Νεφρική ανεπάρκεια: Κάντε εξετάσεις αν δείτε ξαφνικό πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
νεφρική ανεπάρκεια
Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν με νεφρική νόσο, μια προοδευτική κατάσταση που προκαλεί σταδιακή απώλεια της φυσιολογικής νεφρικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια δεν το γνωρίζει καν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δρ. Joseph Vassalotti, επικεφαλής στο αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού (NKF), “μόλις το 10% των ατόμων με χρόνια νεφρική νόσο γνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα”.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα συμπτώματα τείνουν να γίνονται εμφανή στα τελευταία στάδια της νόσου, όταν είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ακόμα χειρότερα, πολλά από τα συμπτώματα που τελικά εμφανίζονται αποδίδονται σε άλλες καταστάσεις.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι να προσέχετε όσον αφορά τη νεφρική ανεπάρκεια. Όσο πιο γρήγορα εντοπίσετε συμπτώματα, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να επιβραδύνετε την εξέλιξη της βλάβης στους νεφρούς σας.

Νεφρική ανεπάρκεια: Πιθανό σημάδι αν παρατηρήσετε ξαφνικό πρήξιμο στα δάχτυλά σας

Όταν τα δάχτυλά σας πρήζονται, συνήθως σημαίνει ότι το σώμα σας κατακρατά υγρά. Μια πιθανή υποκείμενη αιτία είναι η νεφρική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με το NKF, «οι νεφροί φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα και απομακρύνουν το υπερβολικό νερό από τον οργανισμό μέσω των ούρων. Όταν οι νεφροί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αυτό το υγρό μπορεί να παραμείνει στο σύστημα αντί να αποβληθεί«.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο στις αρθρώσεις, ένα σύμπτωμα προβλήματος στους νεφρούς, πρέπει να μην το αγνοήσετε ως “κάτι τυχαίο”, ή “περαστικό”.

Επιπλέον, το NKF σημειώνει ότι η μειωμένη νεφρική λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νατρίου, μια άλλη πιθανή αιτία για το πρήξιμο στα δάχτυλα. Η συσσώρευση νατρίου είναι μία από τις συνέπειες στην νεφρική ανεπάρκεια. Έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη νερού και τη συνοδευτική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, λέει μια μελέτη του 2010 για το θέμα.

Η καρδιακή και η νεφρική ανεπάρκεια συνδέονται στενά και μοιράζονται ως σύμπτωμα το πρήξιμο στα δάχτυλα

Αν και το πρήξιμο στα δάχτυλα και τα χέρια θεωρείται τυπικό σύμπτωμα νεφρικής ανεπάρκειας προχωρημένου σταδίου, είναι χαρακτηριστικό και της καρδιακής ανεπάρκειας. Το NKF σημειώνει ότι αυτές οι δύο σοβαρές παθήσεις εμφανίζονται συχνά ταυτόχρονα στους ασθενείς! «Εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια, είναι πιθανό να έχετε και νεφρική ανεπάρκεια και το αντίστροφο. Πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα προτού οι δύο παθήσεις είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο«, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γι’ αυτό, αν παρατηρήσετε πρήξιμο στα δάχτυλα, μπορεί να συνδέεται και με τις δύο αιτίες ταυτόχρονα. Θα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας και για τα δύο ενδεχόμενα. “Το πρήξιμο γύρω από τα χέρια, τα πόδια και τους αστραγάλους μπορεί να σχετίζεται με καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια”, γράφουν οι ειδικοί του NKF. Προσθέτουν ότι και οι δύο καταστάσεις συμβαίνουν συχνά παράλληλα, επειδή “η χρόνια νεφρική νόσος συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα (διαβήτης), τα οποία μπορούν με την σειρά τους να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων”.

Νεφρική ανεπάρκεια: Προσέξτε και για άλλα σημάδια πέρα από το ξαφνικό πρήξιμο στα δάχτυλα

Τα συμπτώματα της νεφρικής νόσου εμφανίζονται συνήθως μόνο όταν η πάθηση φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι καιρός να δράσετε άμεσα, εάν πιστεύετε ότι εμφανίζετε σημάδια ασθένειας που σχετίζεται με τους νεφρούς.

Όσοι έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να εμφανίσουν και τα εξής:

  • ναυτία
  • έμετο
  • απώλεια όρεξης
  • κόπωση
  • αλλαγές στη συχνότητα ούρησης
  • μυϊκές κράμπες
  • ξηρό δέρμα
  • φαγούρα
  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • δύσπνοια
  • πόνο στο στήθος

Το NKF προσθέτει ότι μπορεί επίσης να παρατηρήσετε πρωτεΐνη, ή αίμα στα ούρα σας, ή τα ούρα σας να φαίνονται αφρισμένα. Εάν το πρήξιμο στα δάχτυλα συνοδεύεται από οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, ρωτήστε τον γιατρό σας για ενδεχόμενη εξέταση των νεφρών.

Άλλες πιθανές αιτίες

Αν και το ξαφνικό πρήξιμο στα δάχτυλα μπορεί να συνδεθεί με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, μπορεί επίσης να οφείλεται σε μια σειρά από άλλες υποκείμενες αιτίες, πολλές εκ των οποίων είναι καλοήθεις.

Για παράδειγμα, τα πρησμένα δάχτυλα μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός αλμυρού γεύματος, που προκαλεί κατακράτηση νατρίου χωρίς αυτό να σχετίζεται με πάθηση των νεφρών. Μπορεί επίσης να είναι τα αιμοφόρα αγγεία σας που αντιδρούν στη θερμότητα. Και οι δύο θεωρούνται φυσιολογικές αντιδράσεις και λογικά θα υποχωρήσουν εντός ολίγων ωρών.

Το πρήξιμο στα δάχτυλα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, ή λοίμωξης, καθένα από τα οποία μπορεί να απαιτεί ιατρική φροντίδα. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να είναι κάτι πιο σοβαρό, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, ή λεμφοίδημα. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να συζητήσετε το πλήρες φάσμα των πιθανών υποκείμενων αιτιών, εάν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρήσουν από μόνα τους.

Πηγές: https://www.webmd.com, https://www.mayoclinic.org, https://www.kidney.org, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθαρισμός των νεφρών με διατροφή 2 ημερών: Πώς γίνεται και τι να προσέχετε – Ενδεικτικό πρόγραμμα για κάθε μέρα

Αν η αναπνοή σας μυρίζει σαν αυτό, τότε πρέπει να κάνετε επειγόντως εξετάσεις στους νεφρούς

Πότε ο πόνος στην πλάτη οφείλεται σε πυελονεφρίτιδα: Τι θα νιώσετε

Πιθανό σημάδι νεφρική νόσου αν δείτε αυτό στο πρόσωπο: Προσοχή τα συμπτώματα είναι ανεπαίσθητα