Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου ανεξάρτητα από την ηλικία σας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
παχέος εντέρου
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο κοινούς καρκίνους, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες. Οδηγεί σε μεγάλο αριθμό θανάτων και διαγιγνώσκεται σε ολοένα και μικρότερης ηλικίας άτομα.

Τα αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου σε γενικές γραμμές περιλαμβάνουν τα εξής:

  • ανεπαρκής πρόσληψη διαιτητικών ινών
  • υπερβολική κατανάλωση λιπαρών και επεξεργασμένων κρεάτων
  • ανεπαρκής σωματική άσκηση
  • παχυσαρκία
  • κάπνισμα
  • κατανάλωση αλκοόλ

Ανησυχείτε μήπως αναπτύξετε καρκίνο του παχέος εντέρου; Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Οι 9 βασικές αρχές για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

1. Αποφύγετε το κάπνισμα

Ο καπνός μπορεί να προκαλέσει πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου, επειδή περιέχει χημικές ουσίες που βλάπτουν το DNA. Επομένως, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο του παχέος εντέρου εάν καπνίζετε. Ο καπνός είναι, φυσικά, εξαιρετικά εθιστικός. Γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να κόψετε το κάπνισμα μόλις ξεκινήσετε. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προϊόντα, που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιθέματα νικοτίνης, ή τσίχλες νικοτίνης, που μειώνουν την επιθυμία σας να καπνίσετε.

Διαβάστε επίσης: Τροφές και κόλπα στη διατροφή που βοηθούν να κόψετε το κάπνισμα

2. Πείτε όχι στο αλκοόλ

Μερικοί απολαμβάνουν να πίνουν αλκοόλ, για να χαλαρώσουν και να ξεχάσουν τα προβλήματά τους. Ωστόσο, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου.

Εάν δεν θέλετε να αναπτύξετε καρκίνο του παχέος εντέρου, μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ, ή σταματήστε εντελώς να το πίνετε. Εάν είστε εξαρτημένοι από το αλκοόλ, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

3. Διαχειριστείτε το βάρος σας

Τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος 30 και πάνω (όριο παχυσαρκίας σύμφωνα με τον ΔΜΣ) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Εάν είστε παχύσαρκοι κάντε ό,τι μπορείτε για να μειώσετε τον ΔΜΣ σας σε λιγότερο από 25.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

4. Ακολουθήστε μια διατροφή με ολόκληρες τροφές

Είναι πιο εύκολο να διαχειριστείτε το βάρος σας, εάν καταναλώνετε ολόκληρες τροφές. Αυτό θα σας κάνει λιγότερο επιρρεπείς σε ορισμένους καρκίνους, όπως και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Μια τέτοια διατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, σπόρων, ξηρών καρπών και άπαχων πρωτεϊνών, όπως ψάρι, ή λευκό κρέας.

5. Φάτε επιπλέον φυτικές ίνες

Όσες περισσότερες φυτικές ίνες συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, τόσο πιο τακτική θα είναι η κίνηση του εντέρου σας. Η τακτική εκκένωση των εντέρων μειώνει εμμέσως τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως ξηρούς καρπούς και δημητριακά. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, το μπρόκολο, το ποπ κορν, τα μήλα και τα αποξηραμένα φρούτα είναι όλα πλούσια σε φυτικές ίνες.

6. Πείτε όχι στα λιπαρά τρόφιμα

Εάν τρώτε πολλά κορεσμένα ζωικά λίπη, ή φυτικά έλαια, είναι πιο πιθανό να προσβληθείτε από καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος εμφανίζεται, επειδή το επιπλέον λίπος αλλάζει την ισορροπία των χολικών οξέων κατά τη διάρκεια της πέψης. Αυτή η ανισορροπία πυροδοτεί την απελευθέρωση μιας ορμόνης, που προκαλεί την άνθηση των καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο. Θα πρέπει, επομένως, να προσέχετε πόσο λιπαρό κρέας καταναλώνετε. Μην τρώτε περισσότερες από 1-2 μερίδες λιπαρού κρέατος την εβδομάδα.

7. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα

Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων κρεάτων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Το επεξεργασμένο κρέας περιλαμβάνει μπέικον, σαλάμια, λουκάνικα, βοδινό κρέας, χοτ ντογκ και αλλαντικά. Τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος περιέχουν νιτρικά άλατα. Ο οργανισμός μετατρέπει τα νιτρικά άλατα από τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Εάν θέλετε να αποφύγετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου, να τρώτε σπάνια επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, ή να τα αποφεύγετε εντελώς.

8. Ασκηθείτε τακτικά

Με το να ασκείστε τακτικά θα διαχειριστείτε ευκολότερα το βάρος σας. Όταν ο ΔΜΣ σας είναι εντός του φυσιολογικού εύρους, μειώνεται ο κίνδυνο να προσβληθείτε από όλους τους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η τακτική άσκηση αυξάνει επίσης τα αντιοξειδωτικά στην κυκλοφορία του αίματος και επιδιορθώνει το DNA. Θα πρέπει να στοχεύετε σε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την ημέρα.

9. Κάντε τακτικά εξετάσεις

Εάν επιθυμείτε να αποφύγετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου, θα πρέπει να κάνετε τακτικά κολονοσκόπηση. Ο τακτικός έλεγχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω. Είναι συνετό να κάνετε προληπτικό έλεγχο κάθε πέντε έως δέκα χρόνια, εάν η ηλικία σας είναι μεταξύ 45 και 75 ετών. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος καθιστά πιο πιθανή την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν εντοπιστεί στα αρχικά του στάδια, αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης.

Πηγή: https://scitechdaily.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτές οι 6 αλλαγές στη διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι ψηλότεροι ενήλικες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος του παχέος εντέρου ή Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Σύγκριση σε συμπτώματα και σημάδια

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνδέεται με τα αντιβιοτικά που παίρνετε