Τα ετερώνυμα έλκονται, ΕΚΤΟΣ ΑΝ…

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τα ετερώνυμα έλκονται
Αν είμαστε σε μια σχέση είναι πιο πιθανό να νιώθουμε ερωτική έλξη από άτομα που μας μοιάζουν, αλλά αν δεν έχουμε κάποιον δεσμό, τότε τείνουμε να μας αρέσουν άτομα με αντίθετα χαρακτηριστικά από εμάς.

Το αν και κατά πόσον τα ετερώνυμα έλκονται, όπως λέει και η ρήση, ήταν το επίκεντρο μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η επικεφαλής δρ Jitka Lindová του πανεπιστημίου Charles στην Τσεχία και η επιστημονική της ομάδα, έδειξαν μια σειρά από φωτογραφίες διαφόρων προσώπων σε φοιτητές του πανεπιστημίου και τους ζήτησαν να βαθμολογήσουν την ελκυστικότητα των προσώπων αυτών. Οι φωτογραφίες είχαν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, έτσι ώστε η ομοιότητα με τον εκάστοτε φοιτητή να μπορεί να τροποποιηθεί ελαφρά.

Οι φωτογραφίες ήταν κάθε φορά από άτομο του αντίθετου φύλου, του οποίου το πρόσωπο είχε επεξεργαστεί για να μοιάζει περισσότερο ή λιγότερο με τον φοιτητή/φοιτήτρια που το βαθμολογούσε. Οι ερευνητές παρουσίασαν στους συμμετέχοντες και φωτογραφίες του ιδίου φύλου, οι οποίες επίσης είχαν υποστεί ανάλογη ψηφιακή επεξεργασία.

“Διαπιστώσαμε ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες, που δεν είχαν σταθερή σχέση, βαθμολόγησαν ως πιο ελκυστικά και σέξι τα άτομα που είχαν αντίθετα χαρακτηριστικά από τους ίδιους”, δήλωσε η δρ Lindová.

Μάλιστα, αυτή η παρατήρηση επιβεβαιώθηκε τόσο όταν οι συμμετέχοντες (χωρίς σχέση) βαθμολόγησαν άτομα του ίδιου, όσο και όταν βαθμολόγησαν άτομα του αντιθέτου φύλου.

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται επιστημονικά το πώς κρίνουμε την ελκυστικότητα των άλλων ανθρώπων, ανάλογα με το αν εμείς είμαστε σε σταθερή σχέση, ή όχι”, πρόσθεσε η ίδια και συνέχισε:

“Η δική μας ερμηνεία είναι ότι εκείνοι οι μηχανισμοί αντίληψης της ελκυστικότητας, που μας κάνουν να επιλέγουμε για αναπαραγωγή έναν/μία σύντροφο, μπορεί να αλλάζουν κατά τη διάρκεια μιας ερωτικής σχέσης (…) Αυτό μπορεί να είναι μια ασυνείδητη στρατηγική διατήρησης της σχέσης για να μας αποτρέψει από το να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις, ή ίσως το να μας μοιάζει ο/η σύντροφός μας να γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό από την άποψη της κοινωνικής υποστήριξης που προσμονούμε να λάβουμε από τους συγγενείς μας”.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ωστόσο, ότι πολύ λίγες έρευνές έχουν διεξαχθεί σχετικά με το πώς οι αντιλήψεις μας (περί ελκυστικότητας) αλλάζουν όταν μπαίνουμε σε μια σχέση. Και προσθέτουν ότι τα ευρήματα αυτής της έρευνας έχουν σημαντικές κοινωνιολογικές και βιολογικές επιπτώσεις που απαιτούν περαιτέρω μελέτη.

http://m.medicalxpress.com