.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του προστάτη: Τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει κάθε άντρας να γνωρίζει

Καρκίνος του προστάτη: Τι χρώμα έχουν τα λαχανικά και φρούτα που “σηκώνουν ασπίδα”

Καρκίνος του προστάτη: Καλύτερο το χειρουργείο από τις ακτινοβολίες λένε ερευνητές

Καρκίνος του προστάτη: Νέο τεστ αίματος θεωρείται πολύ καλύτερο από το PSA