Αισθητά μειωμένη πιθανότητα για εγκεφαλικό αν πίνετε σωστή ποσότητα από αυτό κάθε μέρα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εγκεφαλικό
Υπάρχουν πολλές μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε και να έχουν δραματική επίδραση στην καλή υγεία και την ευημερία σας.

Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι πίνοντας μόνο ένα ποτήρι την ημέρα ποτό, μπορεί να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εγκεφαλικό: Η κατανάλωση ενός ποτηριού αλκοόλ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Μια γνωστή μελέτη του 2005, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stroke, έδειξε ότι μία έως έξι μερίδες αλκοόλ την εβδομάδα -όπως κρασί, μπύρα ή οινοπνευματώδες ποτό- σχετίζονταν με χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με άτομα που απέφευγαν εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ.

Μια άλλη αξιοσημείωτη μελέτη από το 2003, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of the American Medical Association (JAMA), έδειξε ότι η ελαφριά ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (περίπου 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα), μπορεί να προστατεύσει τόσο τα συνολικά όσο και τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Επίσης, μια προηγούμενη μελέτη του 1999 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The New England Journal of Medicine (NEJM), κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο συνολικού εγκεφαλικού επεισοδίου στους άνδρες. «Το όφελος είναι εμφανές με μόλις ένα ποτό την εβδομάδα», σημείωσε η μελέτη.

Τέλος, μια μελέτη του 2014, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cardiology, έδειξε ότι η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με συνολικά μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό, μειωμένο κίνδυνο ειδικά για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και με μειωμένη θνησιμότητα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Προσοχή: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Αν και η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ευεργετική, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Η μελέτη του 2014 επεσήμανε, ότι αν και «η χαμηλή πρόσληψη αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας εγκεφαλικού επεισοδίου (…) η μεγάλη πρόσληψη αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο συνολικά κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου».

Η μελέτη στο JAMA του 2003 κατέληξε επίσης σε παρόμοιο συμπέρασμα, σημειώνοντας ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αύξησε τον σχετικό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εν τω μεταξύ, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Stroke έδειξε ότι η κατανάλωση 14 ή περισσότερων ποτών την εβδομάδα προκάλεσε αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Καλή διατροφή, άσκηση και έλεγχος της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Εάν δεν μπορείτε να πιείτε, ή δεν θέλετε να πιείτε αλκοόλ, ή απλά ψάχνετε επιπλέον τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού, υπάρχουν πολλές θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, που μπορείτε να κάνετε.

Η μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, η σωματική άσκηση, η παρακολούθηση για καρδιακές παθήσεις, η καλή διατροφή και η διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης και υγιούς βάρους μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τις πιθανότητες εγκεφαλικού.

Πηγές: https://health.gov, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν προσέξετε αυτό την ώρα που περπατάτε, ίσως είναι το πρώτο σύμπτωμα εγκεφαλικού

Εγκεφαλικό: Τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος αν πίνετε αυτό μια φορά την ημέρα

Εγκεφαλικό: Τα 4 πράγματα που πρέπει να θυμάστε εκείνη τη στιγμή

Σχεδόν οι μισοί που παθαίνουν εγκεφαλικό βιώνουν αυτό μια εβδομάδα νωρίτερα