Αυτές οι 6 αλλαγές στη διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του παχέος εντέρου
Αν και ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου είναι εντελώς εκτός του ελέγχου μας, όπως το οικογενειακό ιστορικό, άλλοι παράγοντες κινδύνου δεν είναι.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως:

  • ελλιπής σωματική άσκηση
  • παχυσαρκία
  • κάπνισμα

Και παρόλο που δεν εκμηδενίζουν φυσικά τον κίνδυνο, ορισμένες αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε όσο περισσότερο γίνεται τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του καρκίνου.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: 6 διατροφικές συμβουλές που μπορεί να σας προστατεύσουν

1. Περιορίστε το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας

Από τα μπέργκερ μέχρι τα αλλαντικά, οποιοδήποτε κόκκινο κρέας έχει ωριμάσει, αλατιστεί, καπνιστεί, ή με άλλο τρόπο συντηρηθεί, δεν είναι καλό για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μάλιστα, τα δεδομένα δείχνουν ότι η αύξηση του κινδύνου είναι 12% για κάθε 100 γραμμάρια την ημέρα αύξησης της πρόσληψης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.

2. Τρώτε περισσότερα θαλασσινά

Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς (2020-2025) συνιστούν τουλάχιστον 225 γραμμάρια θαλασσινών την εβδομάδα (με βάση μια διατροφή 2.000 θερμίδων/ημέρα) για τους περισσότερους ενήλικες.

Η κατανάλωση θαλασσινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

3. Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση της κανονικότητας των κινήσεων του εντέρου, παίζοντας έμμεσα τεράστιο ρόλο στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Η καλή κινητικότητα του εντέρου μπορεί να διαλύσει παράγοντες που προκαλούν καρκίνο. Επίσης ο μειωμένος χρόνος διέλευσης των κοπράνων περιορίζει την επαφή μεταξύ των καρκινογόνων παραγόντων και της επένδυσης του παχέος εντέρου και του ορθού.

Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, σπόρων, ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής αλέσεως θα αυξήσει σημαντικά τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Η συμπερίληψη περισσότερων από 20 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα σχετίζεται με 25% μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

4. Πιείτε γάλα

Το γάλα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, όταν το απολαμβάνουμε καθημερινά. Κάποια δεδομένα δείχνουν ότι λίγο παραπάνω από 2 φλιτζάνια γάλα/ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες κατά 26%.

5. Περιορίστε το αλκοόλ

Το κρασί, η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Ακόμα και οι φαινομενικά μικρές ποσότητες αλκοόλ (το πολύ δύο μερίδες) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ορισμένα δεδομένα δείχνουν αύξηση 7% στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου για κάθε 10 γραμμάρια/ημέρα αύξηση της πρόσληψης αλκοόλ.

6. Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως

Η αντικατάσταση των προϊόντων από λευκό αλεύρι με εναλλακτικές λύσεις από δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να τροφοδοτήσει το σώμα σας με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα δείχνουν μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 17% για κάθε 90 γραμμάρια/ημέρα αύξηση στα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο περισσότερο είστε υπέρβαροι

Πως προλαμβάνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Οι συστάσεις ενός ειδικού ογκολόγου

Σύνδρομο Lynch: Είναι κληρονομικός καρκίνος του παχέος εντέρου – Συμπτώματα, εξετάσεις και θεραπεία

Καρκίνος του παχέος εντέρου ή Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Σύγκριση σε συμπτώματα και σημάδια