5 ενδείξεις ότι καρδιά, ή νεφροί έχουν πρόβλημα: Κοινός παρονομαστής η πίεση αίματος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιά
Ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να προκαλέσουν βλάβη τόσο στην καρδιά όσο και στους νεφρούς.

Εάν κάποιος έχει πρόβλημα η καρδιά (καρδιακή νόσος), είναι πιθανό να έχουν και οι νεφροί (νεφρική νόσος) και το αντίστροφο.

Πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα έως ότου η νεφρική ή η καρδιακή τους νόσος είναι αρκετά προχωρημένη.

Αλλά υπάρχουν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία ίσως αγνοείτε και τα μπερδεύετε με κάτι άλλο, λιγότερο σοβαρό.

Ακολουθούν 5 ενδείξεις ότι οι νεφροί, ή η καρδιά σας μπορεί να έχουν πρόβλημα:

Φουσκωμένα μάτια

Εάν τα μάτια σας μοιάζουν να είναι μονίμως πρησμένα, ειδικά το πρωί, μην το αγνοήσετε. Αυτό έχει συνδεθεί με νεφρικές και καρδιακές παθήσεις. Επειδή τα πρησμένα μάτια συνδέονται με πολλές άλλες παθήσεις, οι νεφρικές παθήσεις και οι καρδιακές παθήσεις συχνά παραβλέπονται.

Υψηλή πίεση του αίματος

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι η κύρια αιτία καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και χρόνιας νεφρικής νόσου. Ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης με την απώλεια του περιττού βάρους, την άσκηση, το μη κάπνισμα, την μείωση της πρόσληψης αλατιού και την λήψη φαρμάκων για την υπέρταση μειώνει τον κίνδυνο αυτών των επιπλοκών. Ακόμη και η οριακή υπέρταση, ή η προ-υπέρταση, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους νεφρούς.

Πρήξιμο στα άκρα

Οι νεφροί φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα και απομακρύνουν το υπερβολικό νερό από τον οργανισμό μέσω των ούρων. Όταν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αυτό το υγρό μπορεί να παραμείνει στο σύστημα αντί να αποβληθεί. Το πρήξιμο σε χέρια, πόδια και αστραγάλους μπορεί να σχετίζεται με νεφρική, ή καρδιακή ανεπάρκεια και πρέπει να μην αγνοείται.

Πρωτεΐνη, ή αίμα στα ούρα

Η ανάλυση ούρων χρησιμοποιείται για την αναζήτηση ανωμαλιών, όπως υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης, αίματος, πύου, βακτηρίων, ή σακχάρου. Μια εξέταση ούρων μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό μιας ποικιλίας διαταραχών των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων της χρόνιας νεφρικής νόσου, του σακχαρώδους διαβήτη, των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης και της νεφρολιθίασης (πέτρες στα νεφρά). Ένα ίχνος ενός τύπου πρωτεΐνης, της λευκωματίνης στα ούρα (λευκωματουρία) είναι ένα πρώιμο σημάδι χρόνιας νεφρικής νόσου. Οι επίμονες ποσότητες αλβουμίνης και άλλων πρωτεϊνών στα ούρα (πρωτεϊνουρία) υποδηλώνουν νεφρική βλάβη. Η παρουσία λευκωματίνης είναι επίσης παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια και θάνατο.

Υψηλή χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που μοιάζει με λίπος και βρίσκεται στο αίμα σας. Η υπερβολική χοληστερόλη μπορεί να συσσωρευτεί στα αιμοφόρα αγγεία, να προκαλέσει στένωση σε αυτά και να οδηγήσει σε απόφραξή τους. Όταν εμφανίζεται μια απόφραξη στα αγγεία της καρδιάς, ονομάζεται στεφανιαία νόσος και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, η καρδιακή νόσος είναι πολύ συχνή. Προτείνεται στα άτομα αυτά να κάνουν εξετάσεις για την χοληστερόλη τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Οποιοσδήποτε μπορεί ν’ αναπτύξει χρόνια νεφρική νόσο σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό από άλλους να αναπτύξουν νεφρική νόσο λόγω ηλικίας, φυλετικής και εθνικής καταγωγής, ή/και οικογενειακού ιστορικού καρδιακών παθήσεων, νεφρικής ανεπάρκειας, διαβήτη και υπέρτασης.

Πηγή: https://www.kidney.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλο όφελος για την καρδιά, όταν κάνετε αυτό στο μπάνιο: Σχεδόν 1 στους 3 γλιτώνει έτσι το έμφραγμα

Ευεργετικό για την καρδιά αν πίνετε αυτό 1-2 φορές την ημέρα: Μεγάλη έρευνα!

Καρύδια: Τι εκπληκτικά οφέλη ανέδειξε νέα έρευνα, ειδικά για όσους έχουν θέμα με την καρδιά

Νεφρική ανεπάρκεια: Κάντε εξετάσεις αν δείτε ξαφνικό πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών