Καρκίνος του ενδομητρίου: Τα περιττά κιλά διπλασιάζουν τον κίνδυνο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
του ενδομητρίου
Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου συνδέεται με την παχυσαρκία στις γυναίκες.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMC Medicine, αξιολόγησε τον αιτιολογικό ρόλο 14 παραγόντων μοριακού κινδύνου, όπως ορμονικοί, μεταβολικοί και φλεγμονώδεις δείκτες στον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερεύνησε την επίδραση του δια βίου αυξημένου Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Οι ερευνητές αξιολόγησαν γενετικά δείγματα από περίπου 120.000 γυναίκες από την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Από αυτές τις γυναίκες, σχεδόν 13.000 είχαν καρκίνο της μήτρας. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τις γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου με εκείνες που δεν είχαν καρκίνο. Αξιολόγησαν τον ρόλο του αυξημένου ΔΜΣ, της ινσουλίνης νηστείας, της ολικής και βιοδιαθέσιμης τεστοστερόνης και άλλων στοιχείων στον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η δια βίου παχυσαρκία αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η απώλεια βάρους βελτιώνει τα αποτελέσματα του καρκίνου σε γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου, που υποβάλλονται σε θεραπεία με προγεστίνη.

Οι ερευνητές εντόπισαν δύο ορμόνες, την ινσουλίνη νηστείας και την τεστοστερόνη, οι οποίες αύξαναν τον κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο της μήτρας.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν έναν αιτιολογικό ρόλο της ινσουλίνης νηστείας, της ολικής και βιοδιαθέσιμης τεστοστερόνης και της σφαιρίνης (που συνδέεται με τα οιστρογόνα) στον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στη στόχευση ινσουλιναιμικών και ορμονικών χαρακτηριστικών, ως πιθανή στρατηγική για την πρόληψη του καρκίνου του ενδομητρίου.

«Αυτή η μελέτη είναι ένα ενδιαφέρον πρώτο βήμα για το πώς οι γενετικές αναλύσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποκαλυφθεί ακριβώς το πώς η παχυσαρκία προκαλεί καρκίνο και τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπισή του. Οι σχέσεις μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου της μήτρας είναι γνωστές, αλλά αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες μελέτες η οποία το εξήγησε αυτό σε μοριακό επίπεδο. Ανυπομονούμε για περαιτέρω έρευνα που θα διερευνήσει το πώς μπορούμε τώρα να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να βοηθήσουμε στην μείωση του κινδύνου καρκίνου σε άτομα που παλεύουν με την παχυσαρκία», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Emma Hazelwood.

Πηγή: https://www.news24.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του ενδομητρίου: Αίτια, συμπτώματα, εξετάσεις και θεραπεία

Ενδομητρίωση: Ποιος πόνος περιόδου δεν είναι φυσιολογικός

PRS: Η εξέταση που προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου ανεξάρτητα από την ηλικία σας