Είναι καλύτερο να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν, ή μετά το πρωινό;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δόντια
Το βούρτσισμα των δοντιών μας είναι μια από τις πρώτες δουλειές μόλις ξυπνάμε, για τη διατήρηση της υγείας.

Ωστόσο, το πρωί είναι επίσης μια στιγμή που συνήθως τρώμε και κάτι για πιο σωστή μεταβολική υγεία.

Επομένως, πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πριν, ή μετά το πρωινό;

Η οδοντόκρεμα περιέχει θειικό λαουρεθικό νάτριο (sodium laureth sulfate), που βοηθά την πάστα να σχηματίσει αφρό. Δυστυχώς, καταστέλλει επίσης την υποδοχή/αναγνώριση των γλυκών γεύσεων από τους γευστικούς κάλυκες, ενώ ταυτόχρονα διασπά τα λιπαρά μόρια που εμποδίζουν τις πικρές γεύσεις. Έτσι, αν και το έχετε γεύση από μέντα π.χ. στο στόμα πριν φάτε κάτι μπορεί να μην αρέσει στον ουρανίσκο, αλλά το βούρτσισμα πριν το πρωινό θεωρείται το καλύτερο.

Βούρτσισμα των δοντιών πριν από το πρωινό

Τα επιστημονικά στοιχεία συγκλίνουν ότι είναι καλύτερα να βουρτσίζετε τα δόντια πριν φάτε πρωινό και όχι μετά. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι καλύτερα να έχετε πιο υγιεινό περιβάλλον στο στόμα σας προτού αρχίσετε να τρώτε τροφές και ποτά που θα μπορούσαν να διαταράξουν το σμάλτο, ή τα ούλα.

Όταν κοιμόμαστε τα βακτήρια στο στόμα εργάζονται σκληρά και πολλαπλασιάζονται, γι’ αυτό μερικές φορές ξυπνάμε με κακοσμία στόματος. Το βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα μας απαλλάσσει από τα βακτήρια και επικαλύπτει το σμάλτο των δοντιών με ένα επιπλέον προστατευτικό στρώμα. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι τροφές μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο, καθιστώντας τα δόντια πιο ευάλωτα σε μολύνσεις και τερηδόνα.

Με το βούρτσισμα των δοντιών σας πριν φάτε πρωινό, έχετε επαναφέρει τα δόντια και τα ούλα σας σε μια υγιή κατάσταση, ώστε να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες τροφές. Το βούρτσισμα μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει το σάλιο, που βοηθά στη διάσπαση των τροφίμων και στη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος στο στόμα.

Βούρτσισμα των δοντιών μετά το πρωινό

Το τακτικό βούρτσισμα είναι το κλειδί για τη στοματική υγεία. Το ιδεατό είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας τόσο πριν, όσο ΚΑΙ μετά το φαγητό. Αλλά κάντε το αφότου αφήσετε λίγη ώρα να περάσει. Αυτό συμβαίνει επειδή το οξύ στα τρόφιμα μπορεί να αποδυναμώσει προσωρινά το σμάλτο, οπότε αν πάτε απευθείας και τρίψετε έντονα τα δόντια, μπορεί μαζί με τα κακά στοιχεία να αφαιρέσετε και καλά.

Εάν θέλετε να βουρτσίζετε και μετά το φαγητό, είναι καλύτερο να ξεπλύνετε αρχικά το στόμα σας με καθαρό νερό και στη συνέχεια να περιμένετε 30 λεπτά (ή μια ώρα εάν φάγατε κάτι ιδιαίτερα όξινο) προτού πιάσετε την οδοντόβουρτσα.

Πηγές: https://go.gale.com, https://www.iflscience.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν αρκεί το βούρτσισμα: Τι να τρώτε για γερά και υγιή δόντια

Τροφές με ασβέστιο: 9 από τις κορυφαίες για πιο δυνατά οστά και δόντια

Μην βουρτσίζετε ποτέ τα δόντια σας αφότου έχετε πιει αυτά τα 4 πράγματα: Πόση ώρα να περιμένετε

Μην πλένετε δόντια με στοματικό διάλυμα αν παίρνετε αυτά τα δύο φάρμακα: Δείτε τι συμβαίνει!