Αιμορροΐδες: Πώς ο πάγος φέρνει ανακούφιση – Πώς γίνεται μια σπιτική παγοκύστη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αιμορροΐδες
Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες στον πρωκτό και το ορθό που μπορεί να προκαλέσουν πόνο, κνησμό και αιμορραγία από το ορθό. Μπορούν να είναι είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες εντοπίζονται στο ορθό και συνήθως δεν φαίνονται ούτε γίνονται αισθητές. Οι εξωτερικές βρίσκονται στο εξωτερικό δέρμα του πρωκτού.

Συνήθως υποχωρούν σε λίγες εβδομάδες από μόνες τους, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ήπια έως σοβαρή ενόχληση.

Πώς χρησιμοποιείται ο πάγος για τις αιμορροΐδες: Σπιτική θεραπεία για ανακούφιση

Πολλοί γιατροί συμβουλεύουν παγοκύστες για τις αιμορροΐδες για να μειωθεί το πρήξιμο, ο πόνος και η αιμορραγία. Οι εξωτερικές βρίσκονται κάτω από το δέρμα στην περιοχή του πρωκτού. Προκαλούν μεγάλη ενόχληση όταν κάθεστε, καθώς είναι ουσιαστικά τραυματισμός των μαλακών ιστών. Έτσι, οι παγοκύστες είναι μια άμεση σπιτική θεραπεία για να ανακουφιστείτε από την ενόχληση. Ο πάγος θα μειώσει το πρήξιμο και τη φλεγμονή μειώνοντας τα συμπτώματα των αιμορροϊδών.

Πώς να φτιάξετε στο σπίτι μια παγοκύστη για τις αιμορροΐδες

  1. Πάρτε ένα καθαρό βαμβακερό μαλακό πανί και βάλτε πάνω του μερικά παγάκια.
  2. Φτιάξτε ένα πουγκί με πάγο με αυτό.
  3. Εφαρμόστε στην πρωκτική περιοχή αρκετές φορές τη μέρα, αλλά για όχι πάνω από 15 λεπτά κάθε φορά.
  4. Αυτό είναι η προσωπική σας κομπρέσα για προσωρινή ανακούφιση.

Η άμεση χρήση ψυχρής κομπρέσας παρέχει άμεση ανακούφιση από τον πόνο.

Τι είναι η κρυοθεραπεία για τις αιμορροΐδες

  • Η κρυοθεραπεία είναι μια διαδικασία για την ψύξη των αιμορροϊδών. Βοηθά στην μείωση του κνησμού και του καψίματος, μουδιάζοντας τα πλούσια σε νεύρα και εξαιρετικά αγγειακά κύτταρα του πρωκτού.
  • Οι παγοκύστες σταματούν επίσης τις αιμορραγικές αιμορροΐδες και συρρικνώνουν προσωρινά τις διογκωμένες φλέβες και ιστούς.
  • Η μείωση του οιδήματος των εξωτερικών αιμορροϊδών με την άμεση χρήση πάγου συνήθως φέρνει ανακούφιση από τον πόνο μέσα σε λίγα λεπτά.

Γιατί ορισμένοι γιατροί συνιστούν συνδυασμό ζέστης και πάγου για τις αιμορροΐδες

Τόσο το ζεστό όσο και το κρύο έχουν μεγάλο όφελος στη θεραπεία των συμπτωμάτων των αιμορροϊδών. Μια πρόσφατη ανάλυση συνέκρινε τον αντίκτυπο της ζεστής έναντι της ψυχρής κομπρέσας για την ανακούφιση του πόνου. Η μελέτη παρατήρησε ότι το μούλιασμα των αιμορροΐδων σε ζεστό νερό καθημερινά για 2 εβδομάδες παρείχε περισσότερη ανακούφιση από την κρύα κομπρέσα.

Η υγρή θερμότητα επιτρέπει στους μυς του πρωκτικού σφιγκτήρα να χαλαρώσουν, μειώνοντας την εσωτερική πίεση του πρωκτού. Επιπλέον, επιτρέπει την υψηλότερη επούλωση της τραυματισμένης αιμορροΐδας και των γύρω κυττάρων ιστού. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για μια τυχόν πρωκτική σχισμή, όχι μόνο για τις αιμορροΐδες.

Αλλά πριν κάνετε αυτά τα πράγματα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών.

Αφού βάλετε παγοκύστες, μπορείτε να προσθέσετε και ζεστή κομπρέσα. Με την εναλλαγή κρύου-ζεστού, ανακουφίζεστε γρήγορα από τον πόνο από τις αιμορροΐδες.

Πάγος

  • Ανακουφίζει από τον πόνο μουδιάζοντας την πληγείσα περιοχή.
  • Μειώνει το πρήξιμο και τη φλεγμονή.
  • Μειώνει την αιμορραγία.

Ζέστη

  • Βελτιώνει τη ροή του αίματος στην περιοχή όπου εφαρμόζεται.
  • Μειώνει τον μυϊκό σπασμό, κάτι που είναι χρήσιμο όταν οι μύες είναι σφιγμένοι.

Συμπερασματικά

Εάν οι παγοκύστες για τις δεν λειτουργούν, επικοινωνήστε με έναν γιατρό. Μην κάνετε αυτοθεραπεία καθώς η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί!

Πηγές: https://www.healthline.com, https://www.pristyncare.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιος ο ρόλος της κληρονομικότητας στην αιμορροΐδοπάθεια

Αιμορροΐδες: Διατροφή για θεραπεία και πρόληψη

Αιμορροΐδες: Πώς συνδέονται με πρόβλημα στην καρδιά!

Αιμορροϊδοπάθεια: Ένα κοινωνικό «ταμπού» με αρνητικές προεκτάσεις για την υγεία μας