Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο κάνει καλό στο μυαλό

  • Iatropedia newsroom
κατοικίδιο, γάτα
Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι, σημείωσαν οι συγγραφείς, γεγονός που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ζουν μόνα, η κατοχή ενός κατοικίδιου μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες για την υγεία και την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων από μια βάση δεδομένων 7.945 ατόμων που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2010 έως το 2019. Όλα τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν τουλάχιστον 50 ετών και η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 66 έτη.

Η γνωστική έκπτωση αναφέρεται σε προβλήματα με τη μνήμη και τη σκέψη που εμφανίζονται φυσιολογικά, καθώς γερνάει ο άνθρωπος. Εκτιμάται ότι το 10% έως 20% των ατόμων άνω των 65 ετών μπορεί να έχουν μια πιο προχωρημένη μορφή έκπτωσης, που ονομάζεται ήπια γνωστική εξασθένηση, η οποία μπορεί να είναι πρόδρομος της άνοιας.

Η μελέτη αξιολόγησε τον αντίκτυπο της συμβίωσης με ένα κατοικίδιο. Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι, σημείωσαν οι συγγραφείς, γεγονός που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Για να δοκιμάσουν μια γνωστική λειτουργία που ονομάζεται λεκτική μνήμη, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να ανακαλέσουν 10 άσχετες λέξεις. Και για να δοκιμάσουν μια λειτουργία που ονομάζεται λεκτική ευχέρεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ονοματίσουν όσο περισσότερα ζώα μπορούσαν μέσα σε 1 λεπτό. Οι ερευνητές συνέκριναν τις αλλαγές στην απόδοση του τεστ με την πάροδο του χρόνου και επίσης συνέκριναν την απόδοση με βάση το αν οι άνθρωποι ζούσαν μόνοι, με άλλους ανθρώπους ή με άλλους ανθρώπους και με κατοικίδια.

Διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι που ζούσαν μόνοι τους με κατοικίδια είχαν βραδύτερους ρυθμούς γνωστικής έκπτωσης από τα άτομα που ζούσαν εντελώς μόνα. Αλλά δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που ζούσαν μόνοι με κατοικίδια σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ζούσαν με άλλους. Επίσης, δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των ατόμων που συμβίωναν με άλλα άτομα και κατοικίδιο και εκείνων που ζούσαν μόνοι αλλά είχαν κατοικίδιο.

Οι συντάκτες σημείωσαν ότι η μελέτη τους ήταν περιορισμένη, επειδή δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν πρόσθετους γνωστικούς τομείς όπως η εκτελεστική λειτουργία, ο συλλογισμός και η προσοχή.

Επίσης, τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν εξέταζαν την ιδιοκτησία κατοικιδίου σε μια χρονική στιγμή και όχι τακτικά κατά τη διάρκεια της 9ετούς περιόδου ανάλυσης. Επιπλέον, ο τρόπος που σχεδιάστηκε η μελέτη δεν αποκλείει η γνωστική υγεία των ανθρώπων να έχει επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, πέραν της ιδιοκτησίας ενός κατοικιδίου.

Πηγή: WebMD

Φωτογραφία: pixabay

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Έρχονται συστάσεις για χρήση μάσκας σε νοσοκομεία και μέσα μεταφοράς και καμπάνια για εμβόλια και αντιιικά

Ν. Θωμαΐδης: Ποια ποτά νοθεύονται πιο δύσκολα – Ποια είναι τα πιο επισφαλή

Επικίνδυνη για το μυαλό η οικονομική καταστροφή μετά τα 50, λένε οι ειδικοί