Αυτά τα συμπτώματα περνούν γρήγορα, αλλά είναι σοβαρό καμπανάκι για εγκεφαλικό: Ο ρόλος της ασπιρίνης!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εγκεφαλικό
Υπάρχουν πολλά σημαντικά σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου που πρέπει να γνωρίζετε, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μερικά μικρά συμπτώματα είναι εξίσου σημαντικά, ειδικά επειδή είναι πιο εύκολο να τα αγνοήσετε ως “κάτι τυχαίο”.

Επειδή αυτά τα πρώιμα συμπτώματα για πιθανό επερχόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο τείνουν να περνούν αρκετά γρήγορα, πολλοί άνθρωποι τα αγνοούν, αλλά αυτό δεν είναι λάθος που θέλετε να κάνετε.

Ένα Παροδικό Ισχαιμικό Επεισόδιο προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικό επεισόδιο και εξαφανίζονται μετά από λίγα λεπτά

Εάν έχετε συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και διαρκούν μόνο λίγα λεπτά, πιθανότατα έχετε βιώσει το λεγόμενο παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ). Αυτό συμβαίνει, όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο αποκλείεται προσωρινά, συχνά λόγω κάποιου θρόμβου αίματος.

Ο δρ. Huma Sheikh, νευρολόγος που ειδικεύεται στην ημικρανία και τα εγκεφαλικά, λέει ότι τα περισσότερα συμπτώματα ενός ΠΙΕ θα διαρκέσουν μόνο για πέντε ή 10 λεπτά και σπάνια διαρκούν περισσότερο από μία ώρα. Τα πιο συνήθη σημάδια ενός ΠΙΕ περιλαμβάνουν:

  • μούδιασμα ή αδυναμία στην μία πλευρά του σώματος
  • δυσκολία στην ομιλία ή ασαφή ομιλία και
  • πρόβλημα στο βάδισμα

«Αυτά είναι όλα τα ίδια συμπτώματα με των κανονικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η μοναδική διαφορά είναι ότι στο ΠΙΕ, τα συμπτώματα τελικά θα εξαφανιστούν πλήρως», εξηγεί ο δρ. Sheikh.

εγκεφαλικό

Αριστερα: Σε ένα ΠΙΕ ο θρόμβος μειώνει, αλλά δεν μπλοκάρει πλήρως την ροή του αίματος. Δεξιά: Στο πλήρες ισχαιμικό επεισόδιο ο θρόμβος μπλοκάρει εντελώς την ροή του αίματος

Αν πάθετε Παροδικό Ισχαιμικό Επεισόδιο τότε είναι πιθανό να πάθετε και κανονικό εγκεφαλικό σύντομα

Ο δρ. Vipindas Chengat, εσωτερικός ιατρός, νοσοκομειακός και διδάκτωρ ιατρικής στο νοσοκομείο Mountain View στο Λας Βέγκας της Νεβάδα, λέει ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ΠΙΕ συχνά το αγνοούν, επειδή τα συμπτώματα εξαφανίζονται. «Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι ένα ΠΙΕ είναι πραγματικά ένα προειδοποιητικό σημάδι, καθώς είναι ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο». Σύμφωνα με το CDC, το ΠΙΕ είναι «προειδοποιητικό σημάδι μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου».

Περίπου το 30% εκείνων που έχουν ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο θα καταλήξουν σε ένα κανονικό κάποια στιγμή στο μέλλον, λέει ο δρ. Ahmed Zayed, γιατρός και συντάκτης στο Calisthenics-gear. Στο περίπου 50% αυτών των περιπτώσεων, οι ασθενείς θα υποστούν πλήρες εγκεφαλικό επεισόδιο εντός ενός έτους αφότου βιώσουν το ΠΙΕ. Αλλά ο δρ. Zayed επισημαίνει ότι για ορισμένους ασθενείς μπορεί να περάσει ακόμα περισσότερος χρόνος μέχρι να το πάθουνα αυτό.

Εάν πιστεύετε ότι περάσατε Παροδικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική φροντίδα

Το CDC λέει ότι το ΠΙΕ είναι «ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ακριβώς όπως ένα μεγάλο εγκεφαλικό επεισόδιο». Και τα δύο απαιτούν επείγουσα φροντίδα, ειδικά επειδή δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε στην αρχή εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα από ΠΙΕ, ή εκείνα εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο μοναδικός τρόπος για να διαπιστώσετε αν είχατε κάποιο από αυτά είναι η απεικόνιση, λέει ο δρ. Sheikh.

Εάν ήταν ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο, οι κατάλληλες ιατρικές ενέργειες μετά μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές σας να πάθετε πλήρες εγκεφαλικό στο μέλλον, σύμφωνα με τον δρ. Zayed.

Ο ρόλος της ασπιρίνης μετά από ένα ΠΙΕ

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι φαρμακευτικές θεραπείες μετά από ένα ΠΙΕ είναι σημαντικές για την μείωση της πιθανότητας μελλοντικού εγκεφαλικού. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet διαπίστωσε, ότι η έγκαιρη θεραπεία ενός ΠΙΕ θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κάποιου να έχει θανατηφόρο ή αναπηρικό εγκεφαλικό κατά έως και 80%. Ερευνητές από την Οξφόρδη εξέτασαν δεδομένα για περίπου 16.000 ασθενείς και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έλαβαν θεραπεία με ασπιρίνη μετά από ΠΙΕ είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού, ή (αν τελικά το έπαθαν) δεν ήταν το ίδιο σοβαρό.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της επείγουσας θεραπείας μετά από ΠΙΕ και μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο και δείχνουν ότι η ασπιρίνη είναι το πιο σημαντικό συστατικό. Η άμεση θεραπεία με ασπιρίνη μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο και την σοβαρότητα του πρώιμου επαναλαμβανόμενου εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε τότε ο δρ. Peter Rothwell, επικεφαλής ερευνητής.

Πηγές: https://www.cdc.gov, https://www.webmd.com, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όποιος κάνει αυτά τα 4 πράγματα μειώνει κατά 80% την πιθανότητα για εγκεφαλικό: Θυμηθείτε τα αρχικά ΑΠΧΚ!

Αισθητά μειωμένη πιθανότητα για εγκεφαλικό αν πίνετε σωστή ποσότητα από αυτό κάθε μέρα

Αν προσέξετε αυτό την ώρα που περπατάτε, ίσως είναι το πρώτο σύμπτωμα εγκεφαλικού

Εγκεφαλικό: Τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος αν πίνετε αυτό μια φορά την ημέρα