Αντίσταση σε αντιβιοτικό αναπτύσσει ο ιός της γονόρροιας – Ανησυχία στις ΗΠΑ

  • Iatropedia
Μια αντιβιοτική αγωγή που χρησιμοποιείται για την εξόντωση του μικροβίου της γονόρροιας, βρέθηκε πως χάνει την αποτελεσματικότητά του, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αν και οι ερευνητές επισημαίνουν πως, αν και αυτό είναι αιτία ανησυχίας, η συγκεκριμένη αντιβίωση δεν είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ).

Η γονόρροια μεταδίδεται μέσω του σεξ χωρίς προφυλάξεις και, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Το συγκεκριμένο ΣΜΝ μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, ωστόσο τουλάχιστον μία (προς το παρόν) θεραπεία, εκείνη με την ουσία κεφιξίμη, φαίνεται να χάνει την αποτελεσματικότητά της.

Σύμφωνα με το CDC, η αντίσταση της γονόρροιας στην κεφιξίμη μειώθηκε τη  περίοδο 2011-2013, αλλά το φάρμακο φάνηκε να χάνει την αποτελεσματικότητά του από το 2014 και μετά. Η κεφιξίμη δεν είναι η κύρια μέθοδος για τη θεραπεία της γονόρροιας. Αυτή εξακολουθεί να είναι, σύμφωνα με το CDC, η κεφτριαξόνη, που εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική. 

Αλλά, πλέον, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο ιός της γονόρροιας εξελίσσεται και μπορεί να αναπτύξει αντίσταση και σε αυτήν τη θεραπεία. Και δεδομένου ότι πρόκειται γα μία νόσο που μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή, οι ειδικοί εκτιμούν ότι έχουν στα χέρια τους μια πιθανή παγκόσμια έξαρση γονόρροιας τις επόμενες δεκαετίες.

“Η συμπεριφορά και ευαισθησία του ιού της γονόρροιας στην κεφιξίμη έχει υπάρξει ιστορικά ένας προάγγελος της αποτελεσματικότητας της κεφτριαξόνης (…) Έτσι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κεφιξίμη, καθώς είναι σε θέση να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί με άλλα φάρμακα στο μέλλον”, είπε ο δρ Robert Kirkcaldy, επικεφαλής της σχετικής έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την προβληματική αντίσταση της γονόρροιας στα αντιβιοτικά από το 2012.

http://www.upi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Δείτε ποια είναι τα πιο επικίνδυνα

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Γνωρίστε τα μέσα από φωτογραφίες