Τι να φοράτε όταν καθαρίζετε το σπίτι σας μετά από πλημμύρα

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΔΥ
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον προστατευτικό εξοπλισμό που θα χρειαστείτε. Πώς να τον αφαιρείτε και να τον καθαρίζετε.

Μετά από μία πλημμύρα και την ασφαλή είσοδό σας στο σπίτι σας, πρέπει να το καθαρίσετε. Πριν κάνετε το παραμικρό ωστόσο, πρέπει να προνοήσετε για την προστασία του εαυτού σας και των οικείων σας, τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σε αναλυτικές οδηγίες που εξέδωσε επισημαίνει ότι στη διάρκεια του καθαρισμού πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε κάθε επαφή με το νερό της πλημμύρας, γιατί είναι μολυσμένο. Πρέπει επίσης να αποφύγετε την επαφή του δέρματός σας με τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που εκτέθηκαν στο μολυσμένο νερό. Επομένως είναι απαραίτητο να φοράτε τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι τα παιδιά ΔΕΝ πρέπει να συμμετέχουν σε εργασίες καθαρισμού. Επιπλέον, πρέπει να φοράτε τον εξοπλισμό ΠΡΙΝ μπείτε μέσα στον χώρο που θα καθαρίσετε.

Ποιος είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός

Για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα εκτεθείτε καθόλου στα μολυσμένα νερά, βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός σας συμπεριλαμβάνει:

  • Προστασία για τα μάτια: Χρειάζεστε προσωπίδα ή προστατευτικά γυαλιά. Τα γυαλιά πρέπει να εφάπτονται στο πρόσωπο στην περιοχή γύρω από τα μάτια, ούτως ώστε να την προστατεύουν επαρκώς από πιθανό πιτσίλισμα.
  • Αναπνευστική προστασία: Χρειάζεστε μάσκα αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή Ν95. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μάσκες μεγαλύτερου επιπέδου προστασίας.
  • Κάλυψη στα χέρια: Να φοράτε προστατευτικά γάντια από καουτσούκ για βαριά εργασία.
  • Αδιάβροχες μπότες ή γαλότσες από καουτσούκ. Προτείνονται μπότες ή γαλότσες με μεταλλική επένδυση στα δάχτυλα και κατάλληλη σόλα.
  • Προστατευτική ενδυμασία: Μακρυμάνικη, αδιάβροχη ολόσωμη φόρμα μίας χρήσεως με μανσέτα ή λάστιχο στο μανίκι. Κατά προτίμηση να έχει λάστιχο στα πατζάκια. Σε περίπτωση που η χρήση αδιάβροχης ενδυμασίας δεν είναι εφικτή, μπορεί να χρησιμοποιηθούν πουκάμισο/μπλούζα με μακριά μανίκια και μανσέτα και παντελόνι και πλαστική ποδιά πάνω από τα ρούχα.

Πώς να αφαιρείτε τον εξοπλισμό σας

Αν και αρχικά μπορεί να μην το σκεφθείτε, εξίσου σημαντικό είναι να ξέρετε πως θα βγάζετε τον προστατευτικό εξοπλισμό, εάν δεν είναι μιας χρήσεως. Ει μη τι άλλο, θα χρειασθούν αρκετές ημέρες για να καθαριστεί το πλημμυρισμένο σπίτι.

Διαβάστε ακόμα Πλημμύρα: Πώς να επιστρέψετε με ασφάλεια στο σπίτι – Συστάσεις από τον ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ συνιστά να αφαιρείτε τα προστατευτικά ενδύματα ΑΦΟΥ βγείτε από τον χώρο που καθαρίζετε. Η σειρά που πρέπει να τηρήσετε είναι η εξής:

  1. Αφαιρέστε τα γάντια. Αρχικά, αφαιρέστε το γάντι του ενός χεριού τραβώντας με την εξωτερική επιφάνεια του άλλου. Έπειτα, αφαιρέστε το άλλο γάντι περνώντας το καθαρό σας χέρι από την εσωτερική επιφάνεια του γαντιού. Φροντίστε να μην έρθει σε επαφή το δέρμα σας σε επαφή με την μολυσμένη επιφάνεια του γαντιού.
  2. Σαπουνίστε καλά τα χέρια σας και φορέστε καθαρά γάντια εργασίας.
  3. Αφαιρέστε την προστασία των ματιών σας. Η πρόσθια επιφάνειά της  θεωρείται μολυσμένη, επομένως ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΓΓΙΞΕΤΕ. Αφαιρέστε τα προστατευτικά γυαλιά από τους βραχίονες ή το κορδόνι τους.
  4. Ύστερα, βγάλτε την στολή ή τα ρούχα σας. Όταν φτάσετε στο ύψος των μποτών, αφαιρέστε ταυτοχρόνως και τις μπότες. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην ακουμπήσετε τίποτα άλλο εκτός από την εξωτερική επιφάνεια της στολής ή των ρούχων σας.
  5. Αφαιρέστε ξανά τα γάντια σας, με τον ίδιο τρόπο που αναλύθηκε προηγουμένως και σαπουνίστε καλά τα χέρια.
  6. Τώρα μπορείτε να βγάλετε την μάσκα σας. Η πρόσθια επιφάνειά της  θεωρείται μολυσμένη, επομένως ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΓΓΙΞΕΤΕ. Αφαιρέστε την μάσκα ή την προσωπίδα από τα λάστιχα που την στηρίζουν στο κεφάλι σας.
  7. Σαπουνίστε καλά τα χέρια σας και, αν υπάρχει λόγος, φορέστε καινούργια, καθαρή μάσκα.

Πώς να καθαρίζετε τον προστατευτικό εξοπλισμό

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνετε τα ρούχα και τον υπόλοιπο προστατευτικό εξοπλισμό όταν τα βγάλετε. Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι οι μάσκες αναπνευστικής προστασίας και οι ενδυμασίες μιας χρήσεως πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστή σακούλα απορριμμάτων και να απορρίπτονται στα σκουπίδια.

Τα προστατευτικά γυαλιά και η προσωπίδα χρειάζονται προσεκτικό καθαρισμό. Όσον τον κάνετε, πρέπει να φοράτε καθαρά γάντια και μάσκα αναπνευστικής προστασίας  FFP2/Ν95 ή ακόμα πιο προστατευτικές.

Να σαπουνίζετε πρώτα και να ξεβγάζετε με καθαρό νερό τα γυαλιά και την προσωπίδα. Ύστερα να τα απολυμαίνετε με διάλυμα χλωρίνης. Αναμίξτε σε 1 λίτρο καθαρό νερό, 4 κουταλάκια του γλυκού χλωρίνη με περιεκτικότητα περίπου 5% (ελέγξτε τι γράφει στο μπουκάλι). Το διάλυμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται για 24 ώρες από την παρασκευή του. Μην αναμίξετε μέσα άλλα απορρυπαντικά ή απολυμαντικά. Μην χρησιμοποιήσετε βρώμικο νερό για να το φτιάξετε.

Για να απολυμανθεί ο εξοπλισμός σας, πρέπει να τον τοποθετήσετε μέσα στο διάλυμα για τουλάχιστον 10 λεπτά. Ύστερα ξεβγάλτε τον με καθαρό νερό.

Τα γάντια και οι αδιάβροχες μπότες ή οι μπότες από καουτσούκ καθαρίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα προστατευτικά γυαλιά και η προσωπίδα. Με τη διαφορά, ότι οι μπότες και οι γαλότσες απλώς ξεβγάζονται με το προαναφερθέν διάλυμα χλωρίου. Ύστερα, αφήστε γάντια και γαλότσες να στεγνώσουν.

Όσον αφορά τα ρούχα, πετάξτε όσα δεν είναι δυνατόν να καθαριστούν αποτελεσματικά και να απολυμανθούν. Τα μολυσμένα ρούχα πρέπει να πλένονται το συντομότερο δυνατό μετά τη χρήση.

Ο ΕΟΔΥ συνιστά να τα πλένετε στο πλυντήριο, σε πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει πρόπλυση και ξέβγαλμα. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου, με τα ρούχα να μένουν σε αυτήν επί τουλάχιστον 10 λεπτά. Αν η ελάχιστη θερμοκρασία είναι 71 βαθμοί Κελσίου, ο χρόνος επαφής μειώνεται σε τουλάχιστον τρία λεπτά.

Φωτογραφία: iStock