Γλοιοβλάστωμα: Νέα μελέτη προσφέρει ελπίδα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους

  • Iatropedia newsroom
Νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Sussex θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και στη βελτίωση της θεραπείας για έναν επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μία πρωτεΐνη, που ονομάζεται PANK4 και δεν έχει μελετηθεί αρκετά, είναι σε θέση να εμποδίσει τα καρκινικά κύτταρα να ανταποκριθούν στη χημειοθεραπεία

Νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Sussex θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και στη βελτίωση της θεραπείας για έναν επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου, ο οποίος επηρεάζει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advanced Science, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μία πρωτεΐνη, που ονομάζεται PANK4 και δεν έχει μελετηθεί αρκετά, μπορεί να εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα να ανταποκριθούν στη χημειοθεραπεία για έναν εξαιρετικά διεισδυτικό καρκίνο του εγκεφάλου, το γλοιοβλάστωμα.

Επιστήμονες στο Sussex απέδειξαν ότι εάν αφαιρεθεί η πρωτεΐνη, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίνονται καλύτερα στο βασικό φάρμακο χημειοθεραπείας που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για τη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος.

Ο καθηγητής Γεώργιος Γιαμάς, Καθηγητής Σηματοδότησης Καρκινικών Κυττάρων στο Πανεπιστήμιο του Sussex, εξηγεί:

«Το γλοιοβλάστωμα είναι ένας καταστροφικός καρκίνος του εγκεφάλου και οι ερευνητές καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να βρουν τρόπους να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου και να αντιμετωπίσουν την αντίσταση των κυττάρων στη θεραπεία. Καθώς είναι η πρώτη φορά που η PANK4 συνδέεται με το γλοιοβλάστωμα, το επόμενο βήμα είναι να αναπτυχθεί ένα φάρμακο που να στοχεύει αυτήν την πρωτεΐνη για να προσπαθήσει να αναστρέψει την αντίσταση στη χημειοθεραπεία και να αποκαταστήσει την ευαισθησία, διασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την καλύτερη θεραπεία και έχουν καλύτερα αποτελέσματα».

Το γλοιοβλάστωμα είναι μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του εγκεφάλου.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με τη νόσο περίπου 250.000-300.000 ατομα παγκοσμίως, με το ποσοστό επιβίωσης στην καλύτερη περίπτωση να κυμαίνεται από έναν έως 18 μήνες μετά τη διάγνωση.

Μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου, οι ασθενείς με γλοιοβλάστωμα αντιμετωπίζονται συνήθως με ακτινοβολία και το χημειοθεραπευτικό φάρμακο τεμοζολομίδη.

Αν και οι ασθενείς αρχικά ανταποκρίνονται καλά στο φάρμακο, τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσουν γρήγορα αντίσταση στη θεραπεία.

Η έρευνα για το γλοιοβλάστωμα

Μία διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Sussex, προσπάθησε να κατανοήσει τους πιθανούς λόγους αυτής της αντίστασης, με στόχο την ανάπτυξη μελλοντικών θεραπειών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής για τα άτομα με γλοιοβλάστωμα.

Η ομάδα εντόπισε, όπως προαναφέρθηκε, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PANK4 η οποία, όταν αφαιρεθεί από τα καρκινικά κύτταρα, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο του κυττάρου και είδε τους ασθενείς να ανταποκρίνονται καλύτερα στην τεμοζολομίδη.

Σε σχέση με αυτό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που εκφράζουν υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης PANK4 είχαν χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης.

Η Δρ Viviana Vella, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Sussex, εξηγεί:

«Υπάρχει πληθώρα πρωτεϊνών που δεν έχουν διερευνηθεί ακόμη αρκετά και που μπορεί να έχουν μεγάλες δυνατότητες να συμβάλουν στη θεραπευτική παρέμβαση. Η μελέτη μας ρίχνει φως σε αυτήν την υπομελετημένη πρωτεΐνη, την PANK4, αποκαλύπτοντας έναν προστατευτικό ρόλο στα ανθεκτικά στην τεμοζολομίδη καρκινικά κύτταρα. Τελικά, η απομάκρυνση της PANK4 αντιπροσωπεύει μια ευπάθεια που μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της ευαισθησίας στο φάρμακο και τη βελτίωση της θεραπείας».

Η ερευνητική ομάδα ευελπιστεί τώρα να αναπτύξει ένα φάρμακο για να αναστρέψει την αντίσταση στη χημειοθεραπεία και να βελτιώσει τις προοπτικές για τους ασθενείς.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρευνα εντόπισε περισσότερες από 275 εκατομμύρια νέες γενετικές παραλλαγές

4 τρόποι με τους οποίους δείχνει το σώμα σας ότι σας λείπει ύπνος

Ατλαντική δίαιτα: Τι είναι και τι προσφέρει στην υγεία μας