Τι είχε πει ο μοναδικός John Cleese για το πώς να είμαστε πιο δημιουργικοί

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
John Cleese
«Η δημιουργικότητα δεν είναι ταλέντο. Είναι τρόπος λειτουργίας».

Πολλά έχουν ειπωθεί για το πώς λειτουργεί η δημιουργικότητα, τα μυστικά της, την προέλευσή της και τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνουμε πιο δημιουργικοί στην ζωή μας.

Στο παρακάτω απόσπασμα από την φανταστική διάλεξή του το 1991, ο διάσημος Άγγλος ηθοποιός John Cleese προσφέρει μια “συνταγή” για να γίνετε πιο δημιουργικοί.

Με τον απαράμιλλο δικό του τρόπο, ο John Cleese επιβεβαιώνει το μείγμα πολιτιστικής διορατικότητας και κωμικής ιδιοφυΐας που τον διακρίνει.

Ο John Cleese περιγράφει “τους 5 παράγοντες για να κάνετε τη ζωή σας πιο δημιουργική”:

  1. Χώρος (“Δεν μπορείς να γίνεις παιχνιδιάρης, και επομένως δημιουργικός, αν βρίσκεσαι διαρκώς σε πίεση”)
  2. Χρόνος («Δεν αρκεί να δημιουργήσετε χώρο, πρέπει να δημιουργήσετε τον χώρο σας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο»)
  3. Κι άλλος χρόνος (“Δώστε στο μυαλό σας όσο το δυνατόν περισσότερο, για να βρει κάτι πρωτότυπο” και για να μάθετε να ανέχεστε την νοητική δυσκολία του στοχασμού και της αναποφασιστικότητας)
  4. Αυτοπεποίθηση («Τίποτα δεν θα σας εμποδίσει να είστε δημιουργικοί περισσότερο από τον φόβο να κάνετε κάποιο λάθος»)
  5. Χιούμορ (“Η κύρια εξελικτική σημασία του χιούμορ είναι ότι μας μεταφέρει από την κλειστή λειτουργία στην ανοιχτή λειτουργία πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο”)

Αξίζει να παρακολουθήσετε τη διάλεξη ολόκληρη, παρακάτω, έστω και μόνο για να κατανοήσετε πλήρως το μοντέλο του John Cleese για τη δημιουργικότητα ως αλληλεπίδραση δύο τρόπων λειτουργίας:

  • ανοιχτό, όπου βλέπουμε μια ευρυγώνια, αφηρημένη άποψη του προβλήματος και επιτρέπουμε στο μυαλό να αναλογιστεί πιθανές λύσεις
  • κλειστό, όπου μεγεθύνουμε την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης λύσης με περιορισμένη ακρίβεια

Στην πορεία, ο John Cleese εξερευνά τις παγίδες και τα βάσανα των δύο τρόπων λειτουργίας και το να αφήνουμε την όσμωσή τους να βγει εκτός ισορροπίας.

John Cleese – How to Be Creative from MJ Coren on Vimeo.

Μερικά από τα ξεχωριστά σημεία της ομιλίας του:

“Η δημιουργικότητα δεν είναι ταλέντο. Είναι τρόπος λειτουργίας”.

“Πρέπει να είμαστε σε ανοιχτή λειτουργία όταν σκεφτόμαστε ένα πρόβλημα — αλλά! — Μόλις καταλήξουμε σε μια λύση, πρέπει στη συνέχεια να μεταβούμε στην κλειστή λειτουργία για να την εφαρμόσουμε. Διότι από τη στιγμή που λάβουμε μια απόφαση, είμαστε αποτελεσματικοί μόνο αν την αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά, χωρίς αμφιβολίες για την ορθότητά της”.

Ο Cleese συνεχίζει προειδοποιώντας ενάντια στην παγίδα σε αυτή τη δυαδικότητα, ειδικά στην πολιτική:

“Για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί, πρέπει να μπορούμε να κάνουμε εναλλαγή προς τα πίσω και προς τα εμπρός μεταξύ των δύο τρόπων λειτουργίας. Αλλά -εδώ είναι το πρόβλημα- πολύ συχνά κολλάμε στην κλειστή λειτουργία. Κάτω από τις πιέσεις που μας είναι τόσο γνωστές, τείνουμε να βλέπουμε τα πράγματα με παρωπίδες σε στιγμές που πραγματικά χρειάζεται να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σκεφτούμε την μεγάλη εικόνα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, για παράδειγμα, για τους πολιτικούς. Το κύριο παράπονο γι’ αυτούς από τους μη πολιτικούς είναι ότι έχουν εθιστεί τόσο πολύ στην αδρεναλίνη των αντιδράσεων στα γεγονότα, ώστε χάνουν σχεδόν εντελώς την επιθυμία ή την ικανότητα να συλλογίζονται προβλήματα στην ανοιχτή λειτουργία”.

Ο Cleese ολοκληρώνει με μια όμορφη άρθρωση της υπόθεσης και της υπόσχεσης της συνταγής του για δημιουργικότητα:

“Το εξαιρετικό με τη δημιουργικότητα είναι το εξής: Αν απλώς κρατήσετε στο μυαλό σας το όποιο θέμα με φιλικό αλλά επίμονο τρόπο, αργά ή γρήγορα θα λάβετε σας ανταμείψει το ασυνείδητό σας.

Πηγή: https://www.themarginalian.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς να μειώσετε το στρες: Πρακτικός οδηγός 6 βημάτων για καλύτερη ψυχική διάθεση

Υποτιμάτε τις επιτυχίες και μεγαλοποιείτε τις αποτυχίες σας; Πώς ν’ αλλάξετε τον προβληματικό τρόπο σκέψης

Τι είναι η αδρεναλίνη και πώς ακριβώς επιδρά στο σώμα και στον εγκέφαλο

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι ξεχωρίζουν από αυτές τις συνήθειες που έχουν