Αιμορροϊδοπάθεια: Ένα κοινωνικό «ταμπού» με αρνητικές προεκτάσεις για την υγεία μας

  • Iatropedia newsroom
Υπάρχει λύση στην Αιμορροϊδοπάθεια; Υπάρχουν ανώδυνες και αποτελεσματικές μέθοδοι για τη θεραπεία;

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, μας αναλύει τη συχνότερη χειρουργική πρωκτική πάθηση και δίνει όλες τις σχετικές απαντήσεις για την άμεση αποκατάσταση της υγείας μας.

Αιμορροϊδοπάθεια

Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακά «μαξιλάρια» στην περιοχή του πρωκτού και επιτελούν δύο βασικές λειτουργίες: την εγκράτεια, ώστε να κλείνει σωστά το έντερο και την προστασία, δηλαδή την αποφυγή τραυματισμών του εντέρου, που θα οδηγούσε σε ραγάδα, απόστημα ή συρίγγιο. Όταν λοιπόν, οι αιμορροΐδες πάσχουν, (διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν) οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν και δεν μπορούν να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι γνωστή ως «αιμορροϊδοπάθεια», η οποία αποτελεί την αρχή της  κακής ποιότητας ζωής και της καθημερινής ταλαιπωρίας».

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής της;

Είναι μια πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται και στα δύο φύλα, επηρεάζοντας, τουλάχιστον, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, κυρίως του Δυτικού κόσμουέως τα 50 έτη. Οι κυριότερες αιτίες είναι η δυσκοιλιότητα και η κληρονομικότητα. Παράλληλα, η εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής, η μεταστροφή σε δίαιτες που έχουν έμφαση στο κρέας, στη ζάχαρη και στα «έτοιμα γεύματα», σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και το άγχος, οδηγούν στη δυσκοιλιότητα και στην αιμορροϊδοπάθεια. Ένα επιπρόσθετο αίτιο είναι η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, δηλαδή εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, ο έντονος βήχας, η άρση μεγάλων βαρών, καθώς επίσης η προχωρημένη ηλικία.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι συνήθως, εμφανή και δύσκολα μπορεί κάποιος να τα αγνοήσει. Μεταξύ άλλων αναφέρονται η μικρής κλίμακα, αιμορραγία, κατά τη διάρκεια της κένωσης, αίσθημα ατελούς αφόδευσης, κνησμός και ερεθισμός στην περιοχή του πρωκτού, με ταυτόχρονη διόγκωση του, απώλεια υγρών στο εσώρουχο, κυρίως, όμως, έντονος πόνος. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί, ότι μόλις διαπιστώσουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθούμε, άμεσα τον εξειδικευμένο χειρουργό. Εκείνος, μέσω της κλινικής εξέτασης θα διαπιστώσει το μέγεθος της βλάβης και θα μας συμβουλεύσει, αντίστοιχα, για τη θεραπεία αλλά και για τυχόν επιπρόσθετες εξετάσεις, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες.

Πως αντιμετωπίζεται και ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία;

Ανάλογα με το βαθμό της Αιμορροϊδοπάθειας, οι τρόποι αντιμετώπισης είναι δύο και συγκεκριμένα:

  1. Συντηρητική αντιμετώπιση, η οποία, όμως, προσφέρει προσωρινή ανακούφιση στα επώδυνα επεισόδια, μεταθέτοντας χρονικά την «οριστική θεραπεία». Σε αυτήν τη μέθοδο, περιλαμβάνεται η αεροβική άσκηση, η εφαρμογή κρεμών, αλοιφών και επιθεμάτων, που περιέχουν συστατικά όπως κορτιζόνη και λιδοκαϊνη, καθώς και συγκεκριμένη διατροφή πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες.
  2. Χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία περιλαμβάνει τις κλασσικές και ενδοσκοπικές χειρουργικές μεθόδους, και συγκεκριμένα την κλασσική αιμορροϊδεκτομή, την αιμορροϊδεκτομή με τη χρήση «ψαλιδιού υπερήχων», την αιμορροϊδεκτομή με τη χρήση laser, την καθοδηγούμενη, με υπέρηχο, απολίνωση των αγγείων και τέλος, την αιμορροϊδοπηξία με τη χρήση κυκλικού αναστομωτήρα, η οποία είναι γνωστή ως “Τεχνική Longo”.

Όλες οι παραπάνω μέθοδοι έχουν θέση στη θεραπεία και την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας. Αυτό που πρέπει να τονιστεί και να αναδειχθεί είναι η εξατομικευμένη αντιμετώπιση από τον έμπειρο χειρουργό, μία αρχή η οποία βασίζεται στην κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων του κάθε ασθενούς, ξεχωριστά. Αυτή η αρχή αποτελεί και το κλειδί για την επιτυχημένη αντιμετώπιση, αφού ο χειρουργός έχει στα χέρια του όλα τα «όπλα» της επιστήμης και την ευχέρεια να επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο, ή κάποιο αντίστοιχο συνδυασμό, με μοναδικό κριτήριο τη φυσιολογία, την ιδιαιτερότητα και την κλινική κατάσταση του ασθενούς.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, η επιλογή για τον θεράποντα ιατρό, θα πρέπει να βασίζεται σε  παραμέτρους, όπως το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, τις οργανωμένες δομές και κυρίως, την εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι.

Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών