Όποιος κάνει αυτά τα 4 πράγματα μειώνει κατά 80% την πιθανότητα για εγκεφαλικό: Θυμηθείτε τα αρχικά ΑΠΧΚ!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εγκεφαλικό
Όταν συμβαίνει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η παροχή αίματος στον εγκέφαλο διακόπτεται και όσο περνάει η ώρα τόσα περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν.

Όσοι ασθενείς παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο και δεν λαμβάνουν έγκαιρη ιατρική βοήθεια, μπορεί να πάθουν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και άλλες σοβαρές επιπλοκές.

Αλλά οι θάνατοι από εγκεφαλικό μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθούν: «Περίπου το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορεί ν’ αποφευχθεί», αναφέρει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο οι εμπειρογνώμονες του CDC δημοσίευσαν μια σημαντική μελέτη συμβουλευτικού χαρακτήρα με τον τίτλο Million Hearts 2022. Σε αυτήν περιγράφουν -μεταξύ άλλων- το πώς μπορούν να προληφθούν εκατομμύρια καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε διάστημα πέντε ετών. Χρησιμοποιώντας «ένα μικρό σύνολο προτεραιοτήτων και στόχων που μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία για όλους», προτείνουν ένα σχέδιο τεσσάρων πυλώνων που το αποκαλούν «ABCS». Η ελληνική αντιστοίχισή του είναι ΑΠΧΚ!

A: Πάρτε ασπιρίνη όπως και όποτε χρειάζεται

Το «Α» στο «AΠΧΚ» αντιστοιχεί στην «ασπιρίνη». Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Το CDC συνιστά πρώτα να μιλήσετε με τον γιατρό σας, για να καθορίσετε εάν ένα καθημερινό σχήμα ασπιρίνης θα ήταν επωφελές για εσάς προσωπικά.

Ο γιατρός σας ίσως σας συστήσει να λαμβάνετε ασπιρίνη ημερησίως, εφόσον εμπίπτετε σε ένα συγκεκριμένο ηλικιακό εύρος και πληρείτε ορισμένα κριτήρια υγείας. Οι ειδικοί συνιστούν την καθημερινή λήψη ασπιρίνης εάν:

  • είστε ηλικίας 50 έως 59 ετών
  • δεν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας και
  • έχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού κατά 10% και πάνω μέσα στα επόμενα 10 χρόνια

Ωστόσο, το CDC προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να παίρνετε ασπιρίνη ως απάντηση σε πιθανά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου. «Η ασπιρίνη μπορεί να επιδεινώσει ορισμένους τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου», αναφέρει χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και πρέπει να μην κάνετε τίποτα χωρίς προηγουμένως να μιλήσετε με τον γιατρό σας!

Π: Διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση

Το «Π» αντιστοιχεί στην πίεση του αίματος και είναι ζωτικής σημασίας. «Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο», εξηγεί το CDC. «Η πρόληψη, η διάγνωση και ο έλεγχος της πίεσης μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και φαρμακευτικής αγωγής είναι ζωτικής σημασίας για την μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων», προσθέτει.

Εκτός από την λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή υπέρταση, μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση εφαρμόζοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • απώλεια των περιττών κιλών
  • τακτική σωματική άσκηση
  • υγιεινή διατροφή
  • συνολική μείωση της πρόσληψης νατρίου (αλάτι)
  • μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης και
  • μείωση των επιπέδων άγχους

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να παρακολουθείτε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι.

Χ: Ελέγξτε τα επίπεδα χοληστερόλης σας

Το «Χ» είναι για την χοληστερόλη. «Το σώμα σας χρειάζεται χοληστερόλη, αλλά όταν έχετε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες σας και να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις», εξηγεί το CDC.

Προσθέτει επίσης ότι οι δύο τύποι χοληστερόλης που παράγει το σώμα σας (LDL και HDL) δεν είναι της ίδιας σημασίας. «Ο ένας τύπος είναι ‘καλός’ και μπορεί να σας προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις, όμως ο άλλος είναι ‘κακός’ και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο”, λέει το CDC. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με την χοληστερόλη και τους τρόπους να μειώσετε την κακή χοληστερόλη (LDL) εάν είναι πολύ υψηλή.

Κ: Κόψτε το κάπνισμα (ή μην το ξεκινήσετε καν!)

Τέλος, το «Κ» αντιστοιχεί στο «κάπνισμα». Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα μπορεί να καταστρέψει την υγεία μας. Αλλά όχι όλοι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί. Όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, πνευμονικής νόσου, άσθματος, διαβήτη και πολλά άλλα, αλλά μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης, οδηγώντας τελικά σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι επίσης γνωστό ότι το κάπνισμα:

  • προκαλεί πάχυνση των αιμοφόρων αγγείων
  • μειώνει την “καλή” χοληστερόλη (HDL)
  • αυξάνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και
  • προκαλεί συσσώρευση λιπώδους πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία

Όλα αυτά θεωρούνται παράγοντες κινδύνου που καθιστούν πιο πιθανό ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ακόμη και η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εγκεφαλικού κατά 20-30%, λέει το CDC.

Εάν καπνίζετε, η διακοπή μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου για εσάς και εκείνους στο σπίτι σας. Εάν δεν καπνίζετε αυτήν τη στιγμή, η απάντηση είναι ακόμη πιο απλή: μην ξεκινήσετε καν!

Πηγές: https://www.cdc.gov (1), https://millionhearts.hhs.gov, https://www.mayoclinic.org (1), https://www.mayoclinic.org (2), https://www.cdc.gov (2), https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αισθητά μειωμένη πιθανότητα για εγκεφαλικό αν πίνετε σωστή ποσότητα από αυτό κάθε μέρα

Αν προσέξετε αυτό την ώρα που περπατάτε, ίσως είναι το πρώτο σύμπτωμα εγκεφαλικού!

Εγκεφαλικό: Τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος αν πίνετε αυτό μια φορά την ημέρα

Σχεδόν οι μισοί που παθαίνουν εγκεφαλικό βιώνουν αυτό μια εβδομάδα νωρίτερα