Από τα φάρμακα αδυνατίσματος στα φάρμακα για την πρόληψη της παχυσαρκίας

  • Iatropedia newsroom
Φάρμακα παχυσαρκία διατροφή
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σώμα έχει την τάση να επιστρέφει σε ένα ορισμένο σημείο βάρους, επομένως θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν οι άνθρωποι δεν έφταναν ποτέ να γίνουν παχύσαρκοι

Μετά την τεράστια επιτυχία που γνωρίζουν τα φάρμακα για την απώλεια βάρους και τον διαβήτη, η φαρμακοβιομηχανία στρέφει τώρα το ενδιαφέρον της στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Στα σκευάσματα, δηλαδή, που θα μπορούσαν να σταματήσουν τους ανθρώπους να πάρουν βάρος εξ αρχής.

Αυτός είναι τουλάχιστον ο νέος στόχος της Novo Nordisk, που πρωτοστατεί στα φάρμακα για την απώλεια βάρους.

Η φαρμακοβιομηχανία στρέφει το βλέμμα της σε δεδομένα από κλινικές δοκιμές που θα μπορούσαν να δείξουν γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος σε σχέση με άλλους και ίσως ακόμη και να οδηγήσουν στα πρώτα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία ως ασθένεια

Η Novo Nordisk δημιούργησε, μάλιστα, πρόσφατα μια μονάδα επικεντρωμένη στην πρόληψη της παχυσαρκίας, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένα αναλυτικά στοιχεία για να μπορέσει να κατανοήσει την παχυσαρκία ως ασθένεια. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι η δοκιμή Select, μια τεράστια μελέτη όπου συμμετείχαν περισσότερα από 17.000 άτομα, η οποία σχεδιάστηκε για να εξετάσει τα καρδιολογικά αποτελέσματα των ατόμων που έπαιρναν το φάρμακο αδυνατίσματος Wegovy και στο πλαίσιο της οποία συλλέχθηκαν επίσης κατά καιρούς δείγματα όπως DNA και αίμα. Η Novo Nordisk θα συνδυάσει τα δεδομένα αυτά με μεγάλες δημόσιες πηγές, όπως η βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Θα μελετήσουμε αυτά τα δεδομένα για να καταλάβουμε ποιος είναι αυτός που εμφανίζει παχυσαρκία. Και τι χαρακτηρίζει αυτούς τους ασθενείς», ανέφερε στους Financial Times ο επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας.

Η δοκιμή Select έχει ήδη δείξει ότι το Wegovy -μέρος μιας νέας γενιάς φαρμάκων που είναι γνωστά ως αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σοβαρών καρδιακών επεισοδίων και θανάτου.

Μια προληπτική προσέγγιση θα μπορούσε, επίσης, να δώσει λύση και σε ένα δύσκολο πρόβλημα που συναντά κανείς σε κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους, ακόμη και με τα φάρμακα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή: οι ασθενείς ξαναπαίρνουν εάν σταματήσουν να τα παίρνουν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σώμα ωθεί τους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερο για να επιστρέψουν σε ένα «ορισμένο σημείο» βάρους, επομένως θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν οι άνθρωποι δεν έφταναν ποτέ να γίνουν παχύσαρκοι.

Τα γονίδια έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας μόνο στο 5% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ασιοδοξία από τις πρώτες πιλοτικές μελέτες

Οι επιστήμονες θα αναζητήσουν πρότυπα στη γονιδιωματική, την επιγενετική, δηλαδή το πώς επηρεάζει τα γονίδιά μας το περιβάλλον, και την πρωτεομική, τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν και λειτουργούν οι πρωτεΐνες του σώματος. Μπορούν επίσης να διερευνήσουν και θέματα όπως το πώς τα φάρμακα μπορούν να ωθήσουν τους ανθρώπους προς την κατεύθυνση της κατανάλωσης πιο υγιεινών τροφίμων.

Πέραν των πιθανών προληπτικών φαρμάκων, η Novo Nordisk θέλει να δει αν μπορεί να βρει και το ποιος κινδυνεύει να γίνει παχύσαρκος μέσα στα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια και να βρει τρόπους επικοινωνίας αυτού του κινδύνου, χρησιμοποιώντας ψηφιακές λύσεις, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να αλλάξουν συνήθειες.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τη Lydia Alexander, πρόεδρο του αμερικανικού Obesity Medicine Association, υπάρχουν γιατροί που έχουν αρχίσει ήδη να σκέφτονται την «προπαχυσαρκία», όπως έκαναν με τον «προδιαβήτη», για να αποτρέψουν την ανάπτυξη της ασθένειας. Και, όπως λέει η ίδια, οι γιατροί θα πρέπει να ζητούν από τους ασθενείς να αρχίσουν να δίνουν οικογενειακό ιστορικό και για την παχυσαρκία, όπως ακριβώς κάνουν για άλλες καταστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρκίνος του μαστού: Πάνω από 80% οι πιθανότητες επιβίωσης με την τακτική μαστογραφία

Γ. Μαγιορκίνης για την «κινέζικη» πνευμονία: Σίγουρα θα υπάρχουν περιστατικά στην Ελλάδα

Ποιες χρωστικές ουσίες τροφίμων θεωρούνται πιο καρκινογόνες (λίστα)