Μην πλένετε δόντια με στοματικό διάλυμα αν παίρνετε αυτά τα δύο φάρμακα: Δείτε τι συμβαίνει!

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
στοματικό διάλυμα
Από τους λανθασμένους συνδυασμούς παυσίπονων μέχρι την κατάποση των χαπιών σας με χυμό γκρέιπφρουτ, υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί φαρμάκων που μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία μας.

Αλλά ακόμη και κάτι τόσο φαινομενικά αβλαβές και συνηθισμένο, όσο το στοματικό διάλυμα, μπορεί να είναι επικίνδυνο όταν αναμιγνύεται με ορισμένες φαρμακευτικές δραστικές ουσίες.

Μάλιστα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση στοματικού διαλύματος εντελώς, εάν παίρνετε δύο συγκεκριμένα φάρμακα.

ΜΗΝ χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα όταν παίρνετε δύο συγκεκριμένα αντιβιοτικά

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ αν παίρνουν αντιβιοτικά. Αλλά ορισμένα αντιβιοτικά είναι τόσο ισχυρά πρέπει μην τα παίρνετε ακόμα και με δευτερεύοντα προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ, όπως το στοματικό διάλυμα. Η δρ. Jessica Nouhavandi, φαρμακοποιός και συνιδρύτρια του διαδικτυακού φαρμακείου Honeybee Health, λέει ότι τα αντιβιοτικά με δραστικές ουσίες την μετρονιδαζόλη (metronidazole) και την τινιδαζόλη (tinidazole) έχουν τόσο έντονη αντίδραση με το αλκοόλ, που πρέπει να αποφεύγετε ακόμη και τη χρήση στοματικού διαλύματος με αλκοόλ.

 • Η μετρονιδαζόλη είναι ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας ευρείας γκάμας βακτηριακών και παρασιτικών λοιμώξεων.
 • Η τινιδαζόλη είναι ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων τύπων κολπικών λοιμώξεων.

Το στοματικό διάλυμα μαζί με αυτά τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσει ισχυρές παρενέργειες

Η δρ. Nouhavandi λέει ότι η ανάμιξη αυτών των δύο αντιβιοτικών με στοματικό διάλυμα μπορεί να προκαλέσει ισχυρές παρενέργειες. Μάλιστα, ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ σε ένα προϊόν όπως το στοματικό διάλυμα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες από αυτές τις δραστικές ουσίες.

Η μετρονιδαζόλη και η τινιδαζόλη προκαλούν δυσανεξία στο αλκοόλ αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το διασπάει ο οργανισμός. Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να εμφανίσετε τα εξής:

 • Πονοκέφαλος
 • Πονόλαιμος
 • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
 • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Εφίδρωση
 • Ναυτία
 • Έμετος

Αυτές οι έντονες αντιδράσεις μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές ώρες

Αυτές οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις μπορεί να διαρκέσουν από 30 λεπτά έως αρκετές ώρες, ανάλογα με το πόσο αλκοόλ καταναλώσατε. Ευτυχώς, σύμφωνα με την δρ. Nouhavandi, τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες. Εάν διαρκούν περισσότερο ή νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε σοβαρή αντίδραση από την ανάμειξη αλκοόλ και αντιβιοτικών, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.

Θα πρέπει να περιμένετε τρεις ημέρες μετά την τελευταία δόση αντιβιοτικών για να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα

Σύμφωνα με την δρ. Nouhavandi, μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα με βάση το αλκοόλ, όπως στοματικό διάλυμα, αρκεί να έχουν περάσει τρεις ημέρες μετά την τελευταία δόση των αντιβιοτικών σας. Τότε είναι που κατά κανόνα τα αντιβιοτικά έχουν ξεκαθαριστεί από τον οργανισμό σας, επομένως δεν θα εμφανιστούν αρνητικές αλληλεπιδράσεις.

Πηγές: https://www.insider.com, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσοχή αν έχετε πόνο σε αυτό το σημείο: Έρευνα δείχνει ότι είναι σημάδι πρόωρου θανάτου!

Τι μπορεί να πάθεις αν δεν παίρνεις σωστά τα φάρμακα για πίεση, χοληστερίνη, ζάχαρο

Θυρεοειδής: Με ποιες παθήσεις του σχετίζεται η βιταμίνη D

Aυξημένος κίνδυνος για δύο τύπους καρκίνου αν ματώνουν τα ούλα σας!