Αϋπνία: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας, όταν δεν κοιμάστε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αϋπνία
Ο ύπνος είναι ένα από τις πιο σημαντικές διεργασίες της ημέρας για τον εγκέφαλο. Σύγχρονες μελέτες δείχνουν, ότι, όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος εκτελεί σημαντικά καθήκοντα “αυτοσυντήρησης” και “αυτοεπιδιόρθωσης” που συμβάλλουν στην επαναφορά και την αποκατάσταση των νευρώνων, έτσι ώστε να είναι έτοιμος να λειτουργήσει και πάλι σε πλήρη δυναμικότητα, όταν ξυπνάμε.

Αλλά η έλλειψη ύπνου (αϋπνία) στερεί από τον εγκέφαλο αυτήν τη βασικής περιόδου ανάπαυσης. Ως αϋπνία ορίζεται το πρόβλημα ύπνου για πάνω από ένα μήνα που συνδέεται με την ημερήσια υπνηλία και τις διαταραχές ύπνου.

Σε μια μικρή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Radiology, μια ομάδα από Κινέζους και Ευρωπαίους ερευνητές έδειξε μια πιο λεπτομερή ανάλυση του τρόπου με τον οποίο οι αϋπνίες μπορεί να επηρεάσουν συγκεκριμένους τύπους νεύρων στον εγκέφαλο σε περιοχές που ρυθμίζουν τη γνωστική λειτουργία, τα συναισθήματα και τις αισθητηριακές διαδικασίες.

Οι ερευνητές συνέκριναν μαγνητικές τομογραφίες από τους εγκεφάλους 23 συμμετεχόντων με αϋπνίες και 30 υγιών συμμετεχόντων. Επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα στην λευκή ουσία, η οποία αντιπροσωπεύει τα νευρικά κύτταρα που είναι επικαλυμμένα με μια ειδική πρωτεΐνη, την μυελίνη, η οποία βελτιώνει την ικανότητά τους να επικοινωνούν (να στέλνουν ηλεκτρικά σήματα) το ένα στο άλλο. Προγενέστερες μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου είχαν δείξει ότι τα άτομα με αϋπνία έχουν διαφορές σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου, οι οποίες θα μπορούσαν να συνδέονται με την ανεπάρκεια μυελίνης.

Σε αυτή την έρευνα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι άτομα με αϋπνία, είχαν σημαντική μείωση συνδεσιμότητας των τμημάτων με λευκή ουσίας, ιδιαίτερα μεταξύ των περιοχών που ελέγχουν τον ύπνο και την εγρήγορση, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν αϋπνία. Ο επικεφαλής της έρευνας, Shumei Li, από το νοσοκομείο Guangdong No. 2 Provincial People’s Hospital, υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στην μείωση της μυελίνης που περιβάλλει τους νευρώνες, κάτι που οδηγεί σε μειωμένη επικοινωνία μεταξύ τους.

Στην πραγματικότητα, το 83% (πέντε από τις έξι) των κυρίων νευρικών οδών που ανέλυσαν οι επιστήμονες, είχαν μειωμένη δραστηριότητα μεταξύ των ατόμων με αϋπνία. Οι περισσότερες τέτοιες νευρικές οδοί ήταν στο δεξί μέρος του εγκεφάλου, όπου τα συναισθήματα και πολλές λειτουργίες σκέψης ρυθμίζονται, ενώ εκεί γίνεται και η επεξεργασία αισθητηριακών πληροφοριών, όπως η όραση, η όσφρηση και η αφή.

http://time.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αϋπνία: Πώς συνδέεται με την χοληστερίνη – Τι αλλάζει με τα υπνωτικά χάπια

Μια νέα μελέτη συνδέει την χρόνια αϋπνία με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Έχετε εφιάλτες; Δείτε τι μπορεί να δείχνουν για την ψυχική σας υγεία…

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη