Αν προσέξετε αυτό όταν περπατάτε, ίσως είναι το πρώτο σύμπτωμα εγκεφαλικού

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εγκεφαλικό
Μερικά από αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά ακόμα και στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Οι πιθανότητες επιβίωσης από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πολύ μεγαλύτερες, εάν η κατάλληλη ιατρική θεραπεία ξεκινήσει γρήγορα. Η αναζήτηση γρήγορης φροντίδας θα μπορούσε επίσης να σας γλιτώσει από μόνιμες επιπλοκές στην υγεία.

Αυτό σημαίνει, ότι το να γνωρίζετε τα πρώτα σημάδια που δείχνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάνει τεράστια διαφορά στην ανάρρωσή σας.

Εγκεφαλικό: Εάν παρατηρήσετε ξαφνική απώλεια ισορροπίας ενώ περπατάτε, μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα

Ένα τυχαίο παραπάτημα μια στο τόσο δεν είναι φυσικά κάτι ανησυχητικό. Αλλά αν παρατηρήσετε μια ασυνήθιστη και ξαφνική απώλεια ισορροπίας ενώ περπατάτε, το σώμα σας ίσως προσπαθεί να σας προειδοποιήσει για εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπάρχουν δύο κύρια είδη εγκεφαλικού επεισοδίου: ισχαιμικό και αιμορραγικό. Και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στο περπάτημα από τα πρώιμα στάδια εκδήλωσής τους. Αυτό πιθανότατα θα περιλαμβάνει απώλεια ισορροπίας, ή ξαφνική ζάλη. Μπορεί ακόμη και να σκοντάψετε ή να χάσετε τον συντονισμό σας, λένε οι ειδικοί.

Η πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων επηρεάζει τις ίνες του κινητικού νευρώνα, ο οποίος συνδέεται με την κίνηση. Αυτό μπορεί να βλάψει τμήματα της μιας πλευράς του εγκεφάλου και να κάνει την άλλη πλευρά του σώματος να γίνει αδύναμη ή ακόμα και να παραλύσει, καθιστώντας δύσκολο ή και αδύνατο το περπάτημα.

«Όταν πατάς το πόδι σου στο έδαφος, μπορείς να το αισθανθείς. Αν κάποιος πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο, ίσως να μην αισθάνεται καν ότι το πόδι του πατάει στο έδαφος«, λέει η Jen Aanestad, επόπτρια φυσικοθεραπείας στο St. Francis Memorial Hospital Acute Rehabilitation Center. «Εάν δεν μπορείτε να αισθανθείτε πού και πότε πατάει το πόδι σας, αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα».

Πολλοί ειδικοί λένε ότι αυτό πρέπει να θεωρείται ως ένα από τα πιο κοινά σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι ειδικοί λένε να προσέχουμε τέσσερα βασικά πράγματα σε περίπτωση πιθανού εγκεφαλικού επεισοδίου: Πρόσωπο, χέρια, ομιλία και χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναζητούμε τυχόν σημάδια ότι:

  • το πρόσωπο έχει παραλύσει από την μία πλευρά
  • το ένα χέρι παρασύρεται προς τα κάτω ενώ είναι ανασηκωμένο
  • μπερδεμένη ή ακατανόητη ομιλία και
  • “χρόνος” σημαίνει ότι πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166

Αλλά ο δρ. Mitchell Elkind, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιάς (AHA) και καθηγητής νευρολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, λέει ότι προσθέτει δύο επιπλέον πράγματα: ισορροπία και μάτια. Διότι η ξαφνική απώλεια ισορροπίας και η αλλαγή στην όραση είναι επίσης συνήθη συμπτώματα για εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Αν το σκεφτείτε, ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για όλα όσα κάνετε. Είναι υπεύθυνος για την ικανότητά σας να κινείστε, να μιλάτε, να σκέφτεστε, να βλέπετε, να αισθάνεστε, να ακούτε κ.λπ. Έτσι, η απώλεια οποιουδήποτε από αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου”, είπε ο δρ. Elkind.

Εγκεφαλικό: Οι περισσότερες θεραπείες έχουν χρονικά παράθυρα στα οποία μπορούν να εφαρμοστούν

Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι σημαντική, ώστε οι ασθενείς να ξεκινήσουν την θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με την AHA, ο μέσος ασθενής χάνει 1,9 εκατομμύρια εγκεφαλικούς νευρώνες κάθε λεπτό που ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο αφήνεται χωρίς θεραπεία. Και για κάθε ώρα χωρίς θεραπεία, ο εγκέφαλος χάνει τόσους νευρώνες όσους θα έχανε σε σχεδόν 3,6 χρόνια φυσιολογικής γήρανσης.

Οι θεραπείες για ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο δεν θα λειτουργήσουν καν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα θρομβολυτικό φάρμακο για να ανοίξουν ξανά τα φραγμένα αγγεία, αλλά πρέπει να χορηγηθεί εντός 4-5 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρδιάς και Εγκεφαλικού του Καναδά. Μια νέα θεραπεία που ονομάζεται ενδοαγγειακή θρομβεκτομή (EVT) μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς είναι επιλέξιμοι μόνο εντός έξι ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων ή έως και 24 ώρες για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ακόμα και αν τα προβλήματα ισορροπίας στο περπάτημα διαρκούν μόνο λίγα λεπτά, θα πρέπει να εξεταστείτε

Τα προβλήματα με την ισορροπία θα μπορούσαν να είναι σημάδι παροδικού ισχαιμικού εγκεφαλικού, γνωστής και ως μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην περίπτωση αυτή, τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν μετά από λίγα λεπτά καθώς η ροή του αίματος στον εγκέφαλο συνήθως αποκλείεται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσετε το συμβάν.

Ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιθανώς ένα προειδοποιητικό σημάδι ενός μελλοντικού κανονικού εγκεφαλικού επεισοδίου και απαιτεί ιατρική φροντίδα. Μια μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology έδειξε ότι το 43% των ασθενών με μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο το είχαν μόλις μία εβδομάδα πριν υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι το μίνι εγκεφαλικό είναι συχνά προπομπός ενός μεγάλου εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Peter M. Rothwell, κλινικός νευρολόγος στο Radcliffe Infirmary στην Οξφόρδη. «Αυτό που δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε είναι το πόσο επείγον είναι να εξεταστούν οι ασθενείς μετά από ένα τέτοιο μίνι επεισόδιο, για να λάβουν την πιο αποτελεσματική προληπτική θεραπεία. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο χρόνος ενός παροδικού εγκεφαλικού είναι κρίσιμος και ότι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες πρέπει να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες, προκειμένου να αποφευχθεί ένα πλήρες εγκεφαλικό αργότερα.

Πηγές: https://www.cdc.gov, https://www.mayoclinic.org (1), https://consumer.healthday.com, https://www.aarp.org, https://www.heartandstroke.ca, https://www.mayoclinic.org (2), https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίνι εγκεφαλικό: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα

Μάθετε το ΠΑΔΩ: Προλαμβάνει το εγκεφαλικό και εντοπίζει τα προειδοποιητικά σημάδια του!

Εγκεφαλικό: Τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος αν πίνετε αυτό μια φορά την ημέρα

Σχεδόν οι μισοί που παθαίνουν εγκεφαλικό βιώνουν αυτό μια εβδομάδα νωρίτερα

φωτό: iStock

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν