Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Έρχονται συστάσεις για χρήση μάσκας σε νοσοκομεία και μέσα μεταφοράς και καμπάνια για εμβόλια και αντιιικά

  • Γιάννα Σουλάκη
κορονοϊός
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, με αφορμή τη νέα μεγάλη έξαρση της διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Την καθολική και υποχρεωτική χρήση της μάσκας θα αποφασίζουν κατά περίπτωση και ανά Νοσοκομείο οι Επιτροπές Λοιμώξεων, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στην πρωινή συνεδρίασή τους. Ενώ αναμένονται οδηγίες και σύσταση για χρήση μάσκας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και χώρους με συνωστισμό.

Η επισκόπηση των επιδημιολογικών δεδομένων της Ελλάδας από τους ειδικούς Επιδημιολόγους και Λοιμωξιολόγους ανέδειξε την ανάγκη να επανέλθει η χρήση μάσκας σε ορισμένους χώρους υγείας, όμως, αυτό είναι κάτι που θα αποφασίζεται κατά περίπτωση από τις Επιτροπές Λοιμώξεων των Νοσοκομείων.

Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως στην πατρίδα μας υπάρχουν χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά κατά της νόσου COVID-19, γεγονός το οποίο εξηγεί και τη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του iatropedia.gr, από το Υπουργείο Υγείας, μέχρι και τις 22/12/23 με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBΒ:

  • έχουν εμβολιαστεί μόνο 159.574 πολίτες
  • έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν επιπλέον 8.329 πολίτες

ενώ παραμένουν εκτεθειμένοι στον ιό χιλιάδες ευάλωτοι συνάνθρωποί μας (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα), που δεν έχουν πειστεί να προσέλθουν στον εμβολισμό.

Για τον λόγο αυτό τις επόμενες μέρες θα υπάρξει μια ανανέωση των συστάσεων για τον εμβολιασμό του πληθυσμού από το υπουργείο Υγείας και υπενθύμιση των ομάδων που θα πρέπει να λάβουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID-19.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ: Κορονοϊός: Mόνο 170.000 οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 – Χωρίς εμβόλιο υπερήλικες και άτομα σε υψηλό κίνδυνο

Τέλος, επισημάνθηκε από τους επιστήμονες και η ανάγκη να υπάρξει μια ενημερωτική καμπάνια και για τους γιατρούς για τη χρήση των αντιιικών φαρμάκων,  που αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο COVID-19, την εισαγωγή σε νοσοκομείο, τη διασωλήνωση και την θανατηφόρα έκβαση.

Να σημειωθεί ότι, η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας, είχε αποφασιστεί (ΦΕΚ Β’ 4698/22-7-2023) στα τέλη Ιουλίου του 2023 μαζί με την την κατάργηση της υποχρεωτικής διενέργειας rapid τεστ από τους εργαζόμενους σε δομές υγείας που δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Από τις 22-7-2023, η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας προβλεπόταν μόνο για το υγειονομικό προσωπικό που ήταν σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου (ασθενείς ογκολογικοί, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) καθώς και τους ασθενείς που ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.