Ελαττώστε την έντονη άσκηση εάν θέλετε να μείνετε ευκολότερα έγκυες.

  • Iatropedia
Δεν θα πρέπει να το παρακάνουν, με την γυμναστική και την άθληση, όσες γυναίκες επιθυμούν να μείνουν έγκυες. Το γρήγορο τρέξιμο, το ποδήλατο, το έντονο κολύμπι, και γενικά η υπερδραστηριότητα στην άθληση μειώνουν τις πιθανότητες γονιμότητας στις γυναίκες. Για μια γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος, αρκούν 30 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης την ημέρα και χωρίς να το παρακάνει.

Επιστήμονες του τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Βοστώνης, ύστερα από έρευνα, διαπίστωσαν ότι η σωματική άσκηση παραμένει πάντα ένα ''συν'' για τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν γυναίκες, μετατρέπεται όμως σε ''μείον'', όταν η άσκηση γίνεται πολύ έντονη – εκτός και η γυναίκα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη. Η μελέτη έδειξε ότι για τις γυναίκες με βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό, η έντονη άσκηση δεν καθυστερεί την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές μελέτησαν χιλιάδες περιπτώσεις γυναικών ηλικίας 18 έως 40 ετών (καμία δεν είχε καταφύγει σε μέθοδο υποβοηθούμενης γονιμοποίησης) και συσχέτισαν το βαθμό και το είδος σωματικής άσκησης με τη γονιμότητα. Όπως διαπιστώθηκε, η μέτρια σωματική άσκηση αυξάνει ελαφρά το ποσοστό γονιμότητας (πιο νωρίς η εγκυμοσύνη) σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως βάρους. Η πιο εντατική άσκηση, αντίθετα, μειώνει τη γονιμότητα (πιο αργά η εγκυμοσύνη), αλλά αυτό ισχύει μόνο για τις γυναίκες κανονικού βάρους και όχι για τις υπέρβαρες και παχύσαρκες, που δεν επηρεάζονται αρνητικά.

Η ιδανική άσκηση για όσες επιθυμούν να μείνουν έγκυες είναι, το γρήγορο περπάτημα, το χαλαρό ποδήλατο, το γκολφ και η… κηπουρική, ενώ θα πρέπει να ξεχάσουν τους μαραθώνιους.

Προηγούμενες έρευνες μεταξύ αθλητριών έχουν δείξει ότι η έντονη άσκηση διαταράσσει (ή ακόμα και εξαφανίζει) τον μηνιαίο κύκλο της περιόδου, οδηγώντας σε έλλειψη ωορρηξίας. Αλλά ακόμα κι όταν ένα ωάριο έχει ήδη γονιμοποιηθεί, η πολλή άσκηση δυσκολεύει την προσκόλλησή του στο τοίχωμα της μήτρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την εγκυμοσύνη στην κατηγορία του iatropedia

προσοχή στα λάθη της γυμναστικής

γυμναστής: 10 λόγοι για να τον επιλέξετε

αν έχετε κατάθλιψη είναι καιρός να αρχίσετε τη γυμναστική