Εντοπίζουν το Πάρκινσον από τα …έντερα

  • Iatropedia
Μια πρωτεΐνη που εμφανίζεται στα τοιχώματα των εντέρων των ανθρώπων οι οποίοι μετά από λίγα χρόνια θα αναπτύξουν τη νόσο του Πάρκινσον ίσως να είναι η λύση που χρόνια τώρα αναζητούν οι επιστήμονες για να προλάβουν την ασθένεια. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη εμφανίζεται μετά από χρόνια και στον εγκέφαλο όσων έχουν ήδη νοσήσει από το Πάρκινσον.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Ρας στο Σικάγο, που έκαναν αυτή την ανακάλυψη, τονίζουν ότι μια κολονοσκόπηση, ή ένα παρεμφερές γαστρεντερολογικό τεστ, θα μπορεί με ακρίβεια να παρέχει μια έγκαιρη διάγνωση για το Πάρκινσον.

Στο συμπέρασμα αυτό έφτασαν αφού εξέτασαν δείγματα ιστών που ελήφθησαν σε εξετάσεις του εντέρου τριών ανθρώπων, οι οποίοι αργότερα ανέπτυξαν Πάρκινσον. Οι γαστρεντερολογικές εξετάσεις είχαν γίνει δύο έως πέντε χρόνια προτού οι ασθενείς εμφανίσουν νευρολογικά συμπτώματα.

Η ανάλυση των ιστών έδειξε ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμφάνιζαν στα τοιχώματα του εντέρου τους αυξημένες ποσότητες μίας πρωτεΐνης που είναι χαρακτηριστική στον εγκέφαλο των ασθενών με Πάρκινσον. Μάλιστα αυτή η πρωτεΐνη δεν εμφανίζεται στο έντερο των ανθρώπων που είναι υγιείς, ούτε στο έντερο όσων έχουν άλλη ασθένεια, δηλαδή υπάρχει μόνο σε όσους θα αναπτύξουν Πάρκινσον αργότερα.

Η ανακάλυψη αυτή δημιουργεί την αισιοδοξία ότι μελλοντικά θα είναι δυνατό να λαμβάνεται δείγμα από το έντερο και να γίνεται μία αξιόπιστη πρόβλεψη για όσους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν Πάρκινσον. Όμως η έρευνα θα πρέπει να επαναληφθεί σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων και τα ευρήματά της να επιβεβαιωθούν.

Μέχρι σήμερα οι γιατροί δεν είναι σε θέση να διαγνώσουν τη νόσο Πάρκινσον, έως ότου οι ασθενείς εμφανίσουν χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως το τρέμουλο, την επιβράδυνση των κινήσεων, την μυϊκή ακαμψία κ.α. Δυστυχώς, όμως, τότε πια είναι αργά, επειδή η καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων έχει προχωρήσει αρκετά. Η εύρεση ειδικών βιοδεικτών που θα επιτρέψουν την πρόωρη διάγνωση, θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Το Πάρκινσον προκαλείται από την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη, τη χημική ουσία, η οποία, μεταξύ άλλων, ελέγχει την κίνηση των μυών. Μία πρόσφατη έρευνα συμπέρανε ότι, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η διαδικασία της βλάβης ξεκινά στα νευρικά κύτταρα του εντέρου και, στη συνέχεια, εξαπλώνεται στους νευρώνες του εγκεφάλου, κάτι που οι περισσότεροι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί να δεχτούν.

Η νέα μελέτη φαίνεται πως έρχεται να ενισχύσει αυτή τη θεωρία, αν και, όπως επισήμαναν άλλοι επιστήμονες, όπως ο νευρολόγος Γουίλιαμ Γουάινερ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, δεν αποδεικνύει ότι η εμφάνιση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης (alpha-synuclein) στο έντερο ξεκινά πριν εμφανιστεί στον εγκέφαλο, καθώς οι αλλαγές θα μπορούσαν να συμβαίνουν ταυτόχρονα και στις δύο περιοχές του σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το πάρκινσον στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για το αλστχάιμερ στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

στόχος η επιβίωση των εγκεφαλικών κυττάρων

γιατί κάποιοι είναι εξυπνότεροι από τους άλλους;

διάγνωση για το Αλτχάιμερ με ένα απλο τεστ αίματος

τι λέει ο έλληνας επιστήμονας που πολεμά το αλτχάιμερ επί 25 χρόνια

άνοια: συμπτώματα και αιτίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν