Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, δείχνει νέα μελέτη

  • Ελισάβετ Σταύρου
ψάρια - ψυχική υγεία
Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ορισμένα τρόφιμα, όπως τα ψάρια και τα λαχανικά, μπορεί να συνδέονται με θετική ψυχική υγεία και ψυχολογική ευεξία.

Συμβάλλει αυτό που τρώμε στη θετική ψυχική ευεξία; Μπορούν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια να μας κάνουν να νιώθουμε πιο «γεμάτοι» από τη ζωή μας; Υπάρχει μια συνεχής έρευνα σχετικά με το πώς το φαγητό σχετίζεται με την ψυχική ευεξία και τις καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Health Psychology προσπάθησε να κατανοήσει τη σύνδεση των δύο αυτών πτυχών. Αντί να επικεντρωθεί στο πώς τα τρόφιμα βοηθούν σε αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις, αυτή η έρευνα επέλεξε να επικεντρωθεί στο πώς το φαγητό επηρεάζει τη θετική ψυχική ευεξία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και ψαριών συνδέεται με τρεις τομείς ευεξίας και ότι η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων συνδέεται με δύο τομείς ευεξίας.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τη θετική ψυχολογική ευεξία.

Δείτε επίσης: Σούπες, τσάι και λαχανικά: Τι να φάτε πριν και μετά το εμβόλιο κατά της γρίπης

Οι 3 πτυχές της ευτυχίας και της ευεξίας

Αυτή η έρευνα επικεντρώθηκε στο πώς η διατροφή επηρεάζει τη θετική ψυχική ευεξία. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι αυτή περιλαμβάνει τρεις τομείς.

  • Ο πρώτος είναι η ευδαιμονική ευημερία, η οποία έχει να κάνει με την αίσθηση του σκοπού καθώς και με πτυχές όπως η ύπαρξη θετικών σχέσεων.
  • Ο δεύτερος είναι η συναισθηματική ευεξία, η οποία περιλαμβάνει θετικά συναισθήματα όπως η ευτυχία.
  • Ο τρίτος είναι η αξιολογική ευημερία, η οποία είναι η συνολική ικανοποίηση από τη ζωή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 3.103 συμμετέχοντες από την English Longitudinal Study of Aging και εξέτασαν τη σχέση μεταξύ «διατροφής και θετικής ευημερίας μεταξύ μεσήλικων και ηλικιωμένων ενηλίκων στην Αγγλία».

Τα τρόφιμα που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη ήταν φρούτα και λαχανικά, ψάρια και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ωμέγα-3 και ωμέγα-6), που είναι απαραίτητα για τις λειτουργίες των κυττάρων, των νεύρων και του εγκεφάλου».

Οι ερευνητές υπολόγισαν μεταβλητές, όπως η ηλικία, ο πλούτος, η κοινωνική απομόνωση και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Δείτε επίσης: Τα φρούτα μπορεί να είναι το «μυστικό κλειδί» που προστατεύει τους πνεύμονες από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Κάθε τρόφιμο επηρέαζε διαφορετικά την κάθε πτυχή της ψυχικής υγείας, αλλά οι επιστήμονες κατέληξαν ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες την ημέρα από αυτά τα τρόφιμα ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ευεξίας, ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή τους.

Φωτογραφία iStock