Γιατί χασμουριόμαστε και εμείς όταν βλέπουμε τους άλλους να το κάνουν;

  • Iatropedia
Σε ποιον δεν έχει συμβεί; να βλέπει κάποιον να χασμουριέται και ξαφνικά να πιάνει και εκείνον χασμουρητό. Τι συμβαίνει γιατί όταν βλέπουμε κάποιον να χασμουριέται, χασμουριόμαστε και εμείς; Το ίδιο συμβαίνει και όταν βλέπουμε κάποιον να ξύνεται από φαγούρα. Ασυναίσθητα και εμείς θα κάνουμε κίνηση για να ξυστούμε. Γιατί όμως...;

Μια κοινή έρευνα από τα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Φράνσις ΜακΓκλόουν, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «British Journal of Dermatology», εξηγεί γιατί συμβαίνει όταν βλέπουμε κάποιον να ξύνεται να μας πιάνει φαγούρα και να το κάνουμε και εμείς.

Οι επιστήμονες έδειξαν σε 30 εθελοντές να δουν φωτογραφίες από ανθρώπους που ξύνονταν ή που στο δέρμα τους περπατούσαν μυρμήγκια. Το οπτικό ερέθισμα προκάλεσε σε όλους το αίσθημα της φαγούρας και τους ανάγκασε να κάνουν τη συγκεκριμένη κίνηση για να ξύσουν κάποιο σημείο του σώματος τους.

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας η φαγούρα είναι και θέμα ψυχολογικό και με τη νέα διαπίστωση θα μπορούσε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί καλύτερα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι το οπτικό ερέθισμα κάποιου που ξύνεται ενεργοποιεί συγκεκριμένη περιοχή στον εγκέφαλο, και μάλιστα την ίδια περιοχή που ενεργοποιείται όταν έχουμε πραγματικά την ανάγκη να ξυστούμε από φαγούρα. Η ίδια περιοχή ενεργοποιείται ακόμη και εάν δούμε ένα μυρμήγκι να περπατάει και συνειρμικά κάνουμε τη σκέψη ότι περπατάει πάνω μας. Και έτσι θα κολλήσουμε φαγούρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

10 πράγματα για τον εγκέφαλο που δεν ξέρετε- ΒΙΝΤΕΟ

χασμουρητό- μια παράξενη συνήθεια

γιατί χασμουριόμαστε αλήθεια;

γιατί το χασμουρητό είναι μεταδοτικό;

10 άχρηστες αλλά…τόσο χρήσιμες συμβουλές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν