Η αναλογία μέσης-γοφών πρέπει να αντικαταστήσει τον ΔΜΣ για την μέτρηση του υγιούς βάρους, σύμφωνα με έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αναλογία μέσης-γοφών
Νέα έρευνα δείχνει ότι η αναλογία μέσης-γοφών και όχι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι καλύτερος δείκτης μέτρησης του υγιούς βάρους και μπορεί να προβλέψει τον πρόωρο θάνατο καλύτερα από τον ΔΜΣ.

Οι ερευνητές προτρέπουν την αναλογία μέσης-γοφών αντί του ΔΜΣ, τον οποίο ολοένα και περισσότεροι ειδικοί χαρακτηρίζουν ανεπαρκές εργαλείο εκτίμησης υγείας, επειδή ο υπολογισμός του λαμβάνει υπόψη μόνο το ύψος και το βάρος ενός ατόμου.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι η αναλογία μέσης-γοφών είναι επίσης μια γρήγορη και εύκολη μέτρηση, που υπολογίζεται διαιρώντας την περίμετρο της μέσης με την περιφέρεια των γοφών.

Διαβάστε επίσης: Υπολογισμός αναλογίας μέσης-γοφών με το online εργαλείο του Iatropedia.gr

Η μελέτη που έκαναν παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, η οποία έγινε στη Στοκχόλμη.

Ο ΔΜΣ από 18,5 έως 24,9 θεωρείται μεν υγιής, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη την κατανομή λίπους, είπαν οι ερευνητές.

«Δεν εξετάζει πού αποθηκεύεται το λίπος: είτε συσσωρεύεται γύρω από τους γοφούς ή την μέση δεν βρίσκει διαφορά. Έτσι, ο ΔΜΣ δεν προβλέπει αξιόπιστα τον κίνδυνο ασθένειας ή θνησιμότητας», δήλωσε ο Irfan Khan, φοιτητής ιατρικής στο University College Cork της Ιρλανδίας, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα με συναδέλφους του στον Καναδά.

Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που έχει συσσωρεύσει λίπος γύρω από την μέση θα έχει τον ίδιο ΔΜΣ με κάποιον της ίδιας ηλικίας και ύψους που αποθηκεύει το λίπος του γύρω από τους γοφούς, παρά τους κινδύνους για την υγεία του κοιλιακού λίπους, είπαν οι ερευνητές.

Ο Khan είπε ότι η αναλογία μέσης-γοφών αντανακλά καλύτερα τα επίπεδα κοιλιακού λίπους, συμπεριλαμβανομένου του σπλαχνικού λίπους, το οποίο τυλίγεται γύρω από τα όργανα βαθιά μέσα στο σώμα και αυξάνει τον κίνδυνο μιας σειράς ιατρικών καταστάσεων.

Η πιο ακριβής μέτρηση ενός υγιούς σχήματος σώματος “μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην κακή υγεία και στους θανάτους που προκαλούνται από διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και πολλές άλλες καταστάσεις”, είπε.

Σύμφωνα με τον Khan, το μήνυμα είναι απλό: όσο χαμηλότερη είναι η αναλογία μέσης-γοφών ενός ατόμου, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος θνησιμότητας.

Η αναλογία μέσης-γοφών είναι ένα ισχυρότερο και πιο ισχυρό μέτρο σε σύγκριση με τον ΔΜΣ:

“Αντί να στοχεύετε σε έναν συγκεκριμένο στόχο ΔΜΣ, ο οποίος μπορεί να είναι ή να μην είναι ωφέλιμος ανάλογα με τη σύσταση του σώματός σας, το να στοχεύετε σε χαμηλότερη αναλογία μέσης-γοφών θα οδηγεί πάντα σε χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας”, είπε ο ίδιος.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές ήθελαν να προσδιορίσουν εάν η αναλογία μέσης προς τους γοφούς ή ο δείκτης μάζας λίπους θα προέβλεπε πιο αξιόπιστα τη θνησιμότητα σε διαφορετικές κατανομές λίπους.

Πρώτα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα συμμετεχόντων στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι είχαν γονίδια που είναι γνωστό ότι τους προδιαθέτουν σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα λίπους προκάλεσαν αυξημένη θνησιμότητα, αντί να συσχετίζονται απλώς με αυτό.

Στη συνέχεια, εφάρμοσαν πληροφορίες για τα γονίδια που σχετίζονται με τις τρεις μετρήσεις:

  • ΔΜΣ
  • αναλογία μέσης-γοφών και
  • δείκτη μάζας λίπους

Τις εφάρμοσαν σε δεδομένα για περίπου 25.000 λευκούς άνδρες και γυναίκες των οποίων η υγεία είχε παρακολουθηθεί ως μέρος της μελέτης UK Biobank.

Διαβάστε επίσης: Ποσοστό λίπους στο σώμα: Υπολογίστε ΕΔΩ το δικό σας – Τι σημαίνει το αποτέλεσμα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν χαμηλότερος για εκείνους με τη χαμηλότερη αναλογία μέσης-γοφών και στη συνέχεια αυξανόταν σταθερά με την αύξηση αυτής της μέτρησης.
  • Αντίθετα, άτομα με εξαιρετικά υψηλό ή χαμηλό ΔΜΣ ή δείκτη μάζας λίπους είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνα με μέτριο ΔΜΣ ή δείκτη μάζας λίπους.
  • Για παράδειγμα, κάθε αύξηση κατά μία μονάδα στην αναλογία μέσης-γοφών αύξανε τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν διπλάσιες από μια αύξηση κατά μία μονάδα στον ΔΜΣ ή στον δείκτη μάζας λίπους.
  • Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι η αναλογία μέσης-γοφών συσχετίστηκε πιο έντονα με τον θάνατο από όλες τις αιτίες παρά ο ΔΜΣ ή ο δείκτης μάζας λίπους. Αυτός ο σύνδεσμος ήταν ισχυρότερος στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Πηγή: https://www.upi.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι ΔΕΝ σας λέει ο Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Ποιες άλλες μετρήσεις συνιστούν οι ειδικοί

Χοληστερόλη και Δείκτης Μάζας Σώματος: Υγιή επίπεδα για την ηλικία και το ύψος σας

Δείκτης Μάζας Σώματος: 6-13% αυξημένος κίνδυνος για έξι καρκίνους με κάθε παραπάνω μονάδα μέτρησης!

Σπλαχνικό λίπος: Τι είναι, πώς μετριέται και πώς υποχωρεί ειδικά μετά τα 60

Τι προτείνει η επιστήμη για το σπλαχνικό λίπος: 5 τρόποι να το μειώσετε άσχετα από δίαιτες