Ευλογιά των πιθήκων: Το σύμπτωμα που έχει εμφανίσει στο στόμα το 70% των ασθενών

  • Ρούλα Τσουλέα
ευλογιά των πιθήκων
Τι συμπτώματα έχουν παρατηρήσει οι ειδικοί στους ασθενείς που εκδηλώνουν ευλογιά των πιθήκων. Που εντοπίζονται συνηθέστερα οι ύποπτες βλάβες. Τι λένε οι ειδικοί.

Ολοένα περισσότερα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα από την ευλογιά των πιθήκων ανιχνεύονται σε Ευρώπη και Αμερική. Χθες, μόνο στη Βρετανία ανακοινώθηκαν 14 νέα περιστατικά στην Αγγλία και ένα στη Σκωτία, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 70.

Από τις 7 Μαΐου, όταν η χώρα ανίχνευσε το πρώτο της περιστατικό, έως σήμερα το πρωί, σχεδόν 300 ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά είχαν αναφερθεί σε τουλάχιστον 16 χώρες.

Η μετάδοση του ιού που προκαλεί τη νόσο απαιτεί στενή επαφή με έναν πάσχοντα. Κατά τον Dr. Neil Mabbott, καθηγητή Ανοσοπαθολογοανατομίας στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, αυτό σημαίνει πως ένας υγιής άνθρωπος θα έρθει σε επαφή με:

  • Τις πληγές
  • Τους βλεννογόνους (π.χ. στόμα)
  • Τα αναπνευστικά σταγονίδια
  • Τα μολυσμένα σωματικά υγρά
  • Τα μολυσμένα κλινοσκεπάσματα του ασθενούς

Από την επαφή αυτή έως την έναρξη των συμπτωμάτων μεσολαβούν 7 έως 14 ημέρες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, στην Ατλάντα.

Από τον πυρετό στα εξανθήματα

Τα πρώτα συμπτώματα θεωρούνται πρόδρομα και συμπεριλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, εξάντληση, πονοκέφαλο και μυϊκή αδυναμία. Ακολουθεί διόγκωση των λεμφαδένων, οι οποίοι φυσιολογικά βοηθούν το σώμα να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

«Η διόγκωση αυτή είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που ξεχωρίζει την ευλογιά των πιθήκων από την ευλογιά των ανθρώπων», σύμφωνα με τα CDC.

Τα εξανθήματα συνήθως αρχίζουν μία έως τρεις ημέρες μετά την εκδήλωση του πυρετού. Πρώτα εκδηλώνονται στο πρόσωπο, ακόμα και μέσα στο στόμα, και ακολούθως σε όλο το σώμα. Ωστόσο συχνά είναι πιο έντονα στα άκρα, παρά στον κορμό.

Στο 95% των περιπτώσεων το εξάνθημα αναπτύσσεται στο πρόσωπο και στο 75% στις παλάμες και στα πέλματα. Επτά στους δέκα ασθενείς αναπτύσσουν εξάνθημα και στο στόμα, κυρίως στα χείλη αλλά και στο εσωτερικά τοιχώματά του (στα μάγουλα).

Τα εξανθήματα που προκαλεί η ευλογιά των πιθήκων εξελίσσονται σταδιακά σε διάστημα 2-3 εβδομάδων και είναι επώδυνα.

Και στην βουβωνική περιοχή

Στην παρούσα έξαρση, αναφέρεται σημαντικός αριθμός ασθενών που έχουν εξάνθημα στην βουβωνική χώρα, σύμφωνα με τα CDC και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Σε μερικούς ασθενείς το εξάνθημα εντοπίζεται κυρίως στην γεννητική και περιπρωκτική περιοχή κατά τα αρχικά στάδια της νόσου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επιδημιολόγος Dr. John T. Brooks, ιατρικός διευθυντής του Τομέος Πρόληψης της HIV/AIDS λοίμωξης των CDC.

«Σε μερικές περιπτώσεις, το εξάνθημα αυτό προκάλεσε δερματικές βλάβες στα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό που μοιάζουν με αυτά του έρπη ή της ανεμευλογιάς ή της σύφιλης», πρόσθεσε.

Σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων στην παρούσα έξαρση παρατηρήθηκε μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών, αλλά ένα άλλο σημαντικό ποσοστό είναι ετεροφυλόφιλοι.

Επομένως, «όλοι, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, μπορεί να μολυνθούν και να μεταδώσουν την ευλογιά των πιθήκων», τόνισε ο Dr. Brooks. «Πόσο μάλλον που δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος, αλλά μεταδίδεται κυρίως με τα αναπνευστικά σταγονίδια και την στενή σωματική επαφή με τους πάσχοντες».

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC), ο κίνδυνος μόλυνσης με τον ιό που προκαλεί ευλογιά των πιθήκων είναι μέτριος για όσους έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Είναι επίσης χαμηλός για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Φωτογραφία: iStock