Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο περισσότερο είστε υπέρβαροι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του παχέος εντέρου
Νέα έρευνα δείχνει ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας μπορεί να σας προστατεύσει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι επιστήμονες λένε ότι όσο περισσότερο ένα άτομο παραμένει υπέρβαρο, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτυχθεί καρκίνος του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές παρομοιάζουν τις επιπτώσεις του σωματικού βάρους στον καρκίνο του παχέος εντέρου με τις σωρευτικές επιπτώσεις του καπνίσματος στον καρκίνο του πνεύμονα.

Η ανησυχητική έκθεση από ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο και του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης προσθέτει άλλο ένα στρώμα ανησυχίας για τα άτομα που έχουν υπερβολικό βάρος σε όλη τους τη ζωή. Το εύρημα βασίζεται σε περισσότερα από 10.000 άτομα που παρακολουθούνται για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Καρκίνος του εντέρου: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 25 ήταν δυόμισι φορές πιο επιρρεπείς σε καρκίνο του παχέος εντέρου από συνομηλίκούς τους που διατηρούσαν υγιή ΔΜΣ. Ένας υγιής ΔΜΣ είναι μεταξύ 18,5 και 24,9. Οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των συμμετεχόντων που ήταν υπέρβαροι για μερικά χρόνια αυξήθηκαν κατά 25%. Τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν σε αναλογία με την χρονική διάρκεια που ένα άτομο ήταν υπέρβαρο.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Oncology, δείχνει ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής είναι μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου από ό,τι φοβόμασταν στο παρελθόν.

“Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν τον αυξανόμενο ρόλο του υπερβολικού βάρους κατά τη διάρκεια της ζωής. Επηρεάζει με σωρευτικό τρόπο τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Περισσότερο από ό,τι εκτιμάται από τις παραδοσιακές αναλύσεις που βασίζονται σε μετρήσεις ΔΜΣ, οι οποίες λαμβάνονται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή”, αναφέρουν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές λένε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου γίνεται από 4% έως 27% πιο πιθανός, ανάλογα με το πόσο υψηλός είναι ο ΔΜΣ ενός ατόμου και για πόσο χρονικό διάστημα στην ζωή του.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Σταθερός κι επίμονος κίνδυνος αν το άτομο είναι υπέρβαρο από νεαρή ηλικία

Πιστεύεται ότι το λίπος προκαλεί τη δημιουργία όγκων, εκκρίνοντας χημικές ουσίες που προκαλούν φλεγμονή. Τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με 7% έως 60% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

“Τα ευρήματα στην μελέτη μας ήταν συνεπή με προηγούμενες μελέτες, όπου ο ΔΜΣ ελήφθη υπόψη μόνο σε ένα χρονικό σημείο της ζωής των συμμετεχόντων. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει τις συσχετίσεις που εξετάζουν τον ΔΜΣ σε διάφορα χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια της ζωής”, γράφουν οι συγγραφείς. “Αναλογιστήκαμε τον ΔΜΣ σε διάφορες ηλικίες και βρήκαμε ότι το υπερβολικό βάρος μεταξύ 20 και 70 ετών σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου με σαφή αναλογικό τρόπο. Οι παρατηρηθείσες συσχετίσεις υποδηλώνουν ότι το υπερβολικό βάρος από νεαρή ηλικία είναι ένας επίμονος παράγοντας κινδύνου σε όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, προσθέτουν.

Το εύρημα αυτό είναι παρόμοιο με τον τρόπο που το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και άλλων όγκων που συνδέονται με αυτό, λένε οι ερευνητές.

Τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ενήλικες είναι παχύσαρκοι και 1,4 δισεκατομμύρια υπέρβαροι παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με περισσότερους από δώδεκα διαφορετικούς τύπους καρκίνου, καθώς και με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και ακόμη και άνοια.

Πηγή: https://www.studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείκτης Μάζας Σώματος: 6-13% αυξημένος κίνδυνος για έξι καρκίνους με κάθε παραπάνω μονάδα μέτρησης! Υπολογισμός για εσάς

Καρκίνος του μαστού: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ο Δείκτης Μάζας Σώματος στην παιδική ηλικία

Πως προλαμβάνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Οι συστάσεις ενός ειδικού ογκολόγου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνδέεται με τα αντιβιοτικά που παίρνετε

Καρκίνος του παχέος εντέρου ή Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Σύγκριση σε συμπτώματα και σημάδια