Γονόρροια: Παγκόσμια ανησυχία από την αυξημένη αντίσταση στα αντιβιοτικά – Τι πρέπει να ξέρετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γονόρροια
Έχοντας νικήσει κάθε αντιβιοτικό που έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον της κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η γονόρροια δείχνει, πλέον, αντίσταση και στην κύρια ουσία που χρησιμοποιείται σήμερα εναντίον της, σύμφωνα με μια νέα έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report.

Παρά το γεγονός ότι η αζιθρομυκίνη είναι αποτελεσματική ενάντια στην γονόρροια, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι η αντίσταση της γονόρροιας στο φάρμακο έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε ελάχιστα χρόνια. Έτσι, οι ειδικοί ανησυχούν ότι η αζιθρομυκίνη πολύ σύντομα θα είναι (και αυτή) αναποτελεσματική απέναντι στη νόσο.

Τα ποσοστά για την γονόρροια έχουν διαρκή αύξηση εδώ και πολλά χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 350.062 κρούσματα το 2014, γεγονός που την καθιστά ως το δεύτερο πιο κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) στη χώρα, πίσω από χλαμύδια. Τα ποσοστά έχουν αυξηθεί επίσης στην Ευρώπη, όπου η αύξηση χαρακτηρίζεται “σταθερή”, όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

>>>Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Τα συμπτώματα που ΟΛΟΙ πρέπει να ξέρουν<<<

Αν και σπάνια αποδεικνύεται απειλητική για τη ζωή, το μικρόβιο της γονόρροιας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου στις γυναίκες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα, έκτοπη κύηση και χρόνιο πυελικό πόνο. Η μόλυνση επίσης μπορεί να μπει στη ροή του αίματος και να φθάσει σε άλλα μέρη του σώματος, ενώ πιστεύεται ότι διευκολύνει και την λοίμωξη από τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS.

Η οδηγία του CDC για την αντιμετώπιση της γονόρροιας είναι μία συνδυαστική θεραπεία, που αποτελείται από μία δόση αζιθρομυκίνης (η οποία λαμβάνεται από το στόμα) και από μία δόση κεφτριαξόνης (σε ενέσιμη μορφή). Αυτός ο συνδυασμός φαρμάκων είναι αποτελεσματικός ενάντια στη γονόρροια, διότι εάν το ένα φάρμακο δεν φέρει αποτέλεσμα, τότε φέρνει το άλλο.

Οι εμπειρογνώμονες του CDC δεν εξεπλάγησαν που το βακτήριο της γονόρροιας, Neisseria gonorrhoeae, εξελίχθηκε τόσο πολύ, ώστε πλέον να αντιστέκεται σταδιακά και σε αυτήν τη θεραπεία, όπως έχει κάνει ενάντια σε κάθε άλλο αντιβιοτικό που έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά εναντίον του.

“Πιστεύουμε ότι η συνδυαστική θεραπεία μπορεί να παρατείνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, αλλά ξέρουμε με βεβαιότητα, ότι, τελικά, η γονόρροια θα αναπτύξει ανθεκτικότητα και σε αυτή (…) Η γονόρροια είναι ένα έξυπνο μικρόβιο, που μεταλλάσσεται συνεχώς. Έχει νικήσει διαδοχικά κάθε άλλο αντιβιοτικό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Robert Kirkcaldy, επικεφαλής ερευνητής της τελευταίας έκθεσης του CDC.

http://www.upi.com

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

 

 

 

Τι πρέπει να ξέρετε

Γονόρροια

Η γονόρροια μεταδίδεται πολύ εύκολα και επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και στα δύο φύλα, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κάψιμο κατά την ούρηση και πυελικό άλγος στις γυναίκες.

Δείτε πώς φαίνεται η γονόρροια στο δέρμα:

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νοσήμα

Η γονόρροια εξαπλώνεται εύκολα και μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Τα αντιβιοτικά σταματούν την μόλυνση.

Δείτε με ΠΡΟΣΟΧΗ και το παρακάτω βίντεο, επειδή και αυτό περιέχει εικόνες από πραγματικά περιστατικά γονόρροιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γονόρροια: Ραγδαία αύξηση στην Ευρώπη – Τι πρέπει να ξέρετε

Αντίσταση σε αντιβιοτικό αναπτύσσει ο ιός της γονόρροιας – Ανησυχία στις ΗΠΑ

Η γονόρροια σύντομα δεν θα θεραπεύεται λόγω… αντιβιοτικών

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Δείτε ποια είναι τα πιο επικίνδυνα