Πλημμύρα: Πώς να επιστρέψετε με ασφάλεια στο σπίτι – Συστάσεις από τον ΕΟΔΥ

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΔΥ
Οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνετε, εάν το σπίτι σας πλημμύρισε από τις δυνατές καταιγίδες.

Αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να προσέξουμε πριν επιστρέψουμε για πρώτη φορά στο σπίτι μας μετά από πλημμύρα, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τις οδηγίες αυτές πρέπει πλέον να γνωρίζουμε όλοι, αφού θα αντιμετωπίζουμε ολοένα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτός εξ άλλου είναι ο λόγος για τον οποίο η μία Αρχή δημοσίας Υγείας μετά την άλλη, εκδίδει σχετικές συμβουλές προς το κοινό.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, πριν μπούμε για πρώτη φορά στο κτήριο, πρέπει να ελέγξουμε τον χώρο για να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλής η είσοδός μας. Καλό είναι επίσης να επιστρέφουμε στο σπίτι στη διάρκεια της ημέρας για να μην χρειασθεί να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρικό φως.

Αν το σπίτι βρίσκεται σε πλημμυρισμένη περιοχή, με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά, πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

  • Να φορέσουμε γαλότσες και αδιάβροχη ενδυμασία
  • Να χρησιμοποιούμε μια μακριά ράβδο για να ελέγχουμε το βάθος του νερού
  • Να αποφεύγουμε αγωγούς λυμάτων και αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν κάτω από το νερό.

Τι να προσέξετε με το ρεύμα και το φυσικό αέριο

Εάν υπάρχουν στάσιμα νερά στο σπίτι σας, πρέπει να απενεργοποιήσετε την κεντρική παροχή ρεύματος πριν προχωρήσετε στον καθαρισμό. Εφόσον μπορείτε να έχετε πρόσβαση στον κεντρικό διακόπτη από μια στεγνή τοποθεσία, τότε προχωρήστε και απενεργοποιήστε το ρεύμα, ακόμη και αν αυτό καθυστερήσει τον καθαρισμό.

Εάν πρέπει να μπείτε σε στάσιμα νερά για να αποκτήσετε πρόσβαση στον κεντρικό διακόπτη ρεύματος, τότε καλέστε ηλεκτρολόγο για να τον απενεργοποιήσει.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι δεν πρέπει ΠΟΤΕ να ενεργοποιείτε ή να απενεργοποιείτε το ρεύμα μόνοι σας. Ούτε να χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό εργαλείο ή συσκευή, ενόσω στέκεστε μέσα στο νερό. Επιπλέον:

  • Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές εάν υπάρχει ενδεχόμενο να έχουν βραχεί. Ζητήστε από έναν ηλεκτρολόγο να ελέγξει το ηλεκτρικό σύστημα του σπιτιού πριν ανοίξετε το ρεύμα.
  • Εάν μυρίσετε αέριο ή υποψιάζεστε διαρροή, κλείστε την κεντρική βαλβίδα αερίου, ανοίξτε όλα τα παράθυρα και εγκαταλείψτε αμέσως το σπίτι σας. Ειδοποιήστε την εταιρεία αερίου ή την αστυνομία ή την πυροσβεστική υπηρεσία. Μην ανάψετε κανένα φως και μην κάνετε τίποτα που θα μπορούσε να προκαλέσει σπινθήρα. Μην επιστρέψετε μέχρι να ενημερωθείτε ότι μπορείτε να επιστρέψετε με ασφάλεια.
  • Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά τις διακοπές ρεύματος στη χρήση εναλλακτικών πηγών καυσίμου για θέρμανση, ψύξη και μαγείρεμα. Μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση μονοξειδίου του άνθρακα και να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση ανθρώπων και ζώων σε εσωτερικούς χώρους.

Οι επόμενες κινήσεις

Μετά το ρεύμα και το φυσικό αέριο, πρέπει να προσέξετε τα εξής, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

  • Εάν το σπίτι ήταν κλειστό για αρκετές ημέρες, ανοίξτε τις πόρτες και τα παράθυρα για να αεριστεί καλά. Να αεριστεί επί τουλάχιστον 30 λεπτά πριν μπείτε και μείνετε μέσα σε αυτό.
  • Εάν το σπίτι σας έχει πλημμυρίσει και ήταν κλειστό για αρκετές ημέρες, θεωρήστε ότι έχει αναπτυχθεί μούχλα.
  • Τα νερά της πλημμύρας περιέχουν λύματα, απόβλητα και είναι μολυσμένα με λοιμογόνους παράγοντες και χημικές ουσίες. Να μην έρχεστε σε επαφή μαζί τους χωρίς εξοπλισμό ατομικής προστασίας.
  • Αποκαταστήστε τυχόν διαρροές σε στέγες, τοίχους, υδραυλικά, καθώς και το αποχετευτικό δίκτυο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, το συντομότερο δυνατό.

Φωτογραφία: iStock