Η υπερβολική ζέστη μπορεί να σημαίνει τη χρήση διαφορετικού αντηλιακού

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αντηλιακό
Τα χημικά αντηλιακά μπορεί να χάσουν τις ικανότητές τους στο φιλτράρισμα, όταν εκτίθενται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Δεν είναι όλα τα αντηλιακά ίδια μεταξύ τους. Οι δύο κύριοι τύποι αντηλιακών (μεταλλικό και χημικό) χειρίζονται με διαφορετικό τρόπο τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) και αυτές οι διαφορές μπορεί να έχουν σημασία, ειδικά σε περιόδους καύσωνα.

Πώς λειτουργούν τα αντηλιακά

Τα μεταλλικά αντηλιακά περιέχουν οξείδιο ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου. Δημιουργούν ένα φράγμα που αντανακλά το υπεριώδες φως προτού αυτό διεισδύσει στο δέρμα. Επειδή τα μεταλλικά αντηλιακά δεν απορροφώνται, τα παλαιότερα σκευάσματα είχαν συχνά μια λιπαρή αίσθηση και μια λευκή εμφάνιση.

Τα νεότερα σκευάσματα, φτιαγμένα με μεταλλικά νανοσωματίδια, «απλώνονται πιο ομοιόμορφα στο δέρμα», λέει η δρ. Jacqueline Watchmaker, δερματολόγος στο Scottsdale της Αριζόνα και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD).

Οι άνθρωποι που δεν τους αρέσει η παχύτερη υφή των μεταλλικών αντηλιακών συχνά χρησιμοποιούν χημικά αντηλιακά σε κρέμες ή σπρέι. Τα συστατικά σχηματίζουν ένα λεπτό προστατευτικό φιλμ που απορροφά τις ακτίνες UV και αλλάζει τη δομή τους, μετατρέποντάς τες σε θερμότητα πριν διεισδύσουν στο δέρμα.

Τελικά, οι καθαυτές χημικές ουσίες απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και οι υπεύθυνοι υγείας λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης τους.

Πότε και γιατί παίζει ρόλο τι αντηλιακό χρησιμοποιείτε

Συνήθως, “ο καλύτερος τύπος αντηλιακού είναι αυτός που θα νιώθετε άνετα να χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά”, συμβουλεύουν οι ειδικοί της AAD.

Συνιστούν τη χρήση οποιουδήποτε αδιάβροχου αντηλιακού, με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) 30 ή μεγαλύτερο, που προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος από τις ακτίνες UVA, οι οποίες οδηγούν στο μαύρισμα και τα σημάδια γήρανσης, αλλά και από τις ακτίνες UVB, οι οποίες οδηγούν σε ηλιακό έγκαυμα.

Εντούτοις, κατά τη διάρκεια ακραίων κυμάτων καύσωνα, όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 32 βαθμούς Κελσίου, με υψηλή υγρασία, για τουλάχιστον μερικές ημέρες, προτιμώνται τα μεταλλικά αντηλιακά, σύμφωνα με τον δρ. Ross Radusky του Κέντρου Θεραπείας & Έρευνας Δερματολογίας στο Ντάλας του Τέξας.

Τα χημικά αντηλιακά μπορεί να χάσουν τις ικανότητές τους στο φιλτράρισμα όταν εκτίθενται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, δήλωσε ο δρ. Radusky, ο οποίος είναι επίσης εκπρόσωπος της AAD.

Η υπερβολική ζέστη σημαίνει επίσης περισσότερη εφίδρωση και ο ιδρώτας μπορεί να συμβάλει στον κνησμό και τα εξανθήματα που βιώνουν ορισμένοι άνθρωποι από τα συστατικά χημικών αντηλιακών, πρόσθεσε ο δρ. Radusky. Ακόμη και αν δεν υπάρχει υπερβολική ζέστη, τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να επιλέγουν μεταλλικά αντηλιακά, συμβουλεύει η AAD.

Να εφαρμόζετε συχνότερα και περισσότερη ποσότητα αντηλιακού

Οι συνήθειες έχουν επίσης σημασία. Πολλά άτομα εφαρμόζουν μόνο περίπου το 20-50% της ποσότητας αντηλιακού που κανονικά απαιτείται για να επιτευχθεί η ποσότητα προστασία του επιπέδου SPF που αναγράφεται στο προϊόν, λέει η AAD.

Ένας ενήλικας χρειάζεται 30 ml αντηλιακού, που είναι περίπου ένα ποτήρι σφηνάκι γεμάτο«, είπε η δρ. Watchmaker. “Συνιστώ την εφαρμογή διπλής στρώσης αντηλιακού σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, το στήθος και οι ώμοι”, πρόσθεσε.

Τα αντηλιακά πρέπει να εφαρμόζονται ξανά τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, καθώς και μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση. Αλλά “κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα θα ιδρώνετε περισσότερο, επομένως θα πρέπει να ξαναβάζετε πιο συχνά”, πρόσθεσε η δρ. Watchmaker.

Κρατήστε τα μπουκάλι αντηλιακού μακριά από τον ήλιο και την μεγάλη θερμότητα

Οι θερμοκρασίες μέσα στο αυτοκίνητο ή στις τσάντες παραλίας μπορεί να είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι σε εξωτερικούς χώρους. Επομένως αναλογιστείτε το πώς και πού αποθηκεύετε το αντηλιακό σας.

Οκτώ ώρες έκθεσης σε θερμοκρασίες από 30 έως 60 βαθμούς Κελσίου (συνηθισμένα επίπεδα όταν τα αντηλιακά αφήνονται στον ήλιο ή στα οχήματα) μπορεί να μεταβάλει αμετάκλητα τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός χημικού αντηλιακού, με αποτέλεσμα μειωμένη αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 στο Journal of the American Academy of Dermatology.

“Φροντίστε να διατηρείτε το αντηλιακό σε ένα πιο δροσερό, πιο σκοτεινό περιβάλλον και να το συσκευάζετε κοντά στο ψυγείο ή την παγοκύστη σας εάν πρόκειται να μείνετε χωρίς κλιματισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα”, είπε ο δρ. Radusky.

Πηγή: https://www.medscape.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αντηλιακό χρειάζεστε με βάση τον τύπο της επιδερμίδας σας

Τι σημαίνει ο δείκτης προστασίας SPF στο αντηλιακό – Τι μετράει ακριβώς

φωτό: iStock