Ευλογιά των πιθήκων: Με ποια σειρά εμφανίζονται τα συμπτώματα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ευλογιά των πιθήκων
Η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ιός που προέρχεται από ζώα στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. Ενώ συνήθως περιορίζεται σε ζώα, όπως έχουν δείξει προηγούμενα κρούσματα, μπορεί επίσης να μεταπηδήσει και στους ανθρώπους.

“Η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ιός, που ανήκει στην ίδια ομάδα με τον ιό της ευλογιάς. Ωστόσο, είναι μια πολύ πιο ήπια και λιγότερο θανατηφόρα μορφή του”, λέει ο δρ. William Schaffner, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Τενεσί των ΗΠΑ.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ήταν στις 7 Μαΐου από άτομο που είχε ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Νιγηρία. Πρόσθετα κρούσματα σημειώθηκαν στο Λονδίνο, αλλά δεν είχαν σχέση με το πρώτο κρούσμα, κάτι που υποδηλώνει ασύνδετες αλυσίδες μόλυνσης. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει αναφορές για θάνατο από την ευλογιά των πιθήκων.

Ευλογιά των πιθήκων: Τα συμπτώματα που εμφανίζονται πρώτα

Τα αρχικά συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και μοιάζουν με γρίπη. Ωστόσο, εμφανίζονται όταν έχουν περάσει περίπου δύο εβδομάδες μετά την μόλυνση.

“Εάν εκτεθείτε και μολυνθείτε με τον ιό, έχει πολύ μεγάλη περίοδο επώασης. Μόλις εισέλθει στο σώμα, επηρεάζει πρώτα τα εσωτερικά όργανα. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έναν υψηλό πυρετό, πόνους στο σώμα, πονοκέφαλο και κόπωση, εξήγησε ο δρ. Schaffner.

Καθώς το σώμα καταπολεμά αυτά τα συμπτώματα, η λεμφαδενοπάθεια (μεγεθυμένοι λεμφαδένες) εμφανίζονται μετά τα αρχικά συμπτώματα.

Αυτά τα συμπτώματα στη συνέχεια εξελίσσονται σε εξάνθημα, που εμφανίζεται συχνά στα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο, το στόμα, ή ακόμα και τα γεννητικά όργανα. Αυτά τα εξανθήματα μετατρέπονται σε ανυψωμένα εξογκώματα, με πόνο, ερυθρότητα και πύον.

Ο δρ. Jeremey Walker, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, εξηγεί ότι “η ασθένεια διαρκεί συχνά 2-4 εβδομάδες και συνήθως απαιτεί την αποφυγή στενής επαφής με άλλους για περιορισμό και πρόληψη της εξάπλωσης”.

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς μεταδίδεται

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω στενής επαφής.

“Αυτός ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού, τα οποία απαιτούν παρατεταμένη πρόσωπο-με-πρόσωπο στενή επαφή με άλλο άτομο. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τον τρόπο μετάδοσης της COVID-19, είπε ο δρ. Schaffner.

“Με αυτόν τον ιό, βλέπουμε αλυσίδες μετάδοσης που συνδέονται με άλλο άτομο. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον SARS-CoV-2, ο οποίος είχε την ικανότητα να μεταδίδεται σε άλλους τόσο με αναπνευστικές όσο και με αερομεταφερόμενες οδούς, δεν περιμένουμε να δούμε μεγάλα κρούσματα μετάδοσης με την ευλογιά των πιθήκων”, πρόσθεσε.

Οι ειδικοί του CDC λένε ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο συμβαίνει παραδοσιακά μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που απαιτούν παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο. Η μετάδοση από ζώο στον άνθρωπο συμβαίνει συνήθως μέσω ανοιχτών πληγών στο δέρμα (έστω και πολύ μικρών), ή από δάγκωμα, ή από γρατσουνιά του ζώου στον άνθρωπο.

Ευλογιά των πιθήκων: Δύο μορφές του ιού

Υπάρχουν δύο μορφές αυτού του ιού:

  • η δυτικοαφρικανική και
  • η κεντροαφρικανική

“Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όλα τα κρούσματα των οποίων τα δείγματα έχουν επιβεβαιωθεί με τεστ PCR προέρχονται από τη Δυτική Αφρική”, λέει ο δρ. Jeremey Walker, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

“Οι λοιμώξεις από τον δυτικοαφρικανικό ιό τείνουν να είναι λιγότερο σοβαρές από εκείνες του κεντροαφρικανικού και υπάρχει μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας”, είπε ο δρ. Walker.

Όλα αυτά τα κρούσματα δεν είναι καινούργια. Ο ιός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους το 1958, με το πρώτο κρούσμα στον άνθρωπο το 1970. Από τότε, υπήρξαν πολλαπλά κρούσματα που έχουν μεταδοθεί από ζώα σε ανθρώπους.

Αν και τα περισσότερα κρούσματα είναι συνήθως εντός της Αφρικής, προηγούμενα κρούσματα έχουν εμφανιστεί στο Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σιγκαπούρη. Το πιο πρόσφατο ξέσπασμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το 2003, με 47 κρούσματα.

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς αντιμετωπίζεται

​Το CDC αναφέρει ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος αποδεδειγμένη, ή ασφαλής θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν και επιβιώνουν χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση.

Αν και ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει εμβόλια για την μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων, αυτά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στον γενικό πληθυσμό εδώ και σχεδόν 50 χρόνια και επί του παρόντος παραμένουν σε απόθεμα.

“Προς το παρόν, δεν υπάρχει σχέδιο για χρήση εμβολίων στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς έχουμε μόνο ελάχιστα κρούσματα. Ωστόσο, το CDC κάνει σχέδια σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον”, είπε ο δρ. Schaffner.

Αν και τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι ασαφή και φαίνεται να μοιάζουν με πολλές από τις πιο κοινές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, υπάρχουν λόγοι να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό.

Ο δρ. Walker εξηγεί: “Εάν έχετε ένα νέο ανεξήγητο εξάνθημα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για αξιολόγηση και θεραπεία. Ο γιατρός σας θα μπορούσε να αξιολογήσει τυχόν ανησυχίες για την ευλογιά των πιθήκων και επιπλέον, να συντονίσει την κατάλληλη θεραπεία και για πολλές άλλες αιτίες εξανθήματος”.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευλογιά των πιθήκων: Φουντώνουν ξανά οι θεωρίες συνωμοσίας “Δημιουργήθηκε σε εργαστήριο από … τον Φάουτσι και τον Μπιλ Γκέιτς”

Ευλογιά των πιθήκων: Ο χάρτης της εξάπλωσης σε πραγματικό χρόνο

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ευλογιά των πιθήκων από την ανεμοβλογιά

Ευλογιά των πιθήκων: Το σύμπτωμα που έχει εμφανίσει στο στόμα το 70% των ασθενών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν