Προσοχή στην οδοντόκρεμα: Πρέπει να μην περιέχει αυτά τα 5 συστατικά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
οδοντόκρεμα
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε παιδιά, καθώς τα παιδιά είναι πιο πιθανό να καταπιούν οδοντόκρεμα.

Δεδομένου ότι η οδοντόκρεμα είναι βασικό στοιχείο στην καθημερινότητά σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι βάζετε στο στόμα σας, καθώς τη χρησιμοποιείτε τόσο συχνά.

Ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγετε όταν αγοράζετε οδοντόκρεμα

Χρωστικές ουσίες

Οι τεχνητές βαφές κάνουν την οδοντόκρεμα να φαίνεται πολύχρωμη, αλλά αυτό δεν την κάνει και πιο υγιεινή. Ορισμένες χρωστικές ουσίες προέρχονται από πετρέλαιο ή λιθανθρακόπισσα, συστατικά που συνδέονται με ορισμένους τύπους καρκίνου. Ποιος ξέρει ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία εάν καταπίνετε μικρές ποσότητες κάθε μέρα; Γιατί να το διακινδυνεύσουμε, εφόσον υπάρχουν οδοντόκρεμες που δεν περιέχουν τεχνητές βαφές, ή χρωστικές ουσίες;

Για να αποφύγετε τις τεχνητές βαφές, αναζητήστε φυσικά χρώματα, όπως σκόνη χυμού παντζαριού ή σκόνη κουρκουμά. Για να μάθετε εάν η οδοντόκρεμα σας περιέχει τεχνητές βαφές, ελέγξτε τη λίστα συστατικών για αυτές τις κοινές ονομασίες:

  • FD&C ή D&C ακολουθούμενα από ένα χρώμα και έναν αριθμό (π.χ. FD&C Red No. 40)
  • Blue 1 και 2
  • Green 3
  • Orange B
  • Citrus Red 2
  • Violet 2

Διαιθανολαμίνη (DEA)

Η διαιθανολαμίνη (DEA) είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της οδοντόκρεμας. Είναι ένα πετροχημικό παράγωγο, που προστίθεται σε διάφορα προϊόντα ως γαλακτωματοποιητής, παράγοντας αφρισμού και πυκνωτικό. Υπάρχει επίσης σε καλλυντικά, σαμπουάν και σαπούνια. Στην οδοντόκρεμα, βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης πέτρας και μειώνει την πλάκα, αλλά έχει ορισμένα μειονεκτήματα.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) προτείνει την αποφυγή μιας οδοντόκρεμας που περιέχει DEA, επειδή μπορεί να αντιδράσει με άλλα συστατικά για να σχηματίσει νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι τοξικές για τον άνθρωπο. Είναι πιθανό η διαιθανολαμίνη (DEA) να έχει καρκινογόνες επιδράσεις και να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες ότι διαταράσσει τις ορμόνες.

Λαυρυλοθειικό νάτριο (SLS)

Το λαυρυλοθειικό νάτριο είναι μια ένωση που βοηθά στην ανάμειξη νερού και λαδιού. Χρησιμοποιείται επίσης ως παράγοντας αφρισμού σε ορισμένα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως οδοντόκρεμες, σαμπουάν και σαπούνια.

Το SLS έχει αποτελέσει το επίκεντρο πολλών μελετών που το έχουν συνδέσει με ερεθισμό του δέρματος και άλλα προβλήματα υγείας. Αλλά γενικώς εξακολουθεί να θεωρείται ασφαλές από τον FDA, επειδή καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει δείξει ξεκάθαρα ότι το SLS προκαλεί καρκίνο, ή άλλες σοβαρές ασθένειες. Ωστόσο, αυτά τα δύο συστατικά έχουν συνδεθεί με άφθες και άλλους ερεθισμούς του στόματος, επομένως είναι καλύτερο να τα αποφύγετε, αν μπορείτε.

Οξείδιο του τιτανίου

Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένα κοινό συστατικό στην οδοντόκρεμα. Χρησιμοποιείται για την λεύκανση των δοντιών και την μείωση της συσσώρευσης πέτρας, αλλά μπορεί επίσης να ερεθίσει τα δόντια και τα ούλα σας. Είναι επίσης συστατικό σε αντηλιακά και βαφές.

Εάν έχετε ευαίσθητα δόντια, αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου, γνωστό και ως titania. Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μικρές ποσότητες διοξειδίου του τιτανίου προκαλούν βλάβη, υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι. Είναι πιο προβληματικό αν έχετε ευαίσθητα δόντια.

Τεχνητά γλυκαντικά

Αν και δεν έχει αποδειχθεί ισχυρή σύνδεση μεταξύ τεχνητών γλυκαντικών και καρκίνου, μελέτες δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου. Έτσι, παρόλο που μπορεί να κάνουν την οδοντόκρεμα να έχει ωραία γεύση, είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε σε τρόφιμα και οδοντόκρεμες.

Συμπερασματικά

Υπάρχουν πολλές μάρκες που χρησιμοποιούν αμφίβολα συστατικά. Και ενώ μπορεί να σκεφτείτε “μα βουρτσίζω τα δόντια μου τόσο γρήγορα, πώς θα μπορούσαν πραγματικά να με επηρεάσουν;” η πραγματικότητα είναι ότι εάν βουρτσίζετε κάθε μέρα με μια οδοντόκρεμα που περιέχει αμφισβητήσιμα συστατικά, θα μπορούσε να βλάψει την υγεία σας και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη χρήση τους από τα παιδιά.

Υπάρχουν πολλά φυσικά προϊόντα που μπορούν να έχουν τα ίδια καθαριστικά αποτελέσματα με τα αντίστοιχα χημικά. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ψωνίσετε για οδοντόκρεμα, διαβάστε την ετικέτα και επιλέξτε μία με μόνο ασφαλή συστατικά.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα

Μην βουρτσίζετε ποτέ τα δόντια σας αφότου έχετε πιει αυτά τα 4 πράγματα: Πόση ώρα να περιμένετε

Είναι καλύτερο να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν, ή μετά το πρωινό;

Δεν αρκεί το βούρτσισμα: Τι να τρώτε για γερά και υγιή δόντια

φωτό: iStock