Τι προκαλεί το υπερβολικό βούρτσισμα των δοντιών – Όρια και καλές πρακτικές

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βούρτσισμα
Το πολύ σκληρό ή πολύ συχνό βούρτσισμα μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών.

Πολλοί συνηθίζουν να φροντίζουν τόσο σχολαστικά τα δόντια τους, ώστε τα βουρτσίζουν έντονα και περνάνε και οδοντικό νήμα συνεχώς μετά από κάθε σνακ και γεύμα.

Αλλά όπως αποδεικνύεται, το υπερβολικό βούρτσισμα δεν είναι καλό για την υγεία των δοντιών.

“Η αλήθεια είναι ότι, ναι, υπάρχει αυτό που λέμε υπερβολικό βούρτσισμα των δοντιών”, είπε η Jessica Tasios, οδοντίατρος στο Ora Dental στο Τορόντο.

Το υπερβολικό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να φθείρει το σμάλτο και να προκαλέσει υποχώρηση των ούλων.

“Δεν υπάρχει μέγιστος αριθμός φορών ημερήσιου βουρτσίσματος των δοντιών. Αλλά γενικά αν το κάνετε περισσότερες από τρεις φορές την ημέρα, τότε είναι περιττό και μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές. Το πολύ σκληρό ή συχνό βούρτσισμα μπορεί να κάνει τα δόντια σας να γίνουν πιο ευαίσθητα και μπορεί επίσης να βλάψει τα ούλα σας, να υποχωρήσουν και να εκθέσει την περιοχή της ρίζας”, είπε η δρ. Tasios.

Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας

Θα πρέπει πάντα να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ, σύμφωνα με τον Sean Kutlay, οδοντίατρο με έδρα την Καλιφόρνια. Αλλά αυτός και οι συνάδελφοί του βουρτσίζουν τρεις φορές την ημέρα (μία μετά από κάθε γεύμα), που είναι ο βέλτιστος αριθμός φορών.

Αλλά η δρ. Tasios είπε ότι οι οδοντίατροι συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό για πολλούς ανθρώπους που δεν είναι στο σπίτι το μεσημέρι. Επομένως οι δύο φορές θα πρέπει να είναι το απόλυτο ελάχιστο. Το βούρτσισμα λιγότερο από δύο φορές την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση βακτηρίων, τερηδόνα και νόσο των ούλων.

Σύμφωνα με έρευνες, το ανεπαρκές βούρτσισμα μπορεί να επηρεάσει περισσότερα από τη στοματική σας υγεία. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η παράλειψη του νυχτερινού βουρτσίσματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να οδηγήσει σε άνοια, αρθρίτιδα και καρκίνο του παγκρέατος.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά επίσης να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το φαγητό πριν το βούρτσισμα. Αυτό, σύμφωνα με τον δρ. Kutlay, συμβαίνει επειδή το βούρτσισμα αμέσως μετά από ένα όξινο γεύμα ή ποτό μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές για τα δόντια σας.

Το οξύ εξασθενεί το προστατευτικό σμάλτο του δοντιού και η προσθήκη τριβής στην εξίσωση μπορεί να το βλάψει.

Πώς μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας σωστά

Ο καλύτερος τρόπος για να βουρτσίσετε τα δόντια σας, είπε ο Kutlay, είναι κάνοντας μια κυκλική κίνηση με μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες, φροντίζοντας να βουρτσίζετε μέχρι τη γραμμή των ούλων (όχι πάνω στα ούλα!) και όλες τις επιφάνειες των δοντιών.

“Για να απαλλαγούμε από τυχόν κομμάτια φαγητού που μπορεί να έχουν κολλήσει ανάμεσα στα δόντια, το νήμα είναι επίσης σημαντικό μετά το βούρτσισμα. Είναι επίσης σημαντικό να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3-4 μήνες και να βουρτσίζετε απαλά για να προστατεύσετε τα ούλα σας”.

Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε φθοριούχο οδοντόκρεμα και να βουρτσίζετε για δύο λεπτά, αλλά μερικοί από τους ασθενείς της συχνά βιάζονται:

“Βιάζονται, τρίβουν πάνω-κάτω τα μπροστινά δόντια, κάνουν και μια γρήγορη κίνηση από πάνω στα πίσω δόντια και σταματούν”, είπε.

Αλλά το να αφιερώνετε χρόνο για να βουρτσίζετε κάθε δόντι σχολαστικά και προσεκτικά, είπε, είναι η καλύτερη πρόληψη κατά της τερηδόνας και της ουλίτιδας.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σωτήριο το καλό βούρτσισμα των δοντιών για την καρδιά: Ποια είναι η καλύτερη ώρα

Εκτός από την καρδιά το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών κάνει καλό και στον εγκέφαλο

Προσοχή στην οδοντόκρεμα: Πρέπει να μην περιέχει αυτά τα 5 συστατικά

Οδοντόκρεμα με ενεργό άνθρακα (κάρβουνο): Τα υπέρ και τα κατά

Γιατί να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα

φωτό: iStock