ΓΡΙΠΗ: ο καιρός ευνοεί τα παιδιά να αρρωστήσουν στο σχολείο ή τον παιδικό

  • Iatropedia
Μια κρύο μια ζέστη με πολλή υγρασία και η γρίπη σε κλειστούς χώρους (παιδικοί σταθμοί, σχολεία) καραδοκεί.Όλο και περισσότεροι γονείς σύντομα θα έρθουν αντιμέτωποι με τις πρώτες ασθένειες που θα κολλήσουν τα παιδιά τους. Τι θα πρέπει να κάνουν; πως θα αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση, ειδικά όταν το παιδάκι τους πάει για πρώτη φορά παιδικό σταθμό, ή στο σχολείο;

Είναι μια πραγματικότητα που λένε οι γονείς μεταξύ τους: “ Την πρώτη φορά που το παιδί θα παέι παιδικό σταθμό, ή ακόμη και στο σχολείο, να είσαι προετοιμασμένος να αρρωσταίνει συνέχεια” Και αυτό ισχύει γιατί ο οργανισμός ενός παιδιού που είχε συνηθίσει στο γνώριμο περιβάλλον του σπιτιού, ξαφνικά γίνεται ευάλωτος όταν το παιδάκι αυτό βρεθεί σε κλειστό χώρο με πολλά άλλα παιδάκια. Οι ιώσεις και οι ασθένειες είναι σε καθημερινό πρόγραμμα.

Η γρίπη είναι η συχνότερη ασθένεια που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η γρίπη μεταδίδεται άμεσα και έμμεσα. Άμεσα με τα σταγονίδια από τον βήχα, το φτέρνισμα την κοντινή ομιλία την εκτίναξη σταγονιδίων και έμμεσα με την επαφή με μολυσμένα χέρια ή άψυχα αντικείμενα (π.χ. πόμολα, τηλέφωνα)

Η γρίπη μπορεί να εκδηλωθεί 24 ώρες μετά ή ακόμη και μια εβδομάδα μετά. Τα συμπτώματα της, είναι συνήθως ήπιας έως μέτριας βαρύτητας, και είναι τα εξής:

– πυρετός – καταρροή

– βήχας

– πονοκέφαλος

– μυαλγίες / αρθραλγίες (πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις)

– διάρροια / έμετοι (λιγότερο συχνά)

Μην τρομάξετε λοιπόν όταν το παιδί σας τα παρουσιάσει. Να ενημερώσετε τον παιδίατρο του και θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα για το τι θα πρέπει να κάνετε.

Η πρόληψη από πλευράς γονέων είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Έτσι όταν τα παιδιά ή οι δάσκαλοι από τον παιδικό σταθμό παρουσιάσουν συμπτώματα γρίπης δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο

Επίσης στο σπίτι θα πρέπει να παραμείνουν οι ασθενείς επιπλέον 24 ώρες, από όταν θα γίνουν καλά, και θα υποχωρήσει ο πυρετός χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων.

Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τα παιδιά τους, καθημερινά, πριν φύγουν για το σχολείο, για συμπτώματα γρίπης και αν εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μην τα στέλνουν στο σχολείο

Οι γονείς επίσης θα πρέπει να τονίσουν στο μικρό τους παιδί πως όταν φταρνίζεται πρέπει να έχει μαντηλάκι και μετά πάντα να πλένει τα χεράκια του με νερό και σαπούνι. Το μαντηλάκι θα πρέπει να το πετάει αμέσως

Συμβουλέψτε τα παιδιά να αποφεύγουν να ακουμπούν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους για να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων.

Οι γονείς επίσης θα πρέπει να επισκεφτούν τον παιδικό σταθμό και να ελέγξουν εάν αερίζεται επαρκώς, εάν τα παιχνίδια καθαρίζονται προσεκτικά με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό και εάν τα σεντόνια, οι κουβέρτες, οι πετσέτες και τα τραπεζομάντηλα του σταθμού πλένονται τακτικά και σε θερμοκρασία άνω των 72ο C για μία ώρα τουλάχιστον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε για τον παιδικό εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου

πότε πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας για τη γρίπη;

είστε σίγουροι ότι πλένετε καλά τα χέρια σας;

όσοι έχουν παιδιά είναι πιο ανθεκτικοί σε ασθένειες και ιώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν