Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι 4 καλύτεροι τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
παχέος εντέρου
Ο τρόπος ζωής και οι καθημερινές σας συνήθειες μπορούν είτε να αυξήσουν είτε να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, συμβάλλουν σημαντικά στον κίνδυνο να προσβληθείτε από καρκίνο του παχέος εντέρου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής όσο νωρίτερα γίνεται.

Τέσσερα απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την πιθανότητα για καρκίνο του παχέος εντέρου

Κινήστε περισσότερο το σώμα σας

Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση του κινδύνου όλων των τύπων καρκίνου. Για παράδειγμα, μια μετα-ανάλυση του 2021 πολλών μελετών που εξέταζαν τη σχέση μεταξύ διαφόρων μορφών σωματικής δραστηριότητας και κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αυξημένα επίπεδα άσκησης μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν παρατηρήσει ότι οι επιζώντες από καρκίνο του παχέος εντέρου που είναι πιο σωματικά δραστήριοι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου και υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από τους επιζώντες από καθιστική ζωή.

Συνιστάται να κάνετε ασκήσεις μέτριας έως υψηλής έντασης τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε φορά. Είναι ακόμα καλύτερο αν μπορείτε να βρείτε χρόνο για να κάνετε λίγη άσκηση κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι απλώς μια μεγάλη βόλτα στη γειτονιά. Εάν δεν είστε ενεργός αυτήν τη στιγμή, ξεκινήστε με μικρούς, εφικτούς στόχους λίγων λεπτών δραστηριότητας.

Υγιεινή διατροφή για το έντερο

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2019 οι διατροφικές συνήθειες προκαλούν περίπου το 30-50% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου παγκοσμίως. Όσον αφορά την μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, κανένα θρεπτικό συστατικό δεν είναι πιο κρίσιμο από τις φυτικές ίνες. Η καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών βελτιώνει την πέψη και την υγεία του εντέρου, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας είναι να τρώτε μια φυτική διατροφή και να μειώσετε το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Μια μετα-επισκόπηση πολλών μελετών που δημοσιεύθηκαν στο Current Nutrition Reports διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν φυτική διατροφή είχαν μειώσει τους συνολικούς κινδύνους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δίαιτες με βάση τα φυτά είναι άφθονες σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους: όλα αυτά είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών. Οι ειδικοί συνιστούν να λαμβάνετε τουλάχιστον 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα για να αποτρέψετε τις ασθένειες.

Μερικά από τα καλύτερα λαχανικά είναι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών: περιέχουν ειδικά φυτοχημικά που μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Μειώστε το αλκοόλ και το κάπνισμα

Το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι ευρέως αποδεκτό ότι είναι προβληματικά για την υγεία σας, αλλά ένα λιγότερο γνωστό γεγονός είναι ότι μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια μελέτη με περισσότερους από 4.900 συμμετέχοντες που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer διαπίστωσε ότι το κάπνισμα συσχετίστηκε με 59% αύξηση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η τακτική κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με αύξηση 30%.

Το κάπνισμα δεν προκαλεί μόνο καρκίνο του πνεύμονα και η κατανάλωση αλκοόλ δεν βλάπτει μόνο το ήπαρ σας. Αυτές οι δύο συνήθειες έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και μπορούν να επηρεάσουν πολλά διαφορετικά μέρη του σώματός μας και να μας εμποδίσουν να ζήσουμε τη μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή μας.

Υγιές σωματικό βάρος

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος. Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τα υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Η παχυσαρκία θεωρείται πλέον “παγκόσμια επιβάρυνση για την υγεία” και εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου το 20% των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Πηγές: https://www.wcrf.org, https://www.aicr.org, https://www.cdc.gov, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: 29% αυξημένος κίνδυνος για τους άντρες που τρώνε αυτό

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο 7 διαφορετικών καρκίνων. Ποιες είναι οι επικίνδυνες ποσότητες

Πώς και πότε ο καφές συμβάλλει κατά του καρκίνου του προστάτη

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τι θα γίνει αν γυρίσετε σε vegan διατροφή – Μειώνεται ο κίνδυνος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν